Gården
Alexandra har förverkligat många av sina idéer på gården men har fortfarande stora planer för framtiden. Foto: Josephine Jonäng

Såg förfallna gårdens potential

Nu har Gården blivit matmarknad och mötesplats

2023-07-19 Alexandra Flament såg den förfallna gårdens potential. Med hjälp av vänner och familj har den snabbt förvandlats till yoga-studio, matmarknad, café och resturang med plats för artister och DJs att spela. 

Mittemellan Grebbestad och Fjällbacka ligger gården med den U-formade ladan som i många år stått tom. Numera är den full av liv varje sommar. Detta tack vare Alexandra Flament som uppfyllde sin dröm om att skapa en trevlig mötesplats för människor i lilla Kämpersvik. 

För cirka sju år sedan köpte hon gården som hon med hjälp av familjen renoverat och fixat till. 

– Jag promenerade ofta förbi här, såg det här stället och tänkte att den här gården kan inte bara stå här. Innergården är helt fantastiskt. Det blir något speciellt med känslan man får här, säger Alexandra. 

Allt började med musikkvällar och har senare utvecklats till en gård som anordnar diverse aktiviteter. Yoga, hållplats för Westcoastrundan, konserter, glasskafé samt mat och hantverksmarknad står på sommarens schema. 

Alexandra berättar att marknaden satsar mycket på lokala producenter. 

– Ingen massproduktion. Vi har tillexempel en ostvagn. Hon som driver den säljer ost från sin gård i Frankrike. Så det är liksom lokalt på ett sätt, hon bor här. Där har vi tänkt ”Okej, det är ändå trevligt att ha parmesan.” Ibland får man vika av från vägen litegrann. Vi försöker hålla det så lokalt som möjligt.

Bryssel

Alexandra bor sedan 20 år i Belgien men har alltid återvänt till Kämpersvik på somrarna. 

– Jag är sommaruppväxt här sedan jag var liten. För 20 år sedan flyttade jag till Belgien, så nu är Kämpers-
vik min fasta punkt i Sverige. I stan finns alltid något framför en. Här är liksom frihet. Samtidigt som en plats man varit på i 20 år också blir hemma. 

I Bryssel arbetar Alexandra som konstnär där hon målar, håller på med inredning och keramik. 

– Jag gillar att skapa saker med händerna säger hon. 

Alexandra berättar en dröm är att ha en ateljé på gården. 

– Men oftast går tiden åt att ratta runt det här stället och inte så mycket annat. Jag hackar lök, även om jag tror att jag ska sitta och dreja. Det har jag tid att göra sen resten av året. Något som inte är helt fel faktiskt, säger hon. 

Mötet med människor 

Alla aktiviteter på gården kommer till av att att Alexandra möter människor. 

– Jag mötte en yogalärare och frågade henne om hon ville göra något på gården och så blev det så.  

Folk som Alexandra möter bidrar även till inredningen på gården. 

Lamporna i ladan är gjorda av gamla åltinor, i ”Hänget”, ett rum för ungdomar att spela spel och se på film, finns stora handgjorda schackspel och i baren finns ett par vattenskidor. Allt som hon fått av människor som haft något de tycker passar in på gården. 

Ett tomt hus i Kämpersvik har också fått flytta till gårdens verksamhet. 

– Det stod där för att spara till ”någon gång”. Så upptäckte de att ingen kommer att använda huset, ringde mig och fråga ”hej vill du ha ett hus?”, berättar Alexandra. 

Återbrukat material 

Huset som sedan innan var sågat i tu, lyftes mycket riktigt till gården för att bli ett glasskafé. 

– Vi drog isär och gjorde ett orangeri i mitten. Vi är sådana samlare i familjen så vi hade massa fönster som bara stod i ladan. Allting är gjort av återbrukat material. Sådant som låg någonstans och skräpade för att man kanske behöver det en vacker dag. 

Sedan Alexandra Flament köpte gården har verksamheten blomstrat och hon verkar nöjd med utvecklingen. 

– Jag är en person som gillar att dra ihop folk och fixa. Det är verkligen givande att se alla människor så glada och prata med varandra. Det har liksom blivit det som jag såg framför mig. När man ser allt folk här så tänker man ”jag gjorde det, jag lyckades få folk att komma hit”.

Josephine Jonäng

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv