Test av nya sällskapsspel

2023-11-30 Branschorganisationen HUI har för trettiosjätte året i rad utsett Årets Julklapp och i år blev det sällskapsspelet. "Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Årets julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket", skriver HUI Research i pressmeddelandet.
Tidningen Västsverige har i vanlig ordning testat flera av årets spelnyheter så spana in vårt speltest och få tips på nya sällskapsspel att lägga under granen.

OBS! Detta är en förkortad version. Speltestet går att läsa i sin helhet i Tidningen Västsverige nummer 48.  

Den magiska skogen – Mysigt spel med vackra detaljer!
Den magiska skogen, utsett till Årets Barnspel 2023 av Guldtärningen, går ut på att som skogsälva bli först med att samla sina diamanter runt om i skogen.
Kommentar: Detta spel kräver en del förberedelse och tid att läsa in sig på reglerna men annars är det ett fantasifullt och charmigt spel med vackra detaljer. På kartongen står det att spelet är från 5 år men vi testade att förenkla spelet för att kunna passa även en yngre åldersgrupp och det fungerade utmärkt! Barnen och jag tyckte mycket om spelet när väl reglerna satt på plats och hade det inte varit för just det, att det var lite mycket med reglerna i början, hade spelet fått full pott i betyg!
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Barnspel
Ålder: Från 5 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: 20 min +
Betyg: 4,5 av 5

Vattenfall!! – Kul idé
Spelet går ut på att man ska bli först med att ta sina äventyrare över den vilda floden – men det gäller att se upp så de inte störtar ner för det dånande vattenfallet!
Kommentar: Spelet var lite ostabilt och när barnen kom när så flyttades kulorna och då fick man börja om. Så det hade varit jättebra om det hade varit stabilare. Nellie, 5 år: ”Jag fick massa pengar (kulor) och vill jättegärna spela det igen!”
Utgivare: WOW Entertainment
Typ av spel: Barn/Familjespel
Ålder: Från 5 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: ca 30 min
Betyg: 4+ av 5

DIY Memo – Gör ditt egna memory
DIY Memo innehåller 30 stycken träbrickor att dekorera till sitt egna memory.
Kommentar: 3-åringen här hemma var väldigt ivrig med att sätta igång och vi valde att göra ett färg-memory och målade brickorna i olika färger. Vi höll det enkelt för en treåring men man kan måla mer avancerade bilder på brickorna med exempelvis Posca-pennor om man vill. Man kan också använda klistermärken eller glitter. Produkten kommer utan regler och färdiga instruktioner så det är egentligen bara fantasin som sätter gränser!
Utgivare: Clicko
Typ av spel: Memory
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: 2-4
Speltid:
Betyg: 4 av 5

Mysterie Alias – Ordspel i samarbetsversion
Som i andra Alias-spel gäller det att på tid förklara ord genom att inte använda ordet som ska beskrivas. I Mysterie Alias spelar dock alla tillsammans mot spelet, och det gäller att avslöja de gömda sambanden som finns i orden på varje kort.
Kommentar: Gabriel: ”Detta är spelet de använder i toffifee-reklamen.” Jeanette: ”Kul när man väl fattade reglerna.” Emma: ”Otydlig beskrivning. Amanda: ”Tycker det här med att vinna försvinner när man ska vinna mot spelet och inte mot medspelare.”
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: 20 min +
Betyg: 4 av 5

0-100 Gott & Blandat – Roligt och snabbspelat
0-100 Gott & Blandat är det senaste tillskottet i frågespelsserien 0-100, där svaret på frågan alltid ligger mellan 0 och 100. För att vinna handlar det om att ha minst differens mellan sitt svar och det rätta svaret.
Kommentar: Spelet innehåller över 700 varierande och aktuella frågor och även om vissa var klurigare än andra gjorde det inte så mycket om man till exempel fick en hög differens på ett av svaren då en spelomgång består av 21 frågor vilket gjorde att det snabbt kunde vända. ”Jag har spelat MIG förut men detta koncept var nytt för mig, jag tyckte det var skitkul!” sa en av spelarna. ”Passar perfekt som en isbrytare,” tyckte en annan spelare. ”Roliga och bra frågor, hade dock ibland kunnat önska att det fanns förklaringar till svaren så som i de vanliga MIG-frågespelen”, var en annan kommentar. Överlag ett väldigt roligt och lättspelat frågespel som vi tror funkar för alla personer och för alla slags tillfällen.
Utgivare: Playmig
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: 2 eller flera. Eller spela i lag.
Speltid: 15 min +
Betyg: 4 av 5

Spela mera: Upptäck världen – Kul och utmanande
Ett frågespel som innehåller 95 kort med platser runt om i världen, städer, områden och länder. Varje plats har fem ledtrådar i fallande svårighetsgrad och det gäller att hitta svaret på så hög poängnivå som möjligt. Efter att det rätta svaret avslöjats följer två frågor om platsen.
Kommentar: Det är en bra storlek på spelet och det var också lätt att förstå reglerna. Dock svåra frågor och mycket om olika länder, men man lärde sig lite under spelets gång. ”Passar nog de som gillar att resa och har rest en del” (Amanda). ”Kul spel men vissa frågor var svåra. Väldigt varierande svårighetgrad” (Emma). ”Kul för den som är smart nog och kan geografi bra” (Gabriel). ”Kul och utmanande” (Jeanette).
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: 15 min +
Betyg: 4 av 5

En sak till! – Stressigt men kul!
Första spelaren vänder upp ett kort, läser översta kategorin och startar omgången genom att säga någonting som passar till ämnet. Svaren ska komma snabbt och den som kör fast eller upprepar vad någon annan redan sagt åker ut. Sist kvar vinner rundan och får poäng.
Kommentar: Spelet innehåller över 400 varierande frågeteman, som till exempel en dödsorsak, ett program på SVT, något man kan gå en kurs i, en flygplats och ett filmcitat. Det var lätt att få hjärnsläpp när det gällde att svara på bara några få sekunder men för att inte köra fast helt kunde man ibland välja om man ville spela ut olika händelsekort, som till exempel få mer betänketid eller byta riktning. ”Ett väldigt bra förfestspel”, ”Skitkul!” och ”Stressigt men roligt och lättspelat!” blev våra slutomdömen.
Utgivare: Kylskåpspoesi
Typ av spel: Partyspel/ordspel
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: Valfritt
Betyg: 4 av 5

Hit eller dit – Perfekt för två
Två personer eller två lag möts i snabba dueller och startar med tre färgkort var på bordet. På baksidan av de egna korten lurar motståndarnas färg. Den som svarar rätt får vända på ett kort och den som först vänt alla kort till sin egen färg vinner.
Kommentar: Det är väldigt lätta regler och det går snabbt att komma igång. Det är också en bra blandning på frågorna, de kunde handla om allt från vem som målade Nattvarden till vilken färg som fotbollsklubben GAIS har på sina tröjor och vad makadam är för något. Vi tyckte detta var ett perfekt och passande spel för oss, ett par på 37 respektive 50 år, som gillar att ta en runda frågesport emellanåt. Det enda vi egentligen kan se som ett minus är väl just det, att spelet passar bäst för två personer eller lag.
Utgivare: Kylskåpspoesi
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: 2+
Speltid: 15 min +
Betyg: 4 av 5

Griniga gamla surgubbar – Hög igenkänningsfaktor!
Vad irriterar dig mest? Den som tränger sig före i kön? Den på bussen som pratar högt i sin mobil? Eller bilisten som svänger utan att använda blinkers? Oavsett vem du är, hittar du säkert många påståenden i spelet som irriterar dig. Om du och minst en annan spelare blir sura över samma sak får ni poäng.
Kommentar: Spelpanelen bestod av sex spelare, i blandade åldrar mellan 35-75 år, och när vi skulle summera spelet och betyget skulle sättas, gick åsikterna något isär. En person, som vanligtvis egentligen inte är så förtjust i sällskapsspel, gav spelet en fyra och menade att det var ett väldigt högt betyg från hans sida. ”Korten går även att använda i andra sammanhang, till exempel som middagsspel eller bara för att få igång olika diskussionsämnen, vilket är bra”. Även den äldsta spelaren gav spelet ett högt betyg med kommentaren att det var ”ett bra och roligt spel då det inte handlade om intelligens”. En av deltagarna tyckte dock att det faktum att man kunde spela lite taktiskt drog ner betyget något. ”Jag gillar idén om vad man retar sig på men vissa påstående kändes lite menlösa”, kommenterade en annan. Spelaren som gav det lägsta betyget, i form av en tvåa, tyckte att ”det var trevligt men jag ser ingen mening med att spela om det igen.”
Överlag var vi alla ändå överens om att spelet kan öppna upp för diskussioner och att det kan vara intressant och roligt att höra vad andra stör sig på. Igenkänningsfaktorn var även hög så det blev också en hel del skratt, speciellt när något specifikt passade in på någon i gänget.
Utgivare: WOW Entertainment
Typ av spel: Familj/Partyspel
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 3-8
Speltid: ca 20-30 min
Betyg: 3,5 av 5

ABC Lär dig bokstäver
Spelet, som innehåller en magnetisk byggsats i trä, går ut på att bygga ihop den bokstav som korten visar.
Kommentar: Under vår spelomgång var våra åldrar 33 år, 3,5 år och 5 år. Personen på 3,5 år tappade intresset rätt snabbt medan 5-åringen hade en väldigt trevlig stund! Hon skapade dessutom kreativt siffror av trädelarna vid sidan om. ”- Jag kunde många!” sa 5-åringen stolt.
Utgivare: Clicko
Typ av spel: Barnspel/Pedagogiskt bokstavsspel
Ålder: 3-7 år
Antal spelare: 1-4
Speltid: 15-20 min
Betyg: 3,5 av 5

Dueller eller? – Bra storlek
Dueller eller? innehåller totalt 55 kort som är fyllda med små tävlingar, roliga utmaningar och underhållande dueller.
Kommentar: Det är en bra storlek på spelet vilket gör det lätt att ta med sig på fest, utflykt med mera. Även lätta regler som gick snabbt att förstå. ”Kul men vissa grejer var lite krångliga” (Amanda). ”Det är nog roligt på fest när man är många” (Emma).
Utgivare: Kylskåpspoesi
Typ av spel: Partyspel
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 2-12+
Speltid:15-45 min
Betyg: 3 av 5

Tvärtomspelet familj – Mycket skratt
Tvärtomspelet, som även finns i en festvariant som rekommenderas från 15 år, är ett spel där man ska svara tvärtom på frågor vilket blir väldigt tokigt!
Kommentar: Man kan spela mot varandra en och en eller i lag. Ålder från 10 år känns passande då det gäller att kunna uppfatta frågan och tänka bakvänt snabbt. Men det kan nog bli roligt även med en 8-åring eller en 85-åring. Spelet innehåller över 500 frågor, som till exempel: ”Är rutten frukt en vanlig parfymdoft?” (JA), ”Andas du nu?” (NEJ) och ”Ska kokosnötter sväljas hela?” (JA). Min 11-åring och jag skrattade mycket under spelomgången!
Utgivare: Kylskåpspoesi
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2-12 spelare
Speltid: 15-45 min
Betyg: 3 av 5

Vår planet – Utbildande frågespel
Vår planet är ett nytt frågespel som handlar om miljöns hälsa och det gäller att tillsammans försöka slutföra olika uppdrag genom att svara på frågor på olika nivåer.
Kommentar: Det gäller att ha lite tid avsatt för spelet då det var en hel del text och regler som behövde läsas igenom innan man kunde sätta igång. Det finns fyra frågekategorier och det var stor skillnad på svårighetsgraderna. ”De lätta frågorna kändes som barnfrågor medan de svåra låg typ på professornivå”, som en av deltagarna uttryckte sig. Spelet öppnar dock upp för samtal och man får sig även en tankeställare. Så Vår planet är helt klart ett lärorikt spel som kan bidra till att man blir mer miljömedveten men det är nog tveksamt att vi kommer att orka spela om det igen inom kort…
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 3-6
Speltid: 45 min +
Betyg: 2,5 av 5

Familjeterapi – Passar bäst som rolig underhållning
Familjeterapi är ett spel med frågeställningar där familjemedlemmar skall svara på frågor om medlemmar i familjen och familjen som helhet. Man spelar med frågekort och först till fem kort vinner. Det är familjen som bestämmer om svaret är rätt.
Kommentar: Reglerna är kortfattade men med den nackdelen att de lämnar utrymme för egna tolkningar och vi fick lite känslan av att vi inte fått alla instruktioner med. Frågorna är varierande och gäller såväl allvarliga ämnen som roliga ämnen, vilket gav upphov till diskussioner och en del skratt. Namnet till trots rekommenderar jag det inte som familjeterapi utan tror det passar bäst när konflikterna har passerat och man kan skratta åt dem i efterhand. Även om idén är rolig är det som spel tyvärr ganska tråkigt då tävlingsmomentet är underordnat och fokus ligger på att få igång samtal.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Middagsspel
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: 15 min +
Betyg: 2,5 av 5

Döttrar & Söner – Ungefär samma som ”whist”
Gustav Vasa hade varit kung i Sverige i 37 år när han år 1560 dog. Hans äldsta son Erik tog över tronen då Sverige vid den här tiden hade blivit ett arvkungadöme. I denna fiktiva historia har istället alla sex barnen möjlighet att bli Sveriges nya kung eller drottning.
Kommentar: Två personer spelade och det fungerade bra men det hade nog varit lite roligare att spela flera, det hade nog blivit lite mer dynamik i det hela. Tillsammans tyckte vi det egentligen var förklädd matte och spelandet hade inte specifikt med maktstriden mellan Vasabarnen att göra utan det är egentligen samma spel som kortspelet ”whist”, men i annorlunda tappning. Då idén inte är unik och då det hade fungerat lika bra med en vanlig kortlek blir det en tvåa i betyg. Dock plus för att spelet är litet och kompakt vilket gör att det inte tar så stor plats på bordet.
Speldesign: Håkan Svensson
Typ av spel: Kortspel
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: 15-45 min
Betyg: 2 av 5

Publicerad: Uppdaterad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv