Trätorn för höga vindkraftverk

Problem med transporter kräver nya lösningar

2019-05-06 Företaget Modvion i Göteborg har precis fått in 5 miljoner kronor i en aktiemission för att utveckla och marknadsföra sin produkt, vindkraftstorn i trä. En anledning är att vindkraftstornen blivit så stora att det blivit problem med transporterna av dem.

Vindkraftverken som nu projekteras kan vara så höga som 200 m. Ståltornen till dessa blir av sådana dimensioner att det i princip inte går att transportera på de svenska vägarna. Går inte under många vägportar och är helt enkel för breda för de flesta vägar. Företaget Modvion i Göteborg har presenterat en lösning i trä tillsammans med träföretaget Moelven.

Det handlar då om att bygga i vindkraftstornen i moduler, så att den lätt transporteras till vindkraftssiten där modulerna helt enkelt fogas ihop. Enligt företaget blir de här tornet av trälaminat, det vill säga limmat trä i flera lager, starkare per volymenhet och billigare än stål.

Just nu produceras modulerna till ett första vindkraftverk som blir 40 meter högt. Man testar då produktionsmetoden och skall visa att konceptet håller i praktiken. Läs mer i veckans nummer av tidningen Västsverige.

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv