Stenungsund 3,57 (3,56)
Munkedal 3,44 (3,45)
Tanum 3,34 (3,47)
Tjörn 3,23 (3,50)
Kungälv 3,21 (3,27)
Uddevalla 3,17 (3,11)
Orust 3,09 (2,72)
Strömstad 3,08 (2,87)
Lysekil 2,89 (2,87)
Sotenäs 2,79 (2,88)
Genomsnitt Sverige 3,45 (3,47), bäst av alla kommuner i landet är Vårgårda som får 4,8 i betyg av kommunens företagare.
Siffror inom parentes, förra årets resultat.
Svenskt näringslivs undersökning visar på ett sammantaget stabilt företagsklimat i landets kommuner. Betyget på den viktigaste frågan om det sammanfattande omdömet på företagsklimatet i kommunen landar på 3,5 i snitt på en sexgradig skala. Det är oförändrat jämfört med de två senaste åren.
– Även om det sammantagna betyget är oförändrat finns det kommuner som både förbättrar och försämrar sig. I kommuner som förbättrar sig finns det ett starkt engagemang från den politiska ledningen och vi har under ett antal år sett ett växande engagemang kring företagsklimatet i många kommuner, säger Björn Lindgren, avdelningschef Lokalt Företagsklimat, Marknad och SME, på Svenskt näringslivs hemsida.
Jobbar aktivt med kommunikationen
Av Bohuskustens tio kommuner, från Kungälv i söder till Strömstad i norr, hamnar Stenungsund i toppen och Sotenäs i botten.
Jessica Waller är näringslivschef i Stenungsund och hon berättar att kommunkontoret med glädje tog emot årets resultat.

Jessica Waller, näringslivschef i Stenungsunds kommun.
– Samtidigt som vi har höjt oss så har Sverige som helhet backat så vi har fått mot strömmen, säger hon.
Samtidigt gäller det att fokusera på den egna verksamheten och den viktigaste jämförelsen att göra är den med sig själv.
– Vi jobbar aktivt med dialogen mellan företagarna och kommunen. Vi strävar mot att bli en serviceorganisation med myndighetsansvar. I det ligger att prata med varandra.
Hon berättar att hon själv helst tar direkt kontakt och ringer upp hellre än att mejla.
– Mejl kan lätt missuppfattas. Där är den mänskliga kontakten bättre, då får man chans att förklara vad man menar. Jag upplever också att det mottas väldigt positivt när jag ringer upp.
Att hitta ett fungerande samarbete med företagarna är en självklarhet.
– Vi är ju beroende av varandra och ska göra Stenungsund till en bra kommun att bo och verka i tillsammans.
Det enskilt mest glädjande resultatet i enkäten är den som handlar om hur enkelt det är att delta i upphandlingar. Där har Stenungsund stuckit i väg jämfört med rikssnittet.
– Vi backade på den punkten förra året och har tagit krafttag för att förbättra den. Så det är roligt att se att det gett resultat som syns i enkäten, säger hon.
Sotenäs backar – fler bostäder behövs
Sist av kommunerna i Bohuslän hamnar Sotenäs som dessutom backar jämfört med året före. Det som främst brister i företagsklimatet, enligt enkäten, är bristen på bostäder. När Tidningen Västsverige kontaktar Sotenäs kommun hänvisar de till hemsidan där kommunstyrelsens ordförande Therése Mancini (S) kommenterar resultatet så här:

Therése Mancini, kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs kommun.
– Man måste hålla i och hålla ut. Vi ser självklart allvarligt på resultatet och tar det som en tydlig signal att vi behöver bli bättre. Vi vill också tacka alla företagare som har tagit sig tid att svara – era synpunkter är avgörande för att vi ska kunna göra rätt insatser.
Tanums kommun noterar att även om betyget sjunkit så finns det ljuspunkter. Som att företagarna är mer nöjda än tidigare med kommunens handläggare och att dialogen mellan företagarna och kommunen har förbättrats.
– Nu måste vi lägga i en högre växel med att identifiera förbättringsområden och tillsammans engagera hela organisationen för att skapa bättre förutsättningar för att driva och utveckla företag i vår kommun. Ett steg blir den nya näringslivsstrategin som kommer att antas efter sommaren, säger Paula Örn, utvecklingschef i Sotenäs kommun.

Paula Örn, näringslivschef i Sotenäs kommun.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!