Vattenkraftens Miljöfonds VD Anna Jivén. Foto: David Nyberg

Vattenkraftens Miljöfond har fått en VD

Anna Jivén ska leda bolagets arbete med miljöanpassning av vattenkraften

2019-04-05 Nu är det klart att det blir Anna Jivén som ska bygga upp Vattenkraftens Miljöfond och att kontoret kommer ligga i Göteborg. Ansökningarna från svenska kraftverksägare har redan börjat trilla in.

I överenskommelsen om hur den svenska vattenkraften ska anpassas till EU:s vattendirektiv är Vattenkraftens Miljöfond en viktig del. Bolaget bildades i september 2018 av Sveriges åtta största vattenkraftsägare. Tillsammans står de för 95 procent av Sveriges vattenkraftsel.

Bolagets nytillträdde VD Anna Jivén berättar för Västsverige att alla kraftverksägare som är med i den nationella planen för omprövning av vattenkraft kommer kunna söka pengar från fonden. Ersättningen får man sedan i efterhand för både kostnader för de miljöförbättrande åtgärder som man blivit ålagd att utföra och för domstolskostnader. Dessutom ersätter fonden även en stor del av eventuella produktionsförluster som uppkommer exempelvis på grund av nya fiskpassager eller av att kraftverk och dammar tas bort.

Den nationella planen går ut på remiss någon gång i vår och där kommer det finnas förslag på när de olika vattenkraftverken i Sverige ska miljöprövas. För att kunna få ersättningen från fonden krävs att man som kraftverksägare accepterar året som man fått och anmäler sig till länsstyrelsen senast 1 juli i år.

För åtgärder som redan har gjorts kan man söka ekonomiskt stöd från fonden redan nu. Hittills har Vattenkraftens Miljöfond fått in tio sådana ansökningar från vattenkraftverksägare runt om i landet, berättar Anna.

Läs mer om Vattenkraftens Miljöfond i veckans nummer av Tidningen Västsverige.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv