Smaragden Malvina från Tjörns SS vid målgången i Smögen 2022. Då missade man med knapp marginal totalsegern och slutade tvåa. Säkerligen är besättningen oerhört taggad att nu kunna ta hem segern man var så nära att ta hem förra året. Foto: Göran Nyberg

Smaragderna har dragit ifrån

2023-06-30 Cirka 12 timmar efter starten har Smaragderna Malvina från Tjörns SS och Love från SS Viken Ägir dragit ifrån och fått ett stort försprång före det övriga starkt decimerade startfältet. Ett stort antal tävlande har valt att bryta seglingen i det hårda vädret.

När detta skrivs ligger Lova i knapp ledning före Malvina tillsammans i höjd med Bovallstrand. Det övriga startfältet kommer först i höjd med Soteskär där Vindrus, en XP33 från De tio öarnas SS i Göteborgs skärgård ligger först följd av Vanadis, en Arcona 340 från Lysekils SS och Embla, en RM1350 från GKSS.

I detta läge har ytterligare hälften av de återstående tävlande som kom till start avbrutit seglingen och fortsatt tävlande är vid den senaste kontakten med arrangörsklubben 38 seglande.

Vinden är fortsatt hård, men kanske någon sekundmeter  svagare än vid den första delen tävlingen. Prognosen för den senare delen av racet är fortsatt något minskande styrka vilket kan göra de vid det här laget ganska utmattade besättningarna gott och bädda för att man orkar ända in i mål.

Upp till vändingen i Strömstad har man nu en mäktig slör vilket kan ge möjlighet att till vila för besättningen om man turas om vid rodret. När tillbakabenet påbörjas väntar återigen en tuff bidevind, som också den förstås blir lite enklare med något mindre tuffa vindförhållanden. Men det handlar fortfarande om kulingstyrkor eller strax under. Det blir spännande att följa de två smaragdernas kamp i täten, vars handikapp innebär att om de håller ledningen innebär det också ett fast grepp om förstaplatserna i totalresultatet för årets Pantaenius Bohusracet.

Publicerad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv