Kungen besökte området strax efter skredet och är vid återbesöket imponerad över hur snabbt det gått att återställa vägen. ”Jag gratulerar alla till ett fantastiskt arbete”, sa han.

Kungen återinvigde E6: ”Vi ska vara stolta och glada”

2024-07-04 Den 23 september förra året försvann 400 meter av E6 i Stenungsund tillsammans med byggnader och vägar runtomkring i ett stort jordskred. Ingen trodde nog då att motorvägen skulle vara återställd blott nio månader senare. Men den 3 juli invigde kungen den nya vägsträckan och två dagar senare släpptes trafiken på.

Det syns en tydlig linje i asfalten där den nya motorvägen möter den gamla. Hela 400 meter motorväg försvann i skredet den 23 september 2023.

Olof Lundgren är kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund och han ser glad ut när han står i blåsten och väntar på kung Carl XVI Gustaf och infrastrukturminister Andreas Carlson.

– Vi stod här den 25 september och när man såg förödelsen som var då insåg man att det här kommer att ta tid. Så att det skulle bli klart så här fort trodde vi aldrig, säger han.
Samtidigt börjar en stor samling personer med gula västar röra på sig långt borta, eller rättare sagt, 400 meter bort. Det var så många meter motorväg som jordskredet tog med sig. Kungen får en visning och redovisning om det arbete som gjorts för att återställa E6 igen. Han provhoppar lite försiktigt och konstaterar med ett leende att vägen håller.
När han en stund senare håller tal för de som samlats vid invigningen säger han:
– När jag var här för nio månader sedan möttes jag av en förfärlig syn, en krossad vägbana. Tack och lov omkom ingen människa, säger han.
Han säger att det kan vara lätt att känna hopplöshet när naturens krafter drabbar oss så som det gjorde då men det kan också ge hopp:
– Det ger oss en möjlighet att bygga upp något nytt, mera hållbart för kommande generationer.

Läs mer om återinvigningen av E6:an genom att köpa ett digitalt lösnummer eller pappersexemplar av Tidningen Västsverige.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Annika Grundberg,
Nyhetsarkiv