På lördag fyller MF Adrian 45 år vilket kommer att firas med musik på Kulturhuset Bastionen. Det är även klart att Körpehölsfestivalen återvänder efter tre års uppehåll och precis som i början kommer festivalen att hålla till i Regementsparken. Bilden är från när festivalen ägde rum 2009. Arkivfoto: Johanna Nilsson

MF Adrian fyller 45 år på lördag

Firar med musik på Kulturhuset Bastionen

2023-03-02 Lördagen den 4 mars är det exakt 45 år sedan Musikföreningen Adrian bildades vilket kommer att firas på Kulturhuset Bastionen. Tre band uppträder och det blir också ett tillfälle att träffa alla som har varit med i föreningen.
Mer nostalgi blir det även till våren då det nu står klart att Körpehölsfestivalen återvänder den 27 maj – i Regementsparken.

Den 4 mars 1978 startades en ny musikförening i Uddevalla. Då man inte visste vad föreningen skulle heta valde man att kolla i almanackan för att se vem som hade namnsdag. Och så fick MF Adrian sitt namn. Det berättar Ellinor Hermansson, som har varit medlem i föreningen sedan 2000 och är ordförande sedan 2015. Hennes egna bästa Adrian-minne är när hon som nybliven ordförande bokade in omkring 40 band till Körpehölsfestivalen 2015, som då arrangerades som en tvådagarsfestival på Kulturhuset Bastionen.

– Jag fick lite hybris och gick all in. Det gick bra och jag rodde det i hamn men jag sov nog i en vecka efteråt, skrattar hon.

Firar med musik

När föreningen nu firar 45 år på lördag kommer tre band att uppträda. Dörrarna öppnar klockan 19 och först ut att inta scenen är lokalbandet The Tsunamis. Musiken beskrivs som surfrock.

– De är hur roliga som helst och de är fortfarande väldigt nystartade, säger Ellinor Hermansson.

Därefter spelar Raven Orchestra, ett Uddevallaband som hämtat inspiration från 70-talets bästa hårdrocksband och kokat ihop det till ett riffigt, rått och tungt sound.

Kvällens tredje och sista band är Discult från Göteborg. Enligt evenemangets beskrivning spelar bandet mörk och atmosfärisk musik i gränslandet mellan crust, sludge och postmetal. De tunga, distade harmonierna i kombination med nerviga och mörka röster skapar en egensinnig svärta.

Att det blev just dessa tre band som spelar förklarar Ellinor såhär:

– Dels så vill vi ha en blandning på musiken och dels så vill vi att det är lokalt då det är det vi står för. Dessutom vill vi ha lite kvinnlig fägring, vilket Discult står för. Det kan annars vara svårt att hitta i den genren.

Föranmälan krävs till kvällen och man anmäler sig genom att kryssa i ”kommer” på evenemangets facebook-sida. Det går också bra att skicka ett sms till 073-926 33 85.

Live hos Janssons

Under våren fortsätter föreningen att arrangera ”Live hos Janssons”, ett koncept som startade 2017 och som innebär att en artist/band spelar halvakustiskt/akustiskt på Janssons Musik. Nästa tillfälle hålls den 18 mars och då uppträder Thomas Jäger, som många säkert känner igen från bandet Monolord. Han kommer att köra ett akustiskt set med egna bitar, berättar Ellinor.

Festival i parken

Den 20 februari gick föreningen ut med nyheten om att Körpehölsfestivalen i år är tillbaka efter tre års uppehåll. Den 27 maj arrangeras festivalen och dessutom återvänder man nu till Regementsparken, precis som i början.

– Så himla kul, det kommer bli sån nostalgi, säger en taggad Ellinor Hermansson.

Senaste gången Körpehölsfestivalen höll till på I17-området var 2011, efter det fick föreningen inte längre hyra parken för att arrangera festival. Att man nu kan återvända beror, enligt Ellinor, på att man har fått bra kontakt med en kille som heter Lars och som jobbar på Bohusläns Försvarsmuseum.

– Han är positivt inställd till att använda parken till kulturarrangemang och inte bara till bröllop, säger Ellinor Hermansson.

Mycket lokalt

Inom kort kommer föreningen att gå ut med mer information om festivalen men Ellinor kan redan nu berätta att ett tiotal band kommer att spela, fyra på den lite mindre scenen och 5-6 på den stora scenen. Ett av banden som har bokats in är Satan Takes a Holiday från Stockholm.

– Det är typ alla i föreningens första hands val. Dels för att de är grymma live och spelar riktigt bra musik, och dels för att de är så himla trevliga att ha och göra med och gärna kommer hit och spelar, säger Ellinor Hermansson.

Övriga band kommer att vara mer eller mindre lokala, alla har någon form av koppling till Uddevalla.

– Bland annat så kommer Pelle från Nifelheim och spelar med ett band som kör Manowar-covers. Och Dead in Love kommer att spela på lilla scenen.

Publicerad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv