I Skaparateljén på Mimers i Kungälv flödar fantasin och vattenfärgerna fritt. Foto: Josephine Jonäng

Skatt och sorl på Mimers skaparateljé i Kungälv

2024-01-20 På Mimers kulturhus i Kungälv blir barn och vuxna underhållna med alltifrån bokcirklar till julgransplundringar, vernissage och skaparateljé. När tidningen besöker ateljén skapas det tryck och mönster. 

Varje lördag året runt, med sommaruppehåll, anordnas det skaparateljé i Kungälvs kulturhus. Ansiktsmasker med Melodifestivalen tema, pärlplattor samt tovade verk är några av ting som skapats. 

– Det känns ganska unikt. Det är många kulturhus som har såhär ibland men inte många som har det varje vecka. Det kommer alltid folk, berättar slöjdkonsulten Camilla Star som jobbar på Mimers kulturhus. 

Färgtryck

Dagens tema är färgtryck. Barnen får testa göra olika mönster med hjälp av stämplar gjorda av potatis och vinkorkar. 

– Potatisstämplar har funnits länge. Det fanns när jag gick i förskolan. De är väldigt praktiska eftersom man lätt kan skära ut det mönster man vill ha, säger Camilla. 

I ateljén hörs många skratt. De flesta av barnen med sina föräldrar har börjat förmiddagen med dans kring granen på kulturhusets Bokgransplundring och sedan satt sig i ateljén för att måla och pyssla tillsammans. 

– Det är så mycket glädje och kreativitet. Det är så tillåtande. Man kan utforska och köra på. Det är gratis så att alla kan vara med. Någon gång var det kulturkalas i stan och då kom lite mindre folk men annars är det väldigt välbesökt. Det kommer kanske 25-40 barn. 

– Jag tycker det är kul att det finns. Prova på lite andra grejer än vad man gör hemma. När vi var här sist så gjorde vi nåltovning. De har vi aldrig gjort innan men de var kul, säger Hannes Björk, en av föräldrarna som kommit till dit med sina döttrar Ella och Maja. 

Aktiviteter

I Mimers kulturhus flödar kulturaktiviteter. Camilla berättar att i ateljén, biblioteket, teatern samt konsthallen finns aktiviteter för både äldre och yngre. 

Med start i mitten på januari kommer kommunen att ordna handarbetsträffar med stickning och knyppling som aktivitet i Kulturhuset. 

För den släktforskningsintresserade kommer Inlands släktforskare under våren att ha drop-in där de hjälper till med släktforskning. Är man istället sugen på ett lyssna på författarsamtal, gå med en bokcirkel eller beskåda ett vernissage så finns det också. 

Familjen Björk har besökt Kulturhuset förut men i lördags medverkade de även på Skaparateljén där Ella, 1,5 år och Maja, 3 år, var i full gång med färgtryck. 

Café

– Det är bra att det finns ett bibliotek och ett café för barn gillar ju att fika. Det öppnade kl 11 idag och det är ganska sent när man har barn som vaknar 7. Sedan är biblioteket stängt på söndagar när man verkligen har tid att gå dit. Det hade kunnat vara bättre öppettider men jag är ändå tacksam att det är öppet, säger föräldern Malin Björk. 

Slöjdkonsulten Camilla Star    leder skapandet i Kulturhusets ateljé.

Foto: Josephine Jonäng

Publicerad: Uppdaterad:
Josephine Jonäng,
Nyhetsarkiv