Nya kajen invigd i Uddevalla

Första delen av stadens översvämningsskydd

2019-07-02 Rasrisk har tvingat fram åtgärder längs den inre hamnen i Bäveån i centrala Uddevalla. I torsdags invigdes den nya kajen som påpassligt nog också försetts med det översvämningsskydd man bedömer att framtida kommer att kräva.

Uddevallas centrala delar har i alla tider regelbundet drabbats av översvämningar då vinden ligger på hårt från sydväst och det är högvatten i Skagerack. Samtidigt har marken längts Bäveån varit instabila och för två år sedan konstaterade geologer att kajerna var så stabila att åtgärder måste vidtas. Kajerna stängdes av för att inte riskera att människor skulle skadas i ett eventuellt ras. Det gjordes vid en kort sträcka på den södra kajen mellan Skärgårdsbåtarna och Västerbron och en lång sträcka från Väster bron och ända ut till handelshamnsområdet.

Kommunen beslutade om att åtgärda den korta delen på den södra kajen först och att man dessutom skulle göra den komplett med det översvämningsskydd man planerat för hela Bäveån ut till havet. För någon vecka sedan var allt klart och i torsdags kunde så kommunalrådet och vice ordföranden i kommunstyrelsen Jarmo Uusitalo förrätta den högtidliga invigningen i samband med den årliga Hamnfesten.

 

Publicerad:
Nyhetsarkiv