VS har testat flera av årets nya sällskapsspel

2020-11-26 Att spela spel är ett bra sätt att roa sig på i dessa pandemitider när allt fler spenderar tid tillsammans på hemmaplan. Sällskapsspelet har också utsetts till årets begagnade julklapp av Blocket. Tidningen Västsverige har, i flera mindre grupper, testspelat några av årets alla spelnyheter och vi ger även dig chansen att vinna några av dem.

Detta är en förkortad version. Speltestet går att läsa i sin helhet i Tidningen Västsverige nummer 48.  

Spela mera: Naturen – Viktigt med bra kunskap
Spelet har natur och miljö i fokus och innehåller 100 frågekort, totalt 400 frågor. Först till 15 poäng vinner.
Kommentar: Ett spel som ligger helt rätt i tiden då alla, både barn och vuxna, kan behöva lära sig mer eller uppdatera sig om (den svenska) naturen och miljön och varför vi måste vara rädda om den.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Familjespel/Frågespel
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2+
Tid: 20 min+
Betyg: 4 av 5

Charader på 30 sekunder – Snabbt, lätt och roligt
Spelet, som spelas i lag, går det ut på att man ska visa så många charader som möjligt under 30 sekunder. Varje avklarad charad ger en poäng och först till 30 poäng vinner.
Kommentar: Lätt att komma igång, passar för alla personer och i stort sätt för alla sammanhang. Orden på korten är korta och lätta, och kan eller vill man inte göra en viss charad, kan man enligt reglerna bara ta ett nytt kort. ”En väldigt bra isbrytare” var en kommentar under speltestet.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2+ (spelet ska dock spelas i lag)
Tid: 20 min+
Betyg: 4,5 av 5

Jungle Speed – Roligt stresspel
Varje gång en spelare vänder upp ett kort ska man se om det finns två lika på bordet. Om så är fallet ska man vara först med att fånga totempålen. Den som först blir av med alla sina kort och har fångat totempålen vinner.
Kommentar: I Jungle Speed handlar det om att vara snabbtänkt och flink med fingrarna vilket testpanelen, två vuxna och en åttaåring, verkligen kan hålla med om. För jösses vilket stressigt och roligt spel! Det blev många skratt och att bilderna är såpass lika, nästan identiska, gjorde det riktigt roligt och svårt både för vuxna och barn.
Utgivare:
Asmodee Nordics
Typ av spel: Barnspel
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2-10
Tid: 15 min+
Betyg: 4 av 5

Pekleken – Inget för den känsliga
Pekleken går ut på att dra ett kort och läsa högt, alla ska sedan blunda och peka på den som passar bäst in på beskrivningen.
Kommentar:
Man bör för säkerhetsskull se till innan att endast göra detta med personer man känner väl, som inte är känslosamma eller riskerar att ta illa upp. Vem är snålast i gänget, vem är konstigast eller vem är mest trolig att bli seriemördare är exempel på frågor som kan komma upp. Men även andra betydligt mer känsligare och snuskigare frågor. ”Avråder att spelas om man är känslosam, vänskap eller förhållande kan trots allt riskera att förstöras”, var en kommentar. ”Detta var ju riktigt roligt!” sa en annan. Någon vinnare utses inte i slutet utan, som namnet antyder, är detta mer av en lek, som lämpar sig utmärkt på exempelvis förfesten.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Ungdomsspel/Festspel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2+
Tid: 15 min+
Betyg: 3 av 5

Antikrundan – Kul spel om antikviteter
Här ska man vara med och bjuda på spännande auktioner med autentiska föremål och göra goda förtjänster. Men det gäller att se upp så man inte går på en nit och bjuder på oäkta föremål! Spelet innehåller 800 frågor och spelaren med störst förmögenhet vid spelets slut är vinnare.
Kommentar: ”Kul, men bättre om man spelar flera varv, det blev lite kort” och ”Detta vill jag spela igen!” var några kommentarer när testpanelen spelat klart.
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2-6
Tid: 45 min+
Betyg: 3 av 5

Just One – Roligt att alla är involverade
I Just One handlar det om att spela tillsammans för att upptäcka så många hemliga ord som möjligt. Det gäller att hitta den bästa ledtråden för att hjälpa sin lagkamrat, men också att vara unik eftersom alla identiska ledtrådar stryks.
Kommentar: Alla tyckte att Just One var ett roligt spel, bland annat för att man fick vara kreativ med orden samt variationen på dem. Det gör att man kan spela många gånger utan att lära sig orden och det går också att variera ledtrådarna. ”Kul att försöka tänka annorlunda än medspelarna” blev en spelares omdöme. En annan spelare gillade att att man vinner/förlorar tillsammans.
Utgivare: Asmodee Nordics
Typ av spel: Partyspel/Samarbetsspel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 3-7
Tid: 20 min+
Betyg: 4 av 5

Duellen – Utmana familj eller vänner
Duellen innehåller 100 kort med 100 olika utmaningar och det går ut på att man ska ta ett kort, välja en motståndare och utföra en duell. Den som vinner duellen behåller kortet och har man flest kort i slutet är man också den som vinner.
Kommentar: Vissa fysiska utmaningar kan behöva uteslutas/anpassas i spelet om vissa i gruppen inte har den fysiska förmågan att till exempel göra kullerbyttor eller stå på huvudet. Trots att spelet benämns som ett ”ungdomsspel/festspel” tror panelen snarare att det skulle passa bättre som ett familjespel. Då skulle nog utmaningar som att dansa bäst robotdans, spela luftgitarr eller göra bästa grimasen locka till många skratt.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Ungdomsspel/Festspel
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2+
Tid: 15 min +
Betyg: 2,5 av 5

Spelet om 90-talet – Rolig variant på frågespel
I spelet testas kunskapen om 90-talet i fem olika kategorier. Svarar man rätt får man ett kort och första spelaren som når fem kort vinner.
Kommentar: Frågorna kan handla om allt ifrån grungens klädstil, kända supermodeller eller vilken teknik som uppkom under årtiondet. ”Roligt med olika kategorier” var en spelares omdöme. Det står att spelet kan spelas av två personer, vilket gjordes i testet, men en rekommendation är att vara flera då spelets regler verkar vara mer anpassade för det.
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2-6
Tid: 15 min+
Betyg: 2,5 av 5

Unlock! Escape Adventures – För den som gillar att lösa gåtor

Spelet innehåller tre separata scenarier att utforska och är ett kort- och tankespel som går ut på att lösa olika gåtor för att komma vidare i spelet. En gratisapp behöver laddas ned, den håller koll på tiden (spelet går på tid, 60 minuter) och appen ger även ledtrådar som behövs för att lösa klurigheterna som dyker upp med korten.
Kommentar: Tack vare den medföljande introduktionen på tio minuter var spelet lätt att förstå utan att man behövde läsa några regler. Tre killar mellan 30-40 år testade spelet. ”Vi var kanske inte helt rätt målgrupp för spelet, jag tror att jag hade älskat det om jag var runt 10-16 år” sa en av spelarna.
Utgivare: Space Cowboys
Typ av spel: Kortspel, samarbetsspel
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 1-6
Tid: 60 min+
Betyg: 2,5 av 5

Sanning och Konsekvens – Klassiskt festspel
I Sanning och Konsekvens ska man dra ett kort och svara på frågan (sanning) eller utför uppdraget (konsekvens). Exempel på sanning kan vara ”nämn en kändis du skulle vilja hångla upp” och exempel på konsekvens kan vara ”gruppen får skicka ett sms till valfri person i din telefon.”
Kommentar:
Gänget som testade det här spelet var i åldrarna 25-32 år och alla tyckte att konsekvens-utmaningarna var roliga medan sannings-frågorna däremot var lite mesiga. Ett spel som bjuder på många skratt och funkar allra bäst på fest.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Ungdomsspel/Festspel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2+
Tid: 15 min+
Betyg: 2 av 5

0-100 Orange – Kan enkelt göras om till ett festspel
I nyheten 0-100 Orange, som innehåller 1079 nya frågor, är svaret alltid ett tal mellan 0 och 100 så alla kan alltid vara med och gissa.
Kommentar: Kul spel som man enkelt kan göra till ett lätt festspel eller så kan man välja att spela mer seriöst.
Utgivare: M.I.G
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: 2-6
Tid: 20 min+
Betyg: 3 av 5

Pandemic Hot Zone – Komplicerade regler
I spelet ska spelarna jobba tillsammans och åka kors och tvärs i världen för att hitta botemedel för fyra dödliga epidemiska sjukdomar.
Kommentar: Panelen tyckte att det var lite komplicerade regler och att spelet därmed behöver spelas ett par gånger för att bli roligt. ”Roligt med taktik när man väl kom på reglerna” sa en spelare.
Utgivare: Asmodee Nordics
Typ av spel: Strategispel/Samarbetsspel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2-4
Tid: 30 min+
Betyg: 3 av 5

Hela Sverige Bakar – Ingen wow-upplevelse
Hela Sverige Bakar är baserat på det populära TV-programmet och ger spelarna möjlighet att tävla i olika kategorier likt programmet. Spelarna med framgång vinner förkläden för varje avklarat uppdrag och den som först samlat ihop 20 stycken kröns till Mästerbagare.
Kommentar: De tre personerna som spelade tyckte att Hela Sverige Bakar var ett helt okej spel men det gav ingen wow-upplevelse. ”Lite enformigt” var en åsikt. Positivt var att det var enklare att spela än panelen först trott och kul att det medföljer recept.
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2-4
Tid: 60 min+
Betyg: 3 av 5

Ticket to ride: Amsterdam – Kul när man väl förstår
Denna utgåva är en fristående, mindre och snabbare variant av originalet. Spelplanen visar en karta över 1600-talets Amsterdam, där man med hjälp av spelkorten ska placera ut sina plastkärror och muta in sträckor mellan olika handelsstäder, och på så sätt fullfölja kontrakt och samla poäng.
Kommentar: Det var betydligt mycket svårare än förväntat att ta sig igenom alla regler men i det stora hela är det ett väldigt kul spel när det väl kommer igång och alla förstår vad som händer. De fullstora varianterna kan dock vara att föredra om man gillar denna typ av spel.
Utgivare: Days of Wonder
Typ av spel:
Strategispel
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2-4
Tid: 10-15 min
Betyg: 3 av 5

Vill du vinna ett spel?

Tidningen Västsverige har fått några extra exemplar av spel som vi har testat och nu ger vi dig chansen att ta hem ett av dem. Spelen som kan vinnas är: Spela Mera: Naturen från spelförlaget Nicotext, Charader på 30 sekunder, även det från Nicotext, samt 0-100 Orange från MIG.

Det man behöver göra för att delta är att gå in på Västsveriges sida på facebook och leta upp inlägget med tävlingen. Svara sedan på frågan, gilla sidan samt dela inlägget. Det går bra att delta fram till söndagen den 6 december klockan 20. Vi kommer sedan att slumpmässigt dra sex vinnare som får varsitt spel. Vinnarna kontaktas via pm och presenteras på webben samt i Västsverige nummer 50, som utkommer torsdagen den 10 december. Respektive vinnare är sedan välkommen att hämta sitt spel, senast fredagen den 18 december, utanför redaktionen på Junogatan 3 i Uddevalla.

Publicerad: Uppdaterad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv