Lördagen den 27 maj smäller det. Efter tre års uppehåll är det återigen dags för Körpehölsfestivalen att arrangeras. Såhär såg det ut i Regementsparken när festivalen ägde rum 2009. Arkivfoto: Johanna Nilsson

Kôrpehôla tillbaka i Regementsparken

Satan Takes a Holiday avslutar anrika festivalen i år

2023-05-25 Efter tre års uppehåll är det äntligen dags igen. Lördagen den 27 maj arrangeras den anrika Körpehölsfestivalen och platsen är Regementsparken, precis som i början. Ellinor Hermansson, ordförande i MF Adrian, känner sig laddad.
- Vi har koll på allt och det är många volontärer så det känns väldigt bra! Dessutom ser vädret ut att bli bra.

Körpehölsfestivalen arrangeras av Musikföreningen Adrian i samarbete med Sensus Uddevalla och Ellinor Hermansson berättar att det är ett 30-tal personer som kommer att jobba med festivalen.

– Vi börjar redan på fredagen med att sätta upp så mycket vi kan, som scener, entrébord med mera. Sedan fortsätter vi arbetet på lördagsmorgonen, till exempel så har vi tillgång till militärmuseet och där ska personal och artister vara så det måste ordnas med mat och annat.

För att det ska gå smidigt med städningen efteråt har föreningen medvetet valt att lägga sista akten relativt tidigt, det vill säga klockan 22, vilket innebär att bandet kommer att ha spelat klart runt 23-tiden.

– Dessutom är det trots allt fortfarande maj månad och kvällarna kan bli rätt kalla, säger Ellinor Hermansson.

666 biljetter

Att festivalen nu åter är tillbaka och hålls i Regementsparken gläder många och responsen har varit stor, berättar Ellinor.

– Den har varit jättebra vilket är jätteroligt. Det är många som har många minnen och många har inga minnen från festivalen, säger Ellinor och skrattar.

666 stycken biljetter är släppta och förköp sker via Tickster, vilket kan göras ända fram till klockan 21 samma dag som festivalen hålls. Grindarna öppnar klockan 15 och det är BYO, ”bring your own drinks”, som gäller. Ingen alkoholförsäljning kommer att ske på plats men det kommer att finnas mat och alkoholfri dryck att köpa genom Kjelles Korvkök.

Nio band

Totalt uppträder nio band, alla är mer eller mindre lokala, med någon form av koppling till Uddevalla. Fyra band kommer att spela på Rotundan, där den lilla scenen ligger, och först ut klockan 16 är Tekla. Uddevallabandet, som har funnits sedan Körpehölsfestivalen 2019, består av Ulrica Wallin, Cecilia Läckberg Blom, Kerstin Karlsson och Paula Nyman och bandet döptes efter Tekla Nyberg från Uddevalla, som var aktiv i den bohuslänska rösträttskampen kring förra sekelskiftet.

En timme senare är det dags för Dead in Love att inta samma scen. Dead in Love är en alternativ, minimalistisk lofi-duo från Göteborg som bildades av kärleksparet Jennifer & Dan en sen höstkväll 2019. Med deras gemensamma influenser från bland annat the Kills, Black Rebel Motorcycle Club och Hole, kör de akustiskt skiten gitarr, trampar trummor och tycker att skriva låtar ska vara så spontant, enkelt och ärligt som möjligt.

The Worst Kind är näst på tur att spela och det är Jonathan Turesson från uddevallabördiga punkbandet Braincoats’ nystartade, akustiska soloprojekt.

Det fjärde och sista bandet att spela på Rotundan är lokalbandet The Tsunamis, vars musik beskrivs som surfrock.

Stora scenen

På Amfiscenen, som är den större scenen, uppträder fem band och Electric Hydra är först ut. De beskrivs som ett hårdrocksband från västkusten, som alltid är redo att leverera en svettig garagefest full av glädje och hög energi, kännetecknad av mycket jävlar anamma och pumpande tungriff.

Efter det blir det ösig punk ’n roll på högsta volym med Psycho Dogs, bandet som bildades lagom till Körpehölsfestivalen 2015.

Kvällens tredje band att inta Amfiscenen är Abramis Brama, som spelar tung rock på svenska. Senaste gången de spelade i Uddevalla var på Körpehöla 2015 – i spöregn och kuling – och dessförinnan hos Club Adrian så tidigt som 2004.

Näst sist ut är Vicious Irene från Göteborg, som enligt beskrivningen spelar punk à la käng-crust-rock’n’riot för folk med näven i luften och dansskorna på!

Festivalen avslutas sedan med Stockholmsbandet Satan Takes A Holiday, som enligt evenemangets beskrivning är ett av Sveriges bästa liveband. ”Medryckande, rakt på sak, hårt, ironiskt och på största allvar. Allt på en gång. Med deras blandning av klassisk rock’n’roll, 60-talets garage och 70-talets sväng såväl som en tydlig kärlek för den mörkare sidan av modern pop kommer Satan Takes A Holiday att få dig i rörelse. Vare sig du vill eller inte.”

Stötta kulturlivet

Själv ser Ellinor främst fram emot att se Dead in Love och The Worst Kind på lilla scenen, och Vicious Irene på stora scenen.

– Jag har inte sett dem spela förut så det ska bli extra kul!

I övrigt så hoppas hon på att festivalen bjuder på bra väder och att det kommer mycket folk.

– Det är få gånger man får uppleva så många liveband i en sådan fin miljö. Samtidigt handlar det också om att stötta kulturlivet i Uddevalla, vilket verkligen behövs då många föreningar har det ganska så tufft just nu.

Program

Amfiscenen
Kl. 17.30 Electric Hydra
Kl. 18.30 Psycho Dogs
Kl. 19.30 Abramis Brama
Kl. 21.00 Vicious Irene
Kl. 22.00 Satan Takes A Holiday

Rotundan
Kl. 16.00 Tekla
Kl. 17.00 Dead in Love
Kl. 18.00 The worst kind
Kl. 19.00 The Tsunamis

Publicerad: Uppdaterad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv