– I dag är det lite av en kulturnatta där föreningar, organisationer, företag och kommunen gör detta tillsammans, berättar Tove Meyer, kulturansvarig hos Strömstad kommun. Hon berättar att det var för tio år sedan som Br. Axelsson El startade det som nu har blivit en årlig tradition.
– De ville visa hur man kan belysa utomhusmiljöer och trädgårdar med LED-belysning, säger hon.
För sex år sedan började hon själv att arbeta på kommunen och sedan dess har evenemanget växt. Men det håller sig fortfarande till att pågå under en kväll.
– Det är som ett fyrverkeri, säger hon och fortsätter:
Arbetsuppgifter
– Utmaningen är att utställarna på plats behöver bevakas. Vi är bara tre-fyra personer som arrangerar, som alla har andra ordinarie arbetsuppgifter och gör det här vid sidan om. Så det är svårt att dra ut på det över till exempel en helg. Vi behöver draghjälp för att kunna växla upp.
Det handlar också om ekonomi, Tove beskriver det som att de ”kokar soppa på en spik” för att få ihop budgeten. I år har man dock fått delfinansiering av Västra Götalandsregionen.
Evenemanget lockar ut Strömstadsborna under kvällen då de kan ta del av häftiga ljusshower, konst, uppträdanden och lokal mat.
– I dag är det som en lokal kulturnatta men vi vill få det att växa till att även bli ett besöksevenemang.
Detta gör man bland annat genom att bjuda in grannkommunen Halden på andra sidan den norska gränsen. Tove Meyer säger att man välkomnar besökare. Som den turiststad som Strömstad är så finns det gott om parkeringar för besökare. Så det är bara att bege sig till Strömstad in light som pågår från eftermiddag till sen kväll den 8 november. Så vad kan besökarna förväta sig? Jo, en ljusfestival som erbjuder kunskap, kultur, mat, återbruk och gemenskap.
Programmet är brett och innehåller förutom en fantastisk ljussättning av Strömsdalen även ett rikt kulturprogram med dans och musik, matmarknader och barnaktiviteter. Det är fokus på solenergi, belysning, elbilsladdning, energilagring och energieffektiviserande åtgärder. Nytt för i år är att det arrangeras aktiviteter på torget i centrum.
Så började det
Anders Olausson jobbar på Br. Axelsson El, företaget som startade traditionen och som fortfarande är med och håller i arrangemanget.
När ni startade var då tanken att det skulle bli ett återkommande evenemang?
– Efter LED-belysningens intåg, som för övrigt var ett par år tidigare än våran första ljusmässa, så upplevde vi att det var svårt att övertyga våra kunder att köpa LED armaturer då ljusfärgen vid den perioden var ganska kall. Vi uppmärksammade dock att det fungerade väl i utemiljö. För att framhäva detta så fick vi idén att i utemiljö belysa ett mindre område, då med inbjudningar främst till företagets befintliga kunder samt att vi även hade någon lokal annonsering vill jag minnas. Tanken var att genomföra det enbart det året (2014). Men intresset var så pass stort så året efter önskade Strömstad kommun delta. Därefter har det utökats från år till år.
Kunde ni då, för tio år sedan, föreställa er att det skulle växa till ett så stort evenemang som det är i dag?
– Nej det fanns från början ingen sådan ambition utan det har fått växa fram över tid. Det är väldigt kul att det har blivit ett uppskattat inslag. Jag tror att det ligger bra i tiden på året då det för övrigt inte är så mycket som händer i den perioden.
Hur har belysningsalternativen, vad gäller utbud och energiåtgång, förändras under de här tio åren?
– I dag är det ju ett enormt utbud inom LED.
Energieffektiviteten har givetvis utvecklats men den stora besparingen har många brukare fortfarande framför sig då det generellt är en relativt liten del av alla de gamla traditionella armaturerna som ersatts av LED i Sverige. Jag tror att en del inte har klart för sig att traditionella ljuskällor till stor del har slutat tillverkas och att dessa enbart säljs ut så långt lagren räcker.
”En del undrar om vi ska arrangera Strömstad in light i år med tanke på energikrisen. Strömstad in light handlar om att vi under fyra timmar belyser Strömsdalen med LED-belysning, en belysning som i år är än mer energisnål än förra året. Syftet med arrangemanget är att på plats erbjuda privatpersoner energirådgivning genom Energirådgivarna.
Att på plats kunna visa energieffektiv belysning som ersätter gammal energislukande varianter, ihop med detta informerar vi kring teknik för att styra större förbrukare i hemmet. Vi visar även på sätt att fasa ut fossila bränslen genom elbilar & elbåtar bland annat. Men viktigast av allt kanske – att bjuda Strömstadsborna på en kväll med ljus och värme. Kulturskolans dansare uppträder och lokala musiker tar plats på scenen. Vi tror att vi behöver denna gemenskap när omvärlden ibland kan verka mörk.”
Källa: Strömstads kommuns hemsida