Berit Andreasson driver katteriet, SoftEye´s Ragdolls och har fött upp ragdollskatter sedan 2013. Hon har varit runt i Sverige, Norge och Danmark och ställt ut dem. Foto: Privat

Ragdoll – Sveriges populäraste kattras

2020-09-10 Ragdollen är lugn katt som är väldigt trogen sin ägare. De är mycket kelig och älskar att bli ompysslade. Pälsen är lättskött och de trivs lika bra i en lägenhet som i ett hus. Ett unikt drag som skiljer ragdollen från andra katter är att de ofta slappnar av i alla muskler när man lyfter dem, så att de blir lealösa som en trasdocka. Därav namnet, Ragdoll.

Ragdollen är överlag en nöjd, lugn och snäll katt som gärna skippar motion. Men trots det är den nyfiken och vill gärna vara med. Ragdoll är en intelligent katt som kräver mycket kärlek och uppmärksamhet och som kan bli väldigt olycklig om den blir lämnad ensam utan sällskap. Ragdollen föds vit och är inte fullt utmaskad och färdig i färg förrän vid tre års ålder. En vuxen hona väger omkring 3,5-5 kg och en hane 6-8 kg. Ragdoll finns i tre olika mönster: colourpoint, mitted och bicolour, samtliga med eller utan tabbymönster samt i tio godkända färger.

Vi har träffat en riktig kattälskare Berit Andreasson som driver katteriet, SoftEye´s Ragdolls och har fött upp ragdollkatter sedan 2013. Hon älskar rasen och brinner för att förädla katternas hälsa och ljuvliga temperament. Berit väljer alltid omsorgsfullt ut vem som får köpa hennes kattungar. Så här berättar hon:

– Jag köpte min första ragdoll 2011 och skulle bara ha en sällskapskatt. Just katt passade mig bäst i livet just då. Det var en katt som kastrerades. Jag kom snabbt på att den inte ska vara en ensamkatt då ragdolls är väldigt sociala. Så tre månader senare köpte jag en katt till, också det en kastrerad sällskapskatt. Båda med stamtavlor. Ett år senare såg jag en jättesöt katt, hos en av uppfödarna jag köpt från, som var till salu även till avel. Men för att få köpa stamtavlekatter för avel av henne, måste man vara en registrerad uppfödare. Så jag köpte katten och skaffade ett stamnamn.

Berit berättar vidare att ragdolls är Sveriges populäraste kattras. Vilket hon menar beror på att den är just så sällskaplig, social, mjuk i sinnet och lugn. Hon påpekar också att ska man ha en katt inne så är ragdoll den perfekta rasen, då den är mittemellan hund och katt i sitt sätt.

Du har ju några små förtjusande kattungar här nu. Berätta, när får de flytta och vad ska man som kattköpare tänka på?

– När jag får första samtalet så frågar jag köparna väldigt mycket, för jag vill veta vilka de är och vad de har tänkt sig rörande sin katt. Sedan berättar jag om mig själv, om det blir en bra dialog och om de matchar med någon ledig katt, om jag har någon. Jag är väldigt petig. Man får nästan ansöka om att adoptera en kattunge av mig. Jag vill veta att förutsättningarna är optimala.

Berit berättar att när hon hittat en köpare hon klickat med så får den komma till henne och träffa kattungen.

– Det är ju lite svårare nu i coronatider, så just nu har jag satt en gräns på högst två personer som får komma. Jag försöker att styra och matcha rätt katt till rätt hem så gott det går. Mina kattungar är ofta redan reserverade. Men det är inte alltid så att man har en katt i kullen som passar just det hemmet. Det beror på kattens personlighet.

Man kan göra fler saker med sina katter än att bara ha dem som sällskap, berätta:

– Det är jättekul att åka på utställningar och det är något jag ofta gör, lite oftare förr, då jag hade mer tid. Jag har varit runt i Sverige, Norge och Danmark och ställt ut. Det är lite knasigt på dessa tillställningar. Det är mer en show. Folk pyntar sina burar med smycken och gardiner och katterna är tvättade och fluffade. Domarna showar och visar upp katterna så jag rekommenderar, besök en kattutställning för det är en upplevelse.

Det har kommit en ny lag nu rörande katter, vad tycker du om den?

– Det är en jättebra början. Men jag vill även se att ID-märkning blir lag och inte bara en lag som säger att katter inte får reproducera sig ute. Sedan tycker jag inte att katter ska gå fritt ute själva i stan. Det finns jättebra koppel och selar man kan lära katterna att gå i. Eller om man kan så kan man bygga en inhägnad åt katten. Det är inte bara trafiken som är farlig för katterna. Utan även andra katter och även vissa människor. Dessutom dödar katter mängder av smådjursungar varje år, vilket stör vår fauna.

Varför har huskatterna så låg status, tror du?

– De reproducerar sig fritt och kan få tre kullar varje år. En hona kan producera 150 ungar under sitt liv. Det leder till en massa oönskade kattungar. Tillgången är det som gör att katterna tappar i värde, för det finns inga pengar i det. Men ett liv är ett liv oavsett, anser jag. En katt bör kosta minst 2000 kronor och den ska vara vaccinerad och ID-märkt vid leverans och sedan även kastreras, menar Berit.

Det är ju 13 katter som bor här med dig i din lägenhet. Men det är ju väldigt lugnt här:

– Ja åtta av dem är ju små ännu. Två vuxna ska flytta, så normalt har jag 3-4 katter här hemma och det är inga som helst problem. Jag tar bara en eller två kullar per år, så köpare får vänta ibland.

Det är ju inne nu att skaffa både hund och katt. Vad tänker du om det?

– Att man ska tänka 15 år framåt, oavsett om det är en hund eller en katt. För det är så länge ett husdjur brukar leva. Man ska fråga sig hur ens liv ser ut och om man har de förutsättningar som krävs. Kan man ta hand om djuret hela tiden i 15 år? Ett husdjur är en familjemedlem och inget man skaffar ett tag för att det passar just då och är kul, avslutar Berit.

Fakta

Utvecklingen av rasen startade i Riverside i USA 1965 av en driftig kvinna som hette Ann Baker. Hennes granne mrs Pennel försåg ständigt större delen av länet med nya kattungar, bland annat genom sin vita, långhåriga huskatthona Josephine, jämte en mängd andra katter. Josephine gick fritt ute och parade sig med vem hon ville, och det gjorde hon väldigt ofta, hon hade flera kullar varje år. Ann Baker bestämde sig för att skapa en ras med två katter, Blackie och Daddy Warbucks som grundpelare, en ras som skulle ha alla de egenskaper som deras mor visade upp efter en mycket traumatisk olycka hon genomgått. De skulle vara stora, snälla och vara maskade med blå ögon. Dessutom skulle de alla uppvisa Bakers fem definitioner på en Ragdoll:

  • Ragdollen är en relativt stor ras
  • Ragdollen är mindre känsliga för smärta
  • Ragdollen saknar självbevarelsedrift
  • Ragdollens päls tovar inte
  • Ragdollen har förmågan att slappna av totalt i kroppen när man lyfter upp den
Publicerad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv