Stort test av nya sällskapsspel

2021-12-02 Ett sällskapsspel kan förgylla vilket tillfälle som helst, oavsett om det handlar om en myskväll med sambon, en partykväll med kompisarna eller en middag med familjen. Men vilket spel ska man då välja? Utbudet är stort så i ett försök att underlätta har Tidningen Västsverige testat flera av årets spelnyheter.

Detta är en förkortad version. Speltestet går att läsa i sin helhet i Tidningen Västsverige nummer 48. 

MIG Svart – Ny version med lagom svåra frågor
MIG Svart, som är den senaste upplagan av det svenska populära originalspelet, består av 1540 frågor i kategorierna Nu & Då, Nöje & Kultur, När & Fjärran, Sport & Blandat och Natur & Teknik.
Kommentar: Oavsett om man är två personer eller tio, om man vill spela länge eller bara en kvart, utomhus eller inomhus – MIG passar de flesta, kan spelas nästan överallt och det är lätt att anpassa både regler och upplägg som man själv tycker passar.
Utgivare: MIG
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2-6
Tid: 15 min+
Betyg: 4 av 5

Zombie – Roligt men svårt!
Zombie är ett labyrintspel som går ut på att spelarna tillsammans ska stoppa människan från att fly från zombierna.
Kommentar: Ett svårt men roligt spel där man får tänka till. Gäller även att man har mycket frigjord yta när man spelar, då det susar iväg fort med alla kort.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Kortspel, strategispel
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2+
Tid: 15 min+
Betyg: 3 av 5

Crime Scene: London 1892 – Perfekt spel i kvällsmörkret
Crime Scene: London 1892 är en detektivupplevelse där man med en blandning av berättelse, bilder och pussel fördjupar sig i ett brottsfall.
Kommentar: För den som gillar att lösa mysterium och mordgåtor är detta det perfekta spelet att slå sig ned med i höst- och vintermörkret!
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Strategispel
Ålder: Från 18 år
Antal spelare: 1+
Tid: 2 tim+
Betyg: 4,5 av 5

Herd mentality – Lönar sig att tänka som alla andra
Spelet går ut på att man får poäng om man har svarat samma som majoriteten.
Kommentar: Ett kompisgäng med fyra personer i åldrarna 23-30 år spelade och generellt tyckte alla att det var ett roligt spel men det är säkert ännu roligare om man är fler personer. ”Det är ett roligt sätt att lära känna nytt folk på”, sa en av spelarna. ”Ett test som visar om man faktiskt känner sina vänner”, var en annan kommentar.
Utgivare: ALF
Typ av spel: Partyspel
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 4-20
Tid: 20 min+
Betyg: 3,5 av 5

Tåget – Inte så enkelt som det verkar
Här tävlar deltagarna om vem som kan bygga flest och längst tåg.
Kommentar: Spelet verkade roligt, enkelt och lättspelat vid en första blick men reglerna var tyvärr inte helt glasklara vilket drar ner betyget en del. ”Det känns inte som ett spel för sexåringar” sa en av spelarna när åldersrekommendationen kom på tal.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Kortspel, strategispel
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2-6
Tid: 15 min+
Betyg: 2,5 av 5

0-100 Familj – Svåra frågor för barn
0-100 Familj innehåller över 1000 nya frågor och svaret är alltid ett tal mellan 0-100.
Kommentar: Det tog ett litet tag att förstå och hålla koll på reglerna, i och med poängsystemet, tyckte spelpanelen. En del frågor var dessutom väldigt svåra för barn (och vuxna).
Utgivare: MIG
Typ av spel: Frågespel, familjespel
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2 eller fler
Tid: 15 min+
Betyg: 2,5 av 5

Rullande tornet – Gäller att inte vara darrhänt
Spelet går ut på att man ska bygga ett torn genom att placera runda trästavar i lager på varandra.
Kommentar: Rullande tornet påminner en del om jenga men som namnet antyder är den stora utmaningen att trästavarna är i olika storlekar och rullar väldigt lätt. ”Ett väldigt roligt spel, lite svårt också men inte så mycket”, var nioåringens omdöme om spelet.
Utgivare: Clicko
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2-5
Tid: Cirka 15 min
Betyg: 3,5 av 5

Hjältar från hela världen – Lärorikt, roligt och utmanande
Här gäller det att känna igen och namnge olika typer av hjältar från hela världen och försöka placera in dem i rätt grupp.
Kommentar: Det krävdes lite tid att läsa igenom reglerna för att förstå innan omgången kunde dra igång men när man väl kom in i det var det inga konstigheter. Hjältar från hela världen är ett väldigt lärorikt, utmanande och roligt spel. Att det inte alltid är självklart vilka som figurerade på bilderna (Poirot och Charlie Chaplin kan faktiskt se väldigt lika ut på avstånd…) gjorde det hela roligare.
Utgivare: Tactic
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 2-6
Tid: 20 min+
Betyg: 4 av 5

Lappleken – Snabbt, lätt och roligt
I Lappleken gäller det att först beskriva sitt ord med andra ord utan att säga svaret, därefter med en charad och sist med ett enda ord.
Kommentar: Gillar man charader och spel som handlar om att vara snabb med ord kommer man garanterat att gilla Lappleken. Ett roligt spel som går snabbt och lätt att spela och det tar heller ingen stor plats på bordet.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Familjespel
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2+
Tid: 15 min+
Betyg: 3,5 av 5

Ordexpressen – För den som är snabb under tidspress
Snurra fram en bokstav, slå tärningen och välj en av kategorierna från rutan. Kom sedan på så många ord som tärningen visar – på bokstaven från snurran.
Kommentar: Sammanfattningsvis är det ett enkelt, hetsigt och roligt spel, som kanske främst passar de som sedan tidigare gillar spel där man ska komma på ord under tidspress.
Utgivare: ALF
Typ av spel: Familje-/partyspel
Ålder: Från 9 år
Antal spelare: 2-6
Tid: Cirka 20 min
Betyg: 3 av 5

Till toppen – Lyckat koncept med frågor och utmaningar
Till Toppen, som är MIGs första brädspel, är ett kunskapsspel skapat av barn för barn. Spelet går ut på att svara på allmänbildande och kluriga frågor och utföra roliga fysiska utmaningar.
Kommentar: Två vuxna och en elvaåring testade spelet och alla tyckte att det var ett jättebra och roligt familjespel. Frågorna var både lätta och svåra, och eftersom det finns med svarsalternativ till de yngre spelarna passar spelet för alla. Även uppdragen låg på en bra nivå.
”Till toppen är ett spel som vi gillar starkt och det kommer garanterat att spelas igen!”
Utgivare: M.I.G
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 5 år
Antal spelare: 2-6
Tid: 30 min
Betyg: 5 av 5

Roliga rekord – Ett riktigt kul familjespel
I detta spel gäller det att gissa svaret på frågor som handlar om olika rekord.
Kommentar: Ett spel som är enkelt uppbyggt och lätt att anpassa efter antalet spelare och ålder. Det har inte mycket med kunskap att göra utan handlar om mer eller mindre fantastiska rekord som man får gissa sig till svaret på. På grund av det kan det lätt ”svänga” i ställningen och den som ser ut att bli vinnaren hamnar sist på ett ögonblick.
Utgivare: Nicotext
Typ av spel: Familjespel/frågespel
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2+
Tid: 15 min+
Betyg: 4 av 5

EKO MIG – Litet lätt spel med miljötänk
EKO-MIG, som är framtaget i ett samarbete med WWF och Naturskyddsföreningen, innehåller nya aktuella frågor om klimatet och miljön uppblandade med allmänna kunskapsfrågor. Totalt rör det sig om 505 frågor i fem olika kategorier.
Kommentar: EKO MIG testades av ”stallgänget”, som tyckte att spelet var kul och det gick även snabbt att spela. Något som alla tyckte var väldigt bra är att spelet är så litet och därför lätt att ta med. Spelarna gillade också tänket på miljön, att det är tillverkat i Sverige och att alla komponenterna är miljökontrollerade samt att en del av summan per sålt spel går till WWF och Naturskyddsföreningen. ”Stallgänget” ger EKO MIG ett högt poäng då det är ett spel som kan passa många, är rätt i tiden och dessutom lätt att spela och ha med sig.
Utgivare: MIG
Typ av spel: Frågespel
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2-6
Tid: 15 min+
Betyg: 4,5 av 5

Publicerad: Uppdaterad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv