Skutsegling i sol och lite vind

2019-10-11 Norska Mohawk var snabbast som vanligt men Sven Segerstedt med kuttern Eureka från Skaftö var mycket nöjd med sin sjätteplats på årets Skutträff, en vänskapssegling, som föreningen Västkustskutorna arrangerar första helgen i oktober varje år. Start och mål för seglingen var i år på Öckerö.

Sven Segerstedt köpte kuttern Eureka för 50 år sedan, 1970. Sedan dess har han pysslat om skutan genom åren och händig och tidigare bedrivare av varvsverksamhet har han i mycket varit rätt person att ta hand om en dam som den engelska kuttern, som byggdes i Yarmouth i England 1880.

Kuttern har som en av få båtar i den storleken fortfarande kvar rorkult att styra med i stället för ratt, vilket de flesta andra båtar har idag. En ytterligare av dessa få seglande kuttrar med rorkult är Deodar, med hemmahamn i Stockholm, ägd av Thomas Hellström. Sven och Eureka var med och seglade i Limfjordsracet för gamla segelskutor i sommar och visade då framfötterna ordentligt då man var bäst av alla skutorna en dag, och blev tvåa sammanlagt i sin klass sammanräknat över tre seglingsdagar.

– Vi har lärt oss mer och mer och vågar mer och mer på grund av det. Vi har också fått ett nytt toppsegel på mesanmasten som har gjort gott, säger Sven Segerstedt. På skutseglingen utanför Öckerö kom han in på en sjätteplats.

– Med det är vi jättenöjda. Känner att vi vann bland den typ av båtar som har liknande förutsättningar som vi, säger Sven Segerstedt. Allra bäst seglade alltså norska Mohawk, en tvåmastad snabbseglare, som hade seglat ända från Norge bara för att få vara med på Skutträffen. Tvåa kom Laura och trea Gratia, ett av Svenska Kryssarklubbens skolfaryg.

– Det var lite för lite vind i år. En del av de fartyg som egentligen kräver rätt mycket vind, nådde inte mål före maxtiden, då tävlingen blåstes av, berättar ordföranden i föreningen Västkustskutorna, Peter Björnhage.

– Det var cirka 5-6 sekundmeter, och vid något tillfället till och med helt bleket, berättar han. Bland de skutor som behöver lite extra vind finns de två tremastade skonare som brukar vara med, nämligen Ingo från Göteborg och Westkust från Edshultshall. Av de drog Ingo denna gång det längsta strået och var närmast mållinjen när slutsignalen gick.

Vänskapsseglingen startade klockan 10 på lördagen på Källö fjord, gick vidare runt Måvholmen, österut och runt Stora Kalven, tillbaka och runt Rammen. Sedan gick den återigen runt Måvholmen, österut runt Rävungarna och hemåt norr om Björkö och farleden ner till Öckerö hamn. De närmare 300 ungdomar och vuxna som bemannade skutorna träffades i hamn på fredagen och efter seglingen på lördagen avslutades Skutträffen med gemensamt samkväm där priser av de mest olika slag delades ut.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv