Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven

Hotar med att rösta emot regeringes politik i riksdagen

2019-01-16 Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har meddelat riksdagens talman om att man inte kommer att rösta emot Stefan Löfven vid en statsministeromröstning i riksdagen. Däremot kommer man att känna sig fria att rösta emot hans regerings förslag och man hotar med att fälla regeringen om politiken blir oacceptabel för Vänsterpartiet.

Vänstepartiets Jonas Sjöstedt har meddelat riksdagens talman att hans partis riksdagsledamöter kommer att trycka på den gula knappen vid en omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Han framhöll att det har varit ett svårt val men ändå nödvändigt med tanke på att man inte vill ha någon annan statsminister.
Han sa också att det här inte innebär något carte blanche för alla förslag som Stefan Löfvens regering kan komma med utan blir det förslag som Vänsterpartiet anser oacceptabla kommer man att rösta emot dem och om nödvändigt också väcka misstroendeförklaring gentemot statsministern.
Stefan Löfven har sagt att inte en bokstav i uppgörelsen med Centerparitet och Liberalerna är ändrad och Annie Löf har sagt att det inte finns något förbud för Socialdemokraterna att föra samtal med Vänsterpartiet och att på många områden är socialdemokratisk politik identisk med vänsterpartiets politik.
Allt talar nu för att det är bäddat för att Stefan Löfven kommer att bli Sveriges nästa statsminister.

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv