Sture Allén den yngre (Carl-Martin Vikingsson) slog i början av 2000-talet igenom som frontperson i musik-kollektivet Svenska Akademien. Stures Dansorkester är hans soloprojekt och på lördag kommer de till Studio 32 och Uddevallakassettfestivalen. Foto: Pressbild

Ny lokal för den anrika festivalen

Årets Uddevallakassetten hålls i helgen på Studio 32

2022-11-03 I helgen äger den 17:e upplagan av Uddevallakassettfestivalen rum. Totalt uppträder 12 band, fördelat på två dagar, och platsen för den anrika festivalen är i år Studio 32 i centrala Uddevalla.

Upplägget på årets kassettfestival, med musik under två dagar och en hel del lokala band, påminner till stor del om hur det var förr när festivalen arrangerades på Mortens krog. Men allt är inte sig likt. På festivalaffischerna kan man till exempel läsa underrubriken ”Till minne av Kontoret”.

– Ja, det har ju blivit lite förändringar sedan vi var på Mortens, vi har bland annat varit på Al Khaima ett par år och nu är vi på Studio 32, säger festivalgeneralen Lars Wallin.

Det var efter att Kontoret, Uddevallakassettens konsertlokal på Asplundsgatan, brann ner i januari som föreningen har fått låna Studio 32, som har plats för 90 personer.

– Vi trivs bra där, det är fin atmosfär och lokalen passar oss då vi ju brukar satsa på artister som vanligtvis inte drar så stor publik, säger Lars.

Vad gäller en ny egen lokal i framtiden svarar Lars att man inte riktigt har landat i det än och att man avvaktar i väntan på ett nytt Kulturhus.

– Vi har meddelat kommunen att vi trivs och gärna är kvar på Studio 32 till dess.

Lokala band

Det är många lokala band som får chansen att spela på årets festival och fredagen inleds med The Tsunamis, vars medlemmar tidigare setts i band som Obelisk, The Allerys, Irradiated med flera. Musiken beskrivs som surfrock och detta blir bandets andra spelning.

– Så det blir kul med lite ny musik, säger Lars Wallin och fortsätter:

– Sen är de gamla rävarna i Prospect tillbaka. De har hållit sig undan under pandemin men på fredag står de på scen igen.

Därefter blir det doom, folk, metal med göteborgsbandet Helldog, vars sångare och trummis är från Uddevalla. Göteborgsbandet Småjävlafötter och Trollhättebandet Konsumenterna, som är nära släkt med Headstag, bjuder sedan på stökig punk på svenska. Näst sist att spela på fredagen är Lost Wisdom, som är aktuella med nya singeln ”Heading for disaster”. Musiken beskrivs som rock, hårdrock, ska och punk. Kvällens sista spelning står ”husbandet” Konspirationen för.

”Något spännande”

Ett av de första punkbanden i Uddevalla, Fattijons, inleder festivalens andra kväll. Sättningen är Peter ”Blomman” Blomqvist på sång och gitarr, Putte ”Punk” Witting på bas och Rolle Thörngren på trummor. Indiebandet Kippo från Göteborg står näst på tur innan Ebbot Lundberg and The New Alchemy tar vid klockan 20.30. På evenemangets sida på facebook står det såhär om dem: ”Själva fundamentet i The New Alchemy är ljudkonstnären Per Svensson och artisten Ebbot Lundberg, tidigare frontfigur i The Soundtrack of our Lives. Tillsammans med musikerna Pontus Torstensson, trummor, Patrik Caganis, bas, Gunnar Frick, orgel och Rasmus Alkestrand på sitar skapar de en fusion mellan psykedelisk rock blandad med indisk raga och frijazz.”

Ebbot Lundberg och även övriga i bandets konstellation har alla någon gång tidigare uppträtt på Kontoret och såhär säger Lars Wallin om bokningen:

– Jag ville ha något spännande och så såg jag deras hyllning som de gjorde på Polarprisgalan till Iggy Pop.

Tuareg

Även Tisdass, ett ökenblues band från Niger, har besökt Kontoret förut.

– Tuareg-musik är ju något som vi brukar ha med på kassettfestivalen, säger Lars.

Bandet består av huvudgitarristen Kildjate Moussa Albade, rytmgitarristen Sidi Moussa Albade, basisten Mohamed och slagverkaren Boube. På Uddevallakassettens hemsida står det bland annat: ”Med akustiska folkliga sånger och klassiska rocklåtar tar TisDass dig från Azawad-öknen till Niameys hektiska gator”.

”Behövs lite reggae”

Sist ut att spela på lördagen är Stures Dansorkester, som är ett svenskt reggaeband grundat av Carl-Martin Vikingsson, frontman i reggaebandet Svenska Akademien.

– Carl-Martin var med som dj på en spelning vi hade på utomhusgården 2010 och han sov även över hos oss på Kontoret då. Bandet var även här och spelade 2011, berättar Lars.

– När jag funderade på vad jag ville lyssna på kände jag att det saknades reggae så jag ringde till Carl-Martin och sa att vi behöver lite reggae i Uddevalla. Så då bokade vi in det. Sedan satte han ihop en liten miniturné så de kommer även att spela i Göteborg och Stockholm.

Bring your own

Biljetter förköps via billetto.se och man kan välja mellan att köpa festivalpass för båda dagarna eller endagsbiljett för fredagen alternativt lördagen. Överblivna biljetter kommer även att säljas på dörren. Då det inte finns någon försäljning på plats är det B.Y.O som gäller, vilket innebär att man tar med sig egen picknick/fikakorg/dryck.

Program

Fredag 4 november
18:00 Entrén öppnar
19:00 The Tsunamis
19:45 Prospect
20:30 Helldog
21:15 Småjävlafötter
22:00 Konsumenterna
22:45 Lost Wisdom
23:30 Konspirationen

Lördag 5 november
18:00 Entrén öppnar
18:45 Fattijons
19:30 Kippo
20:30 Ebbot Lundberg and The New Alchemy
21:45 TisDass (Niger)
23:00 Stures Dansorkester (Sture Allén Den Yngre, Svenska Akademien)

Publicerad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv