Isolda var ett av ett rätt stort antal systerfartyg som byggdes runt sekelskiftet 1900 på Lödöse varv. Utmärkande var god segelförmåga i goda vindar och ett rejält tilltaget lastrum.
Kanske var det det som gjorde att resor till de amerikanska kontinenterna var viktiga för Isolda under hennes storhetstid.
Men det var i Dover som Carl Julius Ahlgren mönstrade på. Isolda hade lagt till ute på redden utanför hamnen, men ingen rörelse upptäcktes på båten efter uppankringen.
Till slut tog sig stadens myndighet ur till fartyget för att se att allt stod rätt till. Det gjorde det inte. Hela besättningen låg utslagen i en tropisk feber.
Rederiet kallade in Carl Julius Ahlgren som var i Dover med ett annat av rederiets fartyg som styrman och han fick ta över befälet på Isolda. Sen släppte han det inte under hela sitt yrkesliv utan levde där med sin fru Ellen och de fyra barnen som alla föddes där med Carl Julius som barnmorska.
Efter många år såldes Isolda till Åland och återkom så småningom till Sverige och låg nästan skrotfärdig som motorcykelverkstad i Göteborg.
Men nu har den ekonomiska föreningen Isolda köpt henne och startat en inte helt enkel resa för att få henne under segel igen. Nu ligger hon vid Godenius varv i Göteborg och nu har tre nya master rests på det gamla segelfartyget. Läs hela den fantastiska historien om Isolda i tidningen Västsverige denna vecka.
Nu ligger Isolda på Gotenus varv i Göteborg och renoveras successivt. Målet är att få henne segelklar igen.
Segelfartyget Isolda renoveras
Den fantastiska historien om ett fartyg och en familj
2019-01-10
1902 byggdes det tremastade segelfartyget Isolda på Lödese varv. 1910 mönstrade Carl Julius Ahlgren på i Dover och samma år hans nyblivna fru i Göteborg. Sen levde de den största delen av sina liv på Isolda. Nu renoveras hon på Gotenius varv i Göteborg.