Vårgårda Bostäders VD Jan Thorsson vid solcellerna på vätgashuset. Foto: David Nyberg

Unika vätgashus i Vårgårda och Mariestad

Självförsörjande på värme och fastighetsel året om

2019-03-08 Med hjälp av vätgas för att lagra energi från solceller på taken skall de miljösmarta husen i Vårgårda och Mariestad bli självförsörjande på värme och fastighetsel. Västsverige var på plats när vätgasenheten till det första vätgashuset i Vårgårda packades upp tidigare i veckan.

I samband med renovering av Vårgårda Bostäders miljonprogramsområde har man nu snart färdigställt världens första flerbostadshus som är självförsörjande på värme och fastighetsel året runt med hjälp av bränslecellsteknik. Med solpaneler på taket produceras betydligt mer energi sommartid än vad som förbrukas och överskottet lagras i form av vätgas som produceras av solcellselen. Under vintern vänds sedan processen åt motsatt håll och ger då ren förnybar solel och värme åt huset, även när solpanelerna är täckta av snö.

I Mariestad påbörjas bygget av världens första förskola med samma teknik troligtvis inom några månader. Enda skillnaden är att förskolan utöver att bli självförsörjande på värme och fastighetsel även blir självförsörjande på el till själva förskoleverksamheten. Förskolan kommer alltså vara helt oberoende av el från elnätet.

Läs mer i veckans nummer av Västsverige.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv