Elisabet Oskarssons hem ser lite annorlunda ut. Men hon har allt hon behöver och framförallt en fantastisk utsikt. Foto: Jeanette Henriksson

Hon bor i sin husvagn året runt

- Det är åttonde året jag bor så här nu och jag älskar det, säger Elisabet Oskarsson.

2019-08-05 Vädret har slagit om och den värmebölja vi fått njuta av under några veckor är som bortblåst. När vi svänger ner mot Elisabets bostad på Unda camping utanför Uddevalla liknar vädret mer en traditionell svensk sommar. Vi passerar flera husvagnar med tillhörande verandor och standby tält. Elisabets vagn står näst längst ner mot havet och hon vinkar glatt från sin altan när vi närmar oss.

Trenden att utöka husvagnssäsongen från sommarmånaderna till året runt ökar i Sverige. Fler och fler ser möjligheten att bo i sin vagn på heltid. Orsakerna kan vara många. Några väljer att bo så för att det ger dem en frihetskänsla, andra för att det helt enkelt inte finns någon bostad där de fått jobb. Vi har fått glädjen att träffa Elisabet som nu är inne på sitt åttonde år som åretruntboende, hon berättar;

– Veckan före midsommar var det åtta år sedan jag flyttade hit på heltid. Jag tänkte på det i många herrans år, det var en dröm för mig. Jag behöver inte så stort. På söndagen sista dagen jag arbetade tittade jag i tidningen och hittade två husvagnar som jag åkte och kollade på. Jag kom hem med en av dem. Dagen efter sa jag upp min lägenhet. Jag valde mellan Unda och Hafstens camping, men gillade inte tanken på vägarna vintertid till Hafstens, så det blev Unda.

Vad är det bästa med att bo så här?

– Jag gillar ju campinglivet och när jag bor här året runt så slipper jag packa ner och upp mina grejer. Det är också en stor frihet. Det blir nästan som att bo i ett litet hus. Sedan är ju inte läge helt fel heller. Jag har ju havsutsikt och väldigt nära till vattnet. Vi är mellan tio och femton personer som bor här året runt. Det är gott att bo här även på vintern. Då går jag och skottar och sopar upp till toaletterna och så lite hos grannen. Vi pyntar med ljus och det blir så stämningsfullt och mysigt. Det är bra grannar här och vi hjälps åt. Man träffar så mycket trevliga människor och många kommer tillbaka om och om igen. Det är riktigt kul.

Hur värmer du upp tältet på vintern?

– Jag är inte i tältet på vintern, om det inte är något speciellt och familjen kommer så utrymmet behövs. Jag håller mest till i vagnen då. Jag har vid jul klämt in alla mina fyra barn med respektive och barnbarn i tältet, så visst finns det plats.

Vad vill du säga till de som går och funderar på att våga ta det här steget till åretruntboende?

– Gör det! Det är så gott och göra sig av med alla saker. Jag säger att jag har dödstädat. Mina barn behöver inte ta hand om någonting den dagen jag lämnar. Det känns bra. Tycker man om husvagnslivet och går och funderar ska man definitivt våga ta steget. Det är det bästa jag gjort och jag har inte ångrat mig en sekund, avslutar Elisabet.

Publicerad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv