Vi har faktiskt en fågel i Sverige som heter drillsnäppa, en mellanstor vadare som inte är så känd för de flesta. Det är egentligen lite konstigt för har man tillbringat lite tid vid något vattendrag eller havet för den delen så har man garanterat stött på drillsnäppan. Foto: Ingemar Pettersson

VECKANS NATUR: En fågeldrill

2025-05-25 Det är fantastisk att en tidig morgon vid denna tid på året höra hur fåglarna börjar sjunga strax innan solen går upp. I Sverige finns det en handfull fåglar som sjunger nätterna igenom men ungefär en halvtimma innan solen går upp börjar de stora symfonierna.

En fågeldrill är som balsam för själen och oftast förknippar vi en drill med sånglärkans drillande i skyn. Vi har faktiskt en fågel i Sverige som heter drillsnäppa, en mellanstor vadare som inte är så känd för de flesta. Det är egentligen lite konstigt för har man tillbringat lite tid vid något vattendrag eller havet för den delen så har man garanterat stött på drillsnäppan.

Drillsnäppa är en mycket aktiv fågel men både skygg och försiktig, oftast upptäcker man den inte förrän man just har stött på den. Den flyger snabbt i väg på ett hetsigt vis med stela, dallrande vingar tätt över vattenytan ljudligt drillande. Får man lite tid på sig att studera drillsnäppan så ser man att den har ett rörelsemönster som påminner om en sädesärla när den går på marken. Den vippar upp och ned med bakkroppen och stjärten.

De svenska drillsnäpporna har sina vinterkvarter främst i de västra delarna norr om ekvatorn, i länder som Guinea och Nigeria. Hos oss brukar drillsnäppan dyka upp i mitten av april och det fyller på med fåglar fram till ungefär mitten på maj då de flesta har anlänt. Arten häckar i stora delar av landet med närhet till vatten och det har ingen betydelse om det är salt eller sött. I Norrland kan drillsnäppan häcka vid myrtjärnar eller intill större diken. Även i fjällen träffar man på drillsnäppan, i den lågalpina zonens videområden häckar den med framgång. Hos oss häckar den i alla tänkbara miljöer men det sker oftast lite anonymt och man ser den främst flyga lågt över vattnet där lätet avslöjar den.

Tyvärr går det sämre för drillsnäppan och vid den senaste uppdateringen av rödlistan (2020) fick drillsnäppan statusen ”nära hotad”. Det är artdatabanken som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet som ger ut rödlistan och vid den föregående utgivningen som skedde 2015 hade drillsnäppan statusen ”livskraftig”. Huvudorsaken till att drillsnäppan har minskat de senaste 15 åren är okänd men kan bero på igenväxtning av stränder. Det kan även vara att arten på ena eller andra viset är ansatt på sina övervintringsområden. Enligt svensk fågeltaxering har drillsnäppan minskat med mer än 15 procent de senaste 15 åren (tre generationer). På bilden ser vi en drillsnäppa som sitter på en stolpe, bilden är tagen i Munkedals kommun. Lägg märke till den vita kilen som går upp vid bröstet, den är en bra karaktär för att känna igen arten.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv