Sex båtar av typen Smaragd är anmälda till årets Bohusrace. John Hansson, skeppare och Rolf Andreasson från Tjörns SS blev totaltvåa med Smaragden Malvina förra året och ses här vid starten av årets race i Uddevalla.

Tufft Bohusrace väntar seglare

2023-06-30 Årets Pantaenius Bohusracet hade 93 anmälda deltagare med väntade hårda vindar på mella 14 – 18 sekundmeter har minskat startfältet till 76, då närmare 20 anmälda valt att inte utmana i de hårda vindarna tävlingen som startat från Uddevalla i dag fredag på morgonen.

Pantaenius Bohusracet med start i Uddevalla är en av ett fåtal stora distanskappseglingar som finns kvar i Sverige just nu. Kappseglingen är speciell så till vida att antalet besättningsmän är begränsade till två i varje båt. Deltagarna är indelade i sex klasser från mindre båtar till större. De minsta båtarna startar först och sedan följer de efterföljande klasserna efter båtstorlek.

Årets race väntas bli tufft på grund av hårda sydvästliga vindar.

– Därför har vi kortat banan både vid rundningen runt Tjörn där vi inte går ut så långt till havs, och i norr där vi inte rundar Tresteinarna utan i stället vänder i Strömstad, säger Bo Trolled, ordförande i arrangörsföreningen SS Viken/Ägir och själv deltagare med sin båt Delight.

Han säger att det med tanke på vindstyrkan och kortare banan kommer att bli ett snabbt race där de första båtarna kan väntas i mål i Smögen redan på lördag morgon.

Publicerad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv