Inspelning av film för den stora utställningen på Bohusläns Museum. Foto: Josephine Jonäng

Utställning om Historien om Bohuslän

Storslagen satsning för att fira Bohusläns Museums 40-årsjubileum

2024-01-11 I vår slår portarna upp till Bohusläns museums stora satsning ”Historien om Bohuslän”. I samband med att museet fyller 40 år får besökarna lära sig mer om Bohusläns historia från Stenåldern fram tills idag. 

SVTs TV-serie ”Historien om Sverige” har slagit tittarrekord. I flera undersökningar uppger svenskarna att deras historieintresse ökat efter de sett programmet. Sveriges television har uppmanat museer runt om i landet att fortsätta stimulera historieintresset och Bohusläns museum i Uddevalla var inte sena med att haka på. 

Tänk om….

”Tänk om man hade en tidsmaskin…. ”

Så inleder skådespelaren Daniel Norberg tagning 1. Hörsalen på Bohusläns museum har förvandlats till en filmstudio med lampstativ, rökmaskin och filmkamera. 

Spelledaren

Daniel Norberg spelar spelledaren som samlar ihop tio historiska karaktärer från varsin tidsepok, från stenåldern fram tills idag. Tittarna får först se karaktären i sitt rätta element för att sedan se hur karaktären sugs in i en tidsmaskin, in i ett samtalsrum där de får möta varandra. 12-åriga vikingaprinsessan Astrid, Karl den tolftes kirurg och en nutida föräldraledig småbarnspappa är några av karaktärerna vi får möta, alla med förankring i Bohusläns historia.

Historien om Bohuslän

De fem filmerna kommer att bli en del av den nya utställningen Historien om Bohuslän. Idéen har utvecklats av Sofie Henryson och Jienny Gillerstedt, utställningsproducenter som jobbat med projektet sedan i våras. Med hjälp av arkeologer, byggnadsantikvarier, tekniker arkivarier, it-tekniker, filmare med flera, har de utvecklat en interaktiv utställning. Utställningen som riktar sig till barn 9-12 år men även ska innehålla spännande uppdrag för hela familjen samt fördjupningar för historienörden. 

Karaktärerna

Sofie Henryson och Jienny Gillerstedt berättar att filmerna ska visas på skärmar i utställningen som ett sätt att lära känna de olika historiska karaktärerna. De berättar att det kommer finnas massor med historiska föremål som barn från olika delar av Bohuslän har fått vara med att välja ut. 

 – Barnen fick rösta på vilka föremål de tyckte var mest spännande. De valde tillexempel en nyckel som användes vid trolldom på 1500/1600-talet när häxprocesserna drar igång. De valde också en fin guldspiral som man använde som betalmedel på 1000-talet, förklarar Sofie. 

Guldspiralen

– Guldspiralen hittades i skogen av en privatperson. Barnen tyckte de va jättespännande. Förutom sånt som glimmande så tyckte barnen också om flinta, säger Jienny. 

– Man blev lite paff på hur historieintresserade barnen redan var. Vi hade tagit med lite grejer som skulle dra igång intresset men de var redan väldigt intresserade, säger Sofie. 

– Barnen skulle gissa vad en MP3-spelare var. Vi pratade om att idag har vi telefoner till allt men då behövde man en sådan. Sedan valde barnen även en rese-LP-spelare som ett föremål, berättar Jienny. 

Den 2 mars invigs den nya historieutställningen.

– Då blir det stor baluns, säger Jienny och ler. 

Publicerad: Uppdaterad:
Josephine Jonäng,
Nyhetsarkiv