Det var fullsatt i Bohusläns museums hörsal när starten på syresättningsprojektet presenterades. Foto: Karl-Eric Magnusson

Nu är syrgaspumparna igång i Byfjorden

Projekt skall ge liv åt döda bottnar och se till att torsken kommer tillbaka

2024-05-08 Uddevalla sätts på kartan. En stor högtidsdag för Uddevalla. Om fem år ska man kunna fiska torsk i Byfjorden. 
Glädjen stod högt i tak i den fullsatta hörsalen på Bohusläns museum på måndagen när startskottet gick för det stora syreprojektet.

På plats fanns professorer, politiker och en mängd intresserade uddevallabor som såg framemot ett första napp. Gladast av alla var initiativtagaren Lars-Olof Axelsson som lagt ner hela sin själ i projektet och lyckats får med sig inte bara experter på hög nivå utan också en mängd företag och frivilliga i Uddevalla som är imponerande.  Han berättade själv hur projektet drogs igång och i stor blygsamhet berömde han alla som backat upp honom.  Från alla håll kom specialistföretag och yrkeskunniga som bad att få vara med. Många har jobbat gratis, ställt upp på övertid och visat ett intresse som han inte kunnat drömma om. Kommun och organisationer som Rotary har också  backat upp på ett sätt som imponerat.

Förre landshövdingen Lars Bäckström som numera bor i Uddevalla hälsade rekordpubliken välkommen och såg till att de olika talarna fick berätta sina stories.

– Nu råder fiskestopp för torsk men om allt går enligt plan ska det vara möjligt att fiska torsk i fjorden om fem år, säger Lars-Olof Axelsson. Två syrepumpar  på en flotte ska pumpa ner 192 000 kubikmeter ytvatten per dygn ner till den helt syrelösa och döda botten. Det blir en rotation som är enorm, tillade han.

Byfjordens yta är på sex kvadratkilometer och ungefär hälften av fjordens bottnar och vatten under 20 meter är helt utan syre. Ingen fisk och inga djur. 

Ett stort problem är skarvar och sälar som ökat kraftigt i antal . En säl äter fyra kilo fisk per dygn eller mer. 10 000 sälar längs kusten tömmer havet på torsk. En skarv konsumerar ett halvt kilo torsk per dygn och de omkring 40 000 som häckar längs kusten och efter deras middag  blir det inte mycket över till vårt middagsbord.

Projekt Fjordtorsk arbetar efter tre spår: Sätta ut rev där torsk och hummer får en bra levnadsmiljö, syresätta fjorden och försöka minska skarv och säl genom skyddsjakt.

Kommunalrådet Martin Pettersson fick äran att starta pumparna och syresättningsprojekt var  därmed igång. Från denna dag, 6 maj, kommer livet att återvända till Byfjorden. En högtidsdag som Stefan Edman uttryckte saken. 

Även ute i världen har projektet blivit hett och ett tv-team kommer till Byfjorden inom kort för att dokumentera  vad som händer.  Forskarvärlden ser men spänning på utvecklingen och anser att Byfjorden är perfekt för dessa studier.  Gemene man kan följa vad som händer på hemsidan. 

Stor potential för framtiden konstaterade forskarna.

Publicerad:
Nyhetsarkiv