Uddevalla firar historisk händelse

Enväldets avskaffande startade i Uddevalla

2018-12-12 100 karoliner, 30 skådespelare och hästar. På lördag 15 december kommer en lång procession gå genom centrum till minne av att det är 300 år sedan kungen Karl XII:s liktåg anlände till Uddevalla. Vid Kungstorget framförs sedan ett skådespel som kommer visa de viktiga historiska händelserna som utspelade sig i Uddevalla under några veckor i slutet av år 1718.

Detta var en hård tid för Uddevallaborna. De förväntades ge soldaterna husrum och var själva förvisade till att sova på golvet. De skulle också förse soldaterna med bröd.

– De fick lite mjöl, men igen ved och det var ganska kalhugget i Bohuslän på den tiden så de fick köpa ved, berättar Maria Gunnarsdotter.

Det har varit en lång förberedelse men när jag träffar initiativtagarna Maria Gustavsdotter, Gunnar Klasson och Carin Ramneskär, känner de alla att nu är det skarpt läge.

– Det är Gunnars fel alltihop. Han inspirerade mig att skriva en roman om bland annat händelsen här i Uddevalla. Jag blev intresserad av att Ulrika Eleonora utropades till regent här i vår stad. Det är en stor historisk händelse och i år är det dessutom 300 år sedan. Jag försökte med de kanaler jag hade men det blev tyvärr en återvändsgränd. Men så pratade jag med Carin och Gunnar som hade andra vägar som lett oss i mål, berättar Maria.

Missa inte denna häftiga händelse som satt vår stad på den historiska kartan. Läs mer om arrangemanget i nästa nummer av tidningen.

Text: Jeanette Henriksson

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv