VS har testat sällskapsspel

Var med och tävla om tre spel

2019-11-29 Att samla familj och vänner kring ett sällskapsspel är ett härligt sätt att umgås på. Eller varför inte ge bort ett spel i julklapp?

Västsverige har testat några av årets spelnyheter, hela speltestet finns att läsa i Västsverige nummer 48.

Vi har även fått tre exemplar som du nu kan tävla om. Det handlar om det nya familjespelet Ska vi slå vad? 2,0, frågespelet Mini MIG Grå samt Mini MIG Högskoleprovet. För att tävla går du in på någon av Västsveriges sidor på facebook och letar upp inlägget med tävlingen. Där står all info om vad du behöver göra för att ha chansen att vinna ett av de tre spelen. Det går bra att delta fram till tisdagen den 17 december klockan 18.

Följande spel kan du tävla om:

Frågespel i liten förpackning
Mini MIG Grå är ett helt nytt Mini MIG-spel som innehåller 78 kort med 380 frågor i ämnena Nu & Då, Nöje & Kultur, När & Fjärran, Sport & Blandat och Natur & Teknik. Förutom frågorna innehåller spelet en kategoritärning, ett poängblock, en penna och regler. Svarar man rätt när man har MIG-chans sätts ett kryss i rätt kategoriruta på spelblocket och den spelare som först får alla kategorirutorna markerade vinner spelet.

Kommentar: Det gick snabbt och enkelt att komma igång och man behöver inte oroa sig för några krångliga regler, oavsett om man känner till MIG sedan tidigare eller inte.
Det som är bra med frågorna när det kommer till MIG, som är skrivna till den svenska marknaden, är framför allt att de är nyskrivna, aktuella och lagom svåra. Men eftersom det bara finns 380 stycken gick det nästan lite väl snabbt att spela klart och därmed blir spelet något av ett ”slit och släng-spel”, som en i spelpanelen uttryckte det. Detta då en del av frågorna inte skulle kännas lika roliga att svara på om några år, dels på grund av att många är utformade för att passa just nutiden och dels på grund av det mindre antalet frågekort, vilket gör att man snabbt gått igenom dem och kan minnas både frågor och svar. Så vill man ha ett frågespel som man mer regelbundet kan spela är vanliga MIG att rekommendera medan Mini MIG Grå lämpar sig utmärkt som ett snabbt och roligt frågespel att stoppa ner i väskan eller fickan och plocka fram när det finns lite tid att fördriva, oavsett om det är på bilresan eller på picknicken.
Utgivare: MIG
Typ av spel: Frågespel
Ålder: 15-100 år
Spelare: 2-6 spelare
Tid: 15+ minuter
Betyg: 3 av 5

Utmaningar som lockar till skratt
Innehållet i Ska vi slå vad? 2,0, som är helt nytt jämfört med den tidigare upplagan, består av spelbräde, 288 uppgifter, 12 kort med Ja/Nej, spelpjäser, spelpengar, anteckningsblock, timglas, tärning, en boll och spelregler på svenska. Även spelsättet är nytt och förenklat. Spelidén går ut på att slå tärningen och, beroende på vilken ruta man hamnar på, försöka lösa en aktiv eller teoretisk uppgift. De andra spelarna slår vad om huruvida uppgiften kommer att lyckas eller inte. Poäng får man genom att antingen klara utmaningar eller genom att slå vad om motspelarna lyckas eller misslyckas – vilket gör att nästan alla har chans att vinna.

Kommentar: Alla i spelpanelen var överens om att spelet var roligt och lätt att förstå. Alla i sällskapet hade inte möjlighet att klara av vissa av de fysiska uppdragen på grund av fysiska begränsningar men det var ingenting som hindrade spelets gång, istället drogs ett nytt kort. ”Jag kunde inte göra allt fysiskt men jag klarade mer än jag trodde”, som en i panelen uttryckte det.
Frågorna var roliga och det var inte alltid helt lätt att gissa. ”Man får verkligen tänka till” var en kommentar. Spelet, som passar bra att spela i en familj med barn och vuxna i olika åldrar, bjöd på många goa skratt och enligt spelpanelen är det ett spel som garanterat kommer att spelas ofta.
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Familjespel/Partyspel
Ålder: Från 8 år
Spelare: 3-6 spelare
Tid: 45+ minuter
Betyg: 4 av 5

Unikt spel på högskoleprovets nivå
MIG har tillsammans med Högskoleprovguiden lanserat ett unikt spel för alla som vill testa frågor på högskoleprovets nivå. Mini MIG Högskoleprovet innehåller 380 specialskrivna frågor i de tre hörnstenarna av högskoleprovet; svenska, engelska och matematik. Kategorierna är: Svenska ord & uttryck, Engelska ord & uttryck, Vad passar bäst?, Vilken är störst? och ”Bara” vanlig matte. Spelet spelas precis som övriga MIG-spel, det vill säga en spelare slår tärningen, som bestämmer vilken frågekategori det blir och vid rätt svar får man ett kryss i rätt kategoriruta på spelblocket. Den som först har kryss i alla rutor vinner.

Kommentar: Spelpanelen bestod av tre personer; en 18-åring som har gjort högskoleprovet, en i 50-årsåldern utan erfarenhet av högskoleprovet samt en i 30-årsåldern som inte heller gjort provet.Alla i panelen gillade spelet, vissa mer än andra. Det visade sig att alla i sällskapet ändå är rätt allmänbildade när det kommer till högskoleprovet vilket var kul. Det blev en jämn match även om en ständig kommentar från 18-åringen som gjort provet var ”Kan du inte det?”.
Det gick fort att spela klart och vann gjorde personen i 30-årsåldern, som inte tidigare gjort högskoleprovet, vilket inte var helt tippat enligt egen utsago.
Positivt med spelet är man verkligen får tänka till, man lär sig att inte slarva utan att läsa frågorna riktigt noga för att få koll på vad de egentligen frågar. Samtidigt blir det också ett minus med spelet då vissa frågor faktiskt är lite för svåra att förstå och då är det inte så lätt att svara.
Utgivare: MIG
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 15
Spelare: 2-6 spelare
Tid: 15+ minuter
Betyg: 3 av 5

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv