Stort test av nya sällskapsspel

2022-12-01 Sällskapsspel kan nog vara den ultimata inomhusaktiviteten, för oavsett om man vill ta en snabb runda med sin partner, förfesta med polarna eller samla familjen runt middagsbordet finns det något för alla. Tidningen Västsverige har som vanligt testat flera av årets spelnyheter så kolla in vårt speltest för att se vilka som kan passa just er bäst.

OBS! Detta är en förkortad version. Speltestet går att läsa i sin helhet i Tidningen Västsverige nummer 48.  

Bäst i familjen Charader – Underhållande för hela familjen!
Familjespel där man ska dela upp sig i lag (Det går även att spela en mot en) och beskriva olika saker med charader. Varje kort har tre utmaningar på en sida och en bild på andra sidan, för de yngsta deltagarna.
Kommentar: Ett mycket roligt spel som passar som fredagsmys med familjen, i klassrummet eller på förfesten med vänner. ”Så tokigt roligt!” tyckte 57-åringen i sällskapet, ”väldigt underhållande”, sa 32-åringen, ”roligt!” blev 10-åringens omdöme och ”nytänkande av en gammal idé” ansåg sällskapets 62-åring.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: 15 min +
Betyg: 5 av 5

Var är vi? – Som en light-version av På Spåret
Med hjälp av fem ledtrådar i fallande svårighetsgrad ska man lista ut i vilken ort eller stad världen över man befinner sig i. Efter att rätt svar avslöjas följer två frågor om platsen.
Kommentar: Lätt att komma igång, kräver ingen stor plats och frågorna låg på en bra nivå. Ungefär som en light-version av tv-programmet ”På spåret” och vi kommer garanterat att spela det igen.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Frågespel/Middagsspel
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: 15 min +
Betyg: 4,5 av 5

Vilken röra!? – Fartfyllt och jättekul!
Varje spelare tilldelas ett platskort och sedan ska man inom en viss tid plocka åt sig så många prylkort som möjligt som kan tänkas höra ihop med platsen. När tiden är slut skickas prylkorten till nästa spelare som då ska försöka komma på var man är.
Kommentar: ”Vanligtvis gillar jag rena frågespel men detta var jättekul! Man får tänka till lite, både vad man själv och andra associerar med olika platser”, ”Grymt roligt sällskapsspel!” och ”Passar bra för en spelkväll med familjen” var några av spelarnas omdöme.
Utgivare: Peliko
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 3-6
Speltid: 30 min
Betyg: 4 av 5

Spela mera: Svenska språket – Klurigt och roligt
Frågespel med kort innehållande 400 frågor som handlar om grammatik, ordförståelse, uttryck, stavning och mycket mer. Alla frågor har dessutom svarsalternativ.
Kommentar: Spelet är riktigt kul, lärorikt och räcker även länge då det är så många frågor. Funkar både i kompisgäng och på parmiddagar. Har man ett språkintresse är detta spel perfekt för en lyckad spelkväll.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: 20 min +
Betyg: 4 av 5

Helt Upp och Ner – Passar för hela tjocka släkten
Ett lagspel som går ut på att rita och gissa rätt på så många ord som möjligt på 45 sekunder. Men som namnet antyder finns det naturligtvis en hake: Den som ritar måste rita upp och ner.
Kommentar: Ett roligt spel med flera chanser att ta sig fram på spelplanen. Går dessutom att spela flera gånger då hela 665 polletter medföljer. ”Enkelt, kul och snabbt spel som passar för hela tjocka släkten, vare sig man är 8 eller 88 år.”
Utgivare: ALF
Typ av spel: Familje-/Partyspel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 4-8
Speltid: 20 min
Betyg: 4 av 5

0-100 Mini Familj – Frågespel i pocketformat
Spelet innehåller 175 frågor och svaret är alltid ett tal mellan 0 och 100. En spelomgång innehåller 21 frågor och lägst poängsumma vinner.
Kommentar: Ett spel som går snabbt att spela och frågorna passar för både barn och vuxna. ”Roligt spel som man inte hinner tröttna på”, sa tioåringens mamma. ”Jag vill spela igen”, blev tioåringens kommentar och omdöme.
Utgivare: MIG
Typ av spel: Frågespel, familjespel
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2-6 spelare eller lag
Speltid: 10 min +
Betyg: 4 av 5

Metro Domino Storstad Sverige – Snabbt spel men bristfälliga instruktioner
En domino-variant på spel där spelarna ska skapa nya linjer och koppla på nya tunnelbanestationer.
Kommentar: Valter, 7 år, vann första rundan och var mycket nöjd med spelet. Patrik, 44 år, svor över de dåliga instruktionerna men tyckte att det var ett snabbt och smidigt spel. Cecilia, 46 år: Då instruktionerna var lite bristfälliga fick man improvisera lite. De behöver göra lite tydligare spelanvisningar. I övrigt ett snabbt spel, man kan till exempel ta en omgång när maten står i ugnen.
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: 20 min +
Betyg: 4 av 5

Sanning eller Bullshit
Ett frågespel där deltagarna blir presenterade med ett påstående, och ska svara rätt på om det är just sanning eller bullshit!
Kommentar: Spelet testades i detta fall både med två och tre spelare och instruktionerna och reglerna var så pass enkla att spelet var i full gång redan efter någon minut. Då frågorna endast ska besvaras med sanning eller bullshit krävs inga direkta förkunskaper i det aktuella ämnet, spelet kommer snarare med rolig och intressant information både vid frågeställning och avslöjande av det rätta svaret. Passar de flesta situationer och går lätt att modifiera för att passa sällskapet.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Middagsspel
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: 15 min +
Betyg: 4 av 5

0-100 Jorden Runt – Lättspelat frågespel
Jorden Runt, som är den senaste nyheten i MIG:s spelkoncept ”0-100”, innehåller över tusen frågor om resor, upplevelser, mat, nöje, geografi och händelser i Sverige och hela världen.
Kommentar: Som alltid med MIG:s frågespel är 0-100 Jorden Runt lätt att förstå, går snabbt att spela och det är en bra variation på frågorna. ”Jag brukar inte gilla spel men jag gillar detta”, sa en person i sällskapet. ”Ett spel som alla vuxna kan spela” var en annan kommentar.
Utgivare: MIG
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: 2-6 eller lag
Speltid: 15 min +
Betyg: 3,5 av 5

Pentaflip – Roligt tidsfördriv!
Här gäller det att försöka bli först med att få fem ringar i rad. Men det är inte så enkelt som det låter – motspelaren kan nämligen omintetgöra dina planer när som helst genom att ”flippa” en eller två av panelerna som spelplanen består av.
Kommentar: ”Eftersom det är ett strategispel och handlar om taktik blir det nog roligare när man har lärt sig hur man måste tänka samt möter någon annan som också kan. Då hade det kunnat bli uppåt fem i betyg”, blev den ena spelarens omdöme. ”Bra med snabba omgångar och roligt spel även för noviser”, tyckte den andra spelaren.
Utgivare: Peliko
Typ av spel: Familjespel/Strategispel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2
Speltid: 10 min
Betyg: 3,5 av 5

EscapeRun Alcatraz 2034 – Tidskrävande men roligt!
Fly med era (av misstag) inspärrade fångar innan fängelsesystemet är fullt aktiverat. Genom lika förmågekort öppnas olika möjligheter upp för flykten och för att klara sig mot de attackerande vakterna.
Kommentar: Räkna med att den angivna speltiden på 1 timme inte stämmer första gången man spelar det, för oss (tre personer i 35-40-årsåldern, varav två vana riskspelare) tog det ungefär 2,5 timmar. Men ju längre tiden gick och ju mer vi kom in i spelet och karaktärerna, desto roligare blev det. Eftersom det är ett strategispel gör man nog bäst i att spela med likasinniga.
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Strategispel
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: 60 min
Betyg: 3,5 av 5

Nåt Ska Bort Pocket – Svåra frågor
Ett utmanande frågespel där det gäller att veta vilket av fem alternativ som inte hör ihop med de andra.
Kommentar: Spelet testades av två spelare, en 53-åring och en 20-åring. ”En del frågor är svåra men det gick bättre när man förstod hur man ens skulle tänka”, tyckte 20-åringen. ”Vissa frågor är väldigt svåra så man får gissa. Vissa gånger vet man vilken som ska bort men man vet inte varför”, sa 53-åringen.
Utgivare: ALF
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: 40 min
Betyg: 3 av 5

Ordet på bordet – Rolig spelstund med många skratt
Ett gissningsspel där det gäller att ställa finurliga ja- eller nej-frågor för att komma på det hemliga ordet på bordet, som kan vara antingen ett djur, en sak, ett yrke, känd person, påhittad figur eller en plats.
Kommentar: Två vuxna och en tioåring testade spelet och det blev många skratt under spelstunden. Ett par gånger fick vi dock välja att ta en annan kategori, då vissa var lite för svåra, framför allt för 10-åringen. ”Bra att det inte gick på tid” och ”roligt och klurigt att försöka komma på frågor” var några av kommentarerna efteråt.
Utgivare: Kylskåpspoesi
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2 +
Speltid: 15-45 min
Betyg: 3 av 5

Dice Dribble – Fotbollsspel med snabba vändningar
I Dice Dribble tar man sig fram på spelplanen med hjälp av tärningarnas olika symboler och den som först gör tre mål vinner matchen.
Kommentar: Då reglerna även innehåller bilder och exempel går det snabbt att komma igång. Det är lite som yatzy och eftersom det mesta handlar om tur kan det snabbt vända. Ett behändigt litet spel som passar perfekt till exempel på husvagnssemestern.
Utgivare: ALF
Typ av spel: Familjespel/Tärningsspel
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2
Speltid: 20 min
Betyg: 3 av 5

iKnow 2.0 – Behöver inte vara allmänbildad för att vinna
Frågespelet där en inte behöver vara mest allmänbildad för att vinna, då en även får poäng om en gissar rätt på andras förmåga att svara.
Kommentar: Att komma igång tog tyvärr nästan lika lång tid som en spelomgång, närmare en timma, då reglerna och instruktionerna verkade förutsätta att deltagarna hade tidigare erfarenhet av iKnow som spel. Men efter att ha rett ut regler och tillbehör blev det snabbt mycket roligare. Frågorna är intressanta, och konceptet att kombinera ett spelbräde och poängsystem med detta format av frågor var riktigt lyckad. Hade det inte varit för att förberedelserna tog så pass lång tid hade betyget garanterat blivit högre.
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: 45 min
Betyg: 3 av 5

Idiotkunskap Ja eller Nej – Lättspelat men skratten uteblev
Spelet innehåller över 400 Ja eller Nej-frågor som man ska svara på med hjälp av sitt Ja eller Nej-kort.
Kommentar: Lätt att komma igång med men så värst ”roliga och knasiga” tyckte vi inte att frågorna var. Men plus för att det faktiskt tydligt står i reglerna att speltiden eller vilken poäng man vinner vid beror på hur roligt man har det.
Utgivare: Kylskåpspoesi
Typ av spel: Middagsspel
Ålder: Från 16 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: 15-45 min
Betyg: 2,5 av 5

UPP till TRE – Kräver att man tänker
Frågespel där svaret är en förkortning, ett namn eller ett ord på högst tre bokstäver.
Kommentar: Då frågorna var något kluriga är Upp till tre kanske inte det ultimata spelet att ta fram för att försöka få liv i ett något trött sällskap en fredagskväll, då det kräver att man tänker lite.
Utgivare: ALF
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 3-6
Speltid: 30 min +
Betyg: 2,5 av 5

25 ord eller färre?! – Varje ord räknas
Här gäller det att få sitt lag att gissa de fem orden på kortet genom att använda så få ord (ledtrådar) som möjligt.
Kommentar: För oss, sex vänner som samlats en lördagskväll för att spela spel och ta ett par öl, blev detta med budgivning, nedräkningen på spelplanen och den korta tiden man hade på sig att förklara lite för mycket. ”Kan säkert vara roligare och bättre andra eller tredje gången man spelar det, om inte annat för att man då lärt sig vad som är okej att säga och inte”, var en av spelarnas kommentar. ”Tiden var alldeles för kort”, tyckte en annan.
Utgivare: WOW!
Typ av spel: Familjespel/Ordspel
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 4 +
Speltid: 30 min
Betyg: 2,5 av 5

Tävla och vinn ett spel!

Tidningen Västsverige har fått några extra exemplar av spel som vi har testat och nu ger vi dig chansen att ta hem ett av dem. För att delta i tävlingen behöver man gå in på Västsveriges sida på facebook och leta upp inlägget med tävlingen. Svara sedan på frågan och dela inlägget. Det går bra att delta fram till söndagen den 11 december klockan 20.
Vi kommer sedan att slumpmässigt dra åtta vinnare som får varsitt spel. Vinnarna kontaktas via pm och presenteras på webben samt i Västsverige nummer 50, som utkommer torsdagen den 15 december. Respektive vinnare är sedan välkommen att hämta sitt spel, senast onsdagen den 21 december, utanför redaktionen på Junogatan 3 i Uddevalla.

Publicerad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv