Forskningsfartyget Svea är nu färdigbyggt och kommer till Lysekil i början på juli.
Forskningsfartyget Svea kommer att ha Lysekil som hemmahamn.

SLU:s Svea kommer till Lysekil

Forskningsfartyget anländer till hemmahamnen i juli

2019-06-15 Efter att tidigare forskningsfartyget Argos tjänat ut och skrotats fick efter några år SLU uppdraget att beställa ett nytt forskningsfartyg. Efter två års byggtid på varvet i Vigo i Spanien är fartyget nu klart och i juli kommer det till sin hemmahamn i Lysekil.

På gamla Fiskeriverkets tid hade man tillgång till ett forskningsfartyg som hette Argos. I början på 2000-talet upptäcktes asbets på båten och den togs ur bruk. 2015 fick SLU i uppdrag av regeringen att beställa ett nytt fartyg. Det skulle ägas av SLU och driftas av Sjöfartsverket. Nu är det ultramoderna forskningsfartyget klart med mängder av funktioner för att mäta och väga på både fisk och andra ämnen i havet.

SMHI och SLU är de som mest kommer att använda Svea men mycket av pengarna slussas via Havs- och vattenmyndigheten. Svea har kostat 445 miljoner att bygga och de pengarna har SLU lånat i Riksgälden. SLU:s fartygsenhet, som bildats enkom för att administrera forskningsfartyget, bland annat med hjälp av ett statsbidrag på 35 miljoner kronor.

I Lysekil har en kajplats ställts i ordning för Svea med uppkoppling till både bredband, el, avlopp och fjärrvärme när fartyget ligger vid kaj. Lysekil vann upphandlingen bland ett antal hamnar som var aktuella. Det passar ju också bra med tanke på att Sveriges och SLU:s största havsfiskelaboratorium ligger i Lysekil.

I början på juli skall Svea vara på plats.

Läs mer i veckans nummer av Västsverige.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv