Ekebykärran inte förbrukad när skalmarna stått ute för mycket och gått av. De och allt annat på kärran kan köpas som reservdelar. Det är hållbarhet. Foto: Göran Nyberg

KRÖNIKA: Förnybar skottkärra

2025-05-24 Hållbart trädgårdsarbete är temat för veckans krönikör

Hörby bruk gör en skottkärra som heter Ekeby. En rejäl gammaldags skottkärra med gummihjul som kan pumpas upp och ger en mjuk och fin gång. Rejäla trähandtag med gott om plats emellan så man kan få rätt körställning.

Träskalmarna som det heter är fina, men om man låter skottkärran stå ute i ur och skur och inte impregnerar dem med någon slags olja eller med trätjära så håller de inte hur många år som helst.

Så var det för mig och man undrade om man måste köpa en ny skottkärra nu. Men så var det ju inte. Det fanns skalmar att köpa både för den ena och andra modellen och efter att ha fått fel en gång så blev det rätt till slut från närmaste köpcentret.

Efter lite pyssel var de på plats och kärran var som ny igen. Nu skall jag vara lite mer rädd om den har jag tänkt. Det visade sig ju också att det inte bara var skalmar man kan köpa nya till skottkärran. Nytt hjul går fint, liksom själva plåtkorgen, som det tydligen heter. Dessutom går det att köpa nytt underrede.

Så länge kärran och reservdelarna finns till försäljning så behöver man alltså aldrig någonsin köpa ny skottkärra. Det är bara att köpa till den ena reservdelen efter den andra.

Det talas om återbruk och att saker skall gå att reparera. Det uppnår ju den här kärran till hundra procent. Om det fanns ett hållbarhetspris som jag hade något inflytande på skulle denna Ekeby skottkärra ligga väldigt bra pris. Tillverkaren borde ha ett hållbarhetspris.

Skottkärran med de nya skalmarna fick jag god nytta av när det var dag att tömma hushållskomposten och plocka ut de komposterade resterna som hade blivit jord och lägga i botten på ett nytt odlingsland. Komposten är också av en konstruktion som jag är väldigt förtjust i, men som jag inte tror tillverkas längre tyvärr.

Den här komposten består av fyra väggar och ett lock som är öppningsbart från två håll genom gångjärn på mitten. Både väggar och lock är väl isolerade. Det innebär att förmultningen pågår med god värmebildning även under vinterhalvåret.

När man efter några år märker att det börjar bli lite dåligt med utrymme längst upp i komposten vill man förstås tömma den och ta vara på den jord som bildats. Då är det så enkelt att man med hjälp av spännen på de olika delarna bara plockar bort en vägg eller två väggar eller alla och bara skyfflar ut det som skall ut. Sedan gör man enkelt rent och sätter ihop det igen.

Med bra grejer blir det en glädje med hållbart trädgårdsarbete.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv