Annelie Löfström, president för Rotary Skansen i Uddevalla och Annika Lindsta skattmästare för densamma. Är glada över att varje krona de samlar in dubblas. Foto: Jeanette Henriksson

Rotary samlar in till Ukraina

Akelius dubblar varje krona som kommer in

2022-03-14 Rotary är en av världens största humanitära organisationer och fred är ett av deras fokusområde. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande där de samtidigt berättar att alla pengar som oavkortat går till UNICEF och UNHCR genom insamlingen kommer att dubblas av Akelius Foundation.

– Målet är att vi ska få in 20 miljoner som blir 40 miljoner, säger Annelie Löfström, president för Rotary Skansen i Uddevalla.
Hon berättar att hon varit engagerad i Rotary sedan 2007. Det började med att hon blev tillfrågad om hon ville följa med på möten och lyssna. Hon berättar vidare att Rotary är en världsomspännande organisation som är helt opolitisk och religiöst oberoende.
– Vi är ett affärsnätverk där vi nätverkar och hela tiden lär oss nya saker. Men så är vi också en organisation som vill göra gott. Vi vill bidra med det vi kan på olika sätt i olika situationer. Det har blivit ännu tydligare för oss att göra en insats nu när det är krig i Ukraina, då fred och att arbeta för fred är en av våra beståndsdelar och en viktig del av Rotary.

Hur startade den här insamlingen?
– I distriktet Västsverige har vi en guvernör som håller ihop distriktet som är väldigt engagerad och hon kommunicerar mycket med våra medlemmar och presidenter. Hon kände att vi måste göre en insats för krigsoffren i Ukraina. Så hon drog igång insamlingen först i sin klubb. Där fanns det en medlem som är bekant med Roger Akelius så han ringde och pratade med honom. Men innan han ens hann att nämna någon insamling, så sa Roger: Jag hakar på. Om ni bara ordnar en insamling i hela Sverige och kan samla in så att man vet att pengarna går säkert.
Annelie berättar att Akelius ville att det skulle vara säkra 90-nummer och organisationer som man vet är säkra. Så det blev UNICEF och UNHCR.
– Då ville han vara med och sa att för varje krona som kommer så skänker jag en krona och dubblar hela tiden. Vi kommer att köra insamlingen under mars månad, säger Annelie.
Hon berättar att man arbetar både internt och extern med insamlingen och att varje medlem i landet ska skänka minst 500 kronor. Hon säger också att man nu håller på och jobbar för att få med sig de andra nordiska länderna.

Hur var responsen hos medlemmarna?
– Det har varit en jättepositiv respons. Många har bidragit mycket till insamlingen utifrån vilka kontakter de har på orten. Varje klubb är självständig men samtidigt har vi mycket samarbete med varann.
Annika Lindsta träffade vi också under intervjun. Hon har varit med i Rotary sedan 2016 och även hon kom med genom att bli inbjuden till möten. Hon berättar också att hennes pappa är med i den andra Rotaryklubben, Byfjorden, i Uddevalla och att hon varit med honom många gånger under åren. Hon är skattemästare i Rotary Skansenklubben nu och under nästa år är det hennes tur att vara president.
– Jag ville vara med i Skansen för att jag kände att där finns så många goa, trevlig och genuina människor. Det är ett fantastiskt gäng och vi har en god stämning i klubben. Jag är väldigt glad över alla föreläsningar vi har som är så allmänbildande på alla sätt. Alla nya som kommer in i klubben håller en presentation om sig själva och nu under pandemin har även de som varit med länge hållit en presentation av sig. Vilket ju är superintressant för oss som inte varit med så länge. Sedan är ju nätevkandet som vi gör för att hjälpa andra en fantastisk tillgång och väldigt värdefullt och roligt att vara en del av.

Vad gör ni för välgörenhet lokalt i Uddevalla?
– Vårt stora projekt som vi har igång nu för tredje året är, projektet fjordstorsk. Det är ett samarbete med de andra två rotaryklubbarna i Uddevalla. Globalt arbetar vi också med ett projekt vi kallar, rent vatten Kenya. Vi skänker även pengar emellanåt till Saronhuset. Vi skänker även pengar till matkassar till jul. Då har vi ett jullotteri strax innan jul också skänker vi de pengar som kommer. Vid varje möte vi har så har vi olika föredragshållare. Istället för att köpa blommor eller gåvor till dem som tack, så skänker vi en slant och så ger dem ett gåvobevis på att vi skänkt pengar till Saronhuset.

Hur ska man göra om man vill skänka pengar via er till Ukrainas krigsoffer?
– Då kan man antingen betala in på bankgiro, postgiro eller swisha antingen via numret eller så kan man använda QR-koden. Det är viktigt att märka insamlingen med ”Ukraina 2320-2410”. För då dubblas de pengar man skänker. Något som även hjälporganisationerna gått ut och informerat om.

Om man skänker via er kan man vara säker på att pengarna kommer rätt då?
– Ja det kan man vara hel säker på. Pengarna dubblas och går helt oavkortat till Ukrainas krigsoffer. Det stannar inte en krona inom Rotary genom administration eller liknande. Pengarna mellanlandar bara via vårt konto och går sedan direkt vidare till hjälporganisationerna.

Har ni kontakt med Rotary i Ukraina?
– Vi har valt att gå via hjälporganisationerna då det är osäkert om de som befinner sig i Ukraina får tillgång till pengarna. Vi hade med en rotarykamrat från Polen på vårt förra teamsmöte som berättade om hur det såg ut på gränsen. Han sa att det just nu är pengar som behövs och inte så mycket saker. Utan det är pengar som gör skillnad. Vi har kontakt med honom för att se hur allt utvecklas där nere.

Används pengarna direkt eller väntar man med att skicka dem tills efter insamlingen avlutats?
– De används löpande och går vidare direkt när det kommer in. Just nu (på tisdagen redsanmärkning) har vi samlat in 2,3 miljoner, avslutar Annelie.

Publicerad: Uppdaterad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv