Träbåtar av alla de slag kan beskådas på Träbåtsfestivalen.

Tufft väder för träbåtsfest

Festivaltältet flyttades av stormbyarna

2024-07-11 Det blev en tuff helg vädermässigt för Träbåtsfestivalen i Skärhamn i år. 30 båtar avanmälde sig för hårda vindar på fredagen och söndagens aktiviteter fick ställas in då festivaltältet flyttades i stormbyarna.

–Vi är glada att vi kunde genomföra det programmet under fredagen och lördagen, säger Anders Lidqvist i Västkustens Träbåtsförening.

I samarbete med Tjörns kommun genomför Västkustens Träbåtsförening varje år en träbåtsfestival i Skärhamn. I år var 79 båtar anmälda men på grund av hårt väder på fredagen hoppade ett 30-tal båtar av. Under fredagen och lördagen kunde emellertid programmet genomföras som vanligt, men sång och musik och försäljning av olika slag och förstås folkvandring ut på bryggorna där träbåtarna låg tätt.

–Det fungerade bra framförallt på lördagen fram tills regnet kom på eftermiddagen, säger Anders Lidqvist som är ordförande i Västkustens Träbåtsföreningen.

–Tyvärr fick vi ställa in alla aktiviteter på söndagen, även om båtfolket naturligtvis var kvar och umgicks som vanligt, säger Anders Lidbeck.

På fredagskvällen hade man traditionsenligt räkfrossa för de deltagande besättningarna, och på lördagen avslutades dagen med samling runt fiskgrytan på Nordeviks hotell.

Under söndagen genomfördes också utdelning av priser till olika förtjänta deltagande båtar och skeppare.

Årets trämotorbåt blev Edna, en Coronet Hardtop Sedan byggd 1956 och ägs av Erik Amlie Wahlström från Tanumshede. Kajsa, en Fantasi 30 från 1967 blev årets träsegelbåt, och ägs av Kjell Magnusson från Göteborg. Årets traditionsbåt blev Moa, en traditionsbåt av Colin Archer-typ byggd 2015. Ägare är Bengt Märs från Göteborg.

Hedersomnämnande ”Unga entusiaster” fick ägarna Jonna Smiding och Kevin Olsson för Pettersson-båten med namn Fröken P. Hedersomnämnande ”Annorlunda båt” fick Vincent Rigo från Stenungsund för sin gondol byggd år 2000 i Venedig.

Hedersomnämnande ”Jag seglar alltid utan motor” fick Johannes Weiberg med sin K6, byggd 1948 i Strömstad.

Johannes Weiberg var en av de som tog sig till träbåtsfestivalen i den hårda vinden på fredagen.

–Det var 14 sekundmeter in snittvind när vi gick över från Instö ränna mot Åstol. Vi hade vinden emot oss så det blev kryss i rätt rejäla vågor. Men med bottenrevade segel gick det fint, berättar Johannes Weiberg som också är ordförande i Svenska Kosterbåtsförbundet, som har sin verksamhet koncentrerad till Framnäs på Björkö utanför Göteborg.

Där ligger ett antal K6-or på rad och där arrangerar förbundet två kappseglingar om året, Ägirskölden och Kosterbåtspokalen.

–Förr har tävlingarna arrangerats på platser längs hela västkusten, men numera äger de rum på Framnäs varje år, säger Johannes Weiberg.

För Västkustens Träbåtsförening väntar närmast Träbåtsträffen på Marstrand under Sekelskiftesdagarna 9-11 augusti. Därefter ses man på Öppet varv i Henån 23-25 augusti helgen 30-1 september har man dubblerat med dels träbåtsträff i Uddevalla, samtidigt som man för första gången arrangerar Traditions- och träbåtsrodd i Göteborg som ett sätt att uppmärksamma den gamla roddtraditionen bland annat.

Publicerad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv