Tack vare att Peter Knutsson byggde hönshuset på en trailer kan han enkelt flytta på hönsen så att de sommartid alltid har tillgång till färskt grönt gräs att beta. Foto: David Nyberg

Nytt gårdsföretag i Viskafors

Ska sälja ägg och rökt tomatsås på Reko-ringen i Borås

2019-06-07 De första äggen från nystartade Whispers Creek Farm har nu kommit. Från och med i början av juli kommer man därmed kunna köpa ägg från familjen Knutsson. Även tomatodling, hemlagad tomatmarmelad och rökt tomatsås är delar av företagets affärsidé.

Från att tidigare ha arbetat som HR-chef i Göteborg byter Peter Knutsson nu inriktning och satsar helt och fullt på det nystartade företaget på gården i Viskafors söder om Borås.

Huvudfokus kommer ligga på ägg från de grönbetande hönsen. För att de alltid ska ha tillgång till färskt grönt gräs har Peter byggt hönshuset på en trailer. Tack vare den kan han enkelt flytta runt hönorna och på så sätt även utnyttja en stor del av gårdens varierade och kuperade marker.

Peter berättar att drivkraften är en önskan om att bidra till en mer hållbar matproduktion. Att bruka jorden med metoder som bidrar till ökad biologisk mångfald och med en positiv miljöpåverkan. En gång i tiden gick kossor och betade på gårdens marker. Det var dock längesedan nu och de hade därför börjat växa igen.

Nu är planen att röja bort sly och återskapa de gamla ängarna för att skapa mer betesmarker för hönsen. Det långsiktiga målet är 1 600 hönor uppdelat i ett antal mindre flockar med 150 till 300 hönor i varje.

Den första flocken har alldeles nyligen börjat producera ägg. Peter räknar med att de ska ha kommit upp i full produktion om ungefär två veckor. Därefter är tanken att äggen ska säljas genom bland annat Reko-ringen i Borås som är en av sveriges största med över 10 000 medlemmar.

– Jag blir väldigt inspirerad av alla jag pratar med som berättar att de har kunnat börja med småskaligt jordbruk tack vare Reko-ringar. Det är ju liksom nyckeln till allting. Och det finns en otroligt stor efterfrågan på bra ägg, säger Peter.

Förutom ägg ska de även satsa på tomatodling och försäljning av egenproducerad tomatmarmelad och rökt tomatsås.

I veckans Västsverige kan du läsa mer om tomater, höns och familjen Knutssons nya verksamhet.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv