Cronas Waldemar blev bästa treåriga ardennerhingst med 43 poäng på Grevagården förra året. Foto: Pernilla Hägg

Premieringsåret är snart igång

Håkan Erlandsson och Tobias Sandahl nya premieringsförrättare i vårt område.

2024-03-02 Nu är schemat klart för årets hästpremieringar i vårt område. Det är också klart att Håkan Erlandsson från Småland efterträder Morgan Johnsson som premieringsförrättare. Men på hingstpremieringen i slutet på mars är Morgan ändå med. Tobias Sandahl tar över i Norra Älvsborg.

Det mesta är sig likt när det gäller premieringarna under året. Förutom att Håkan Erlandsson ersätter Morgan Johnsson som fallit för åldersstrecket vilket fler kanske borde ha gjort.

Men nu är det som det är och vi får hanka oss fram så gott det går. Björn Nordmark är Bohusläns representant i länskommittén där de olika hästavelsföreningarna samordnar den gemensamma verksamheten.

– Det är klart med sommarpremieringarna och att Håkan Erlandsson blir efterträdare till Morgan Johnsson. De olika föreningarna fick lämna in rangordnade önskemål på ett antal namn som fanns på förslag och sedan tog Svenska Hästavelsförbundet beslut med det som grund, säger Björn Nordmark och säger att Göteborgs och Bohusläns Hästavelsförening inte har någon invändning mot det beslutet.

Utom Norra Älvsborg

Området som Håkan Erlandsson kommer att ta över efter Morgan är Västra Götaland utom Norra Älvsborg, som fortsätter att ha en annan premieringsförrättare än övriga i länet. Dessutom ingår Halland där man i år prövar en ny premieringsplats nämligen på Falkenbergs Ryttarförenings anläggning. Det är också platsen för första sommarpremieringen för året, nämligen den 13 juli. Sedan fortsätter premieringsturnén för Håkan Erlandsson till Svenljunga med Södra Älvsborgs hästavelsförenings två premieringsdagar den 19 och 20 juli. 

Tobias Sandahl

Norra Älvsborg sticker emellan med premieringen i det vackra Gräfsnäs den 28 juli och då med Tobias Sandahl som från och med i år tar över som premieringsförrättare i detta område efter Helena Kättström. Därefter följer Skaraborgs hästavelsförening med premiering i Vara 3 augusti med Håkan Erlandsson. Han fortsätter helgen därpå med premiering i Bohuslän i Dingle den 10 augusti och i Henån dagen efter som vanligt.

Uppsamling

I september är det så dags med så kallade uppsamlingspremeringar, som blivit mer och mer populära att visa hästarna på. De börjar i Vara den 22 september med Håkan Erlandsson, och samma dag i Mellerud med Tobias Sandahl, och avslutas i Svenljunga den 28 september.

Men först av alla årets premieringar kommer hingstpremieringen på Grevagården den 22-24 mars. Då är det de tre raserna russ, nordsvensk och ardenner som skall utse nya beskällare inom respektive ras. Här är Morgan Johnsson kvar och dömer nordsvensk och ardenner medan Håkan Erlandsson tar hand om russen.

Lennart Gustafsson är ordförande för Svenska Ardennerhästen som är en av de arrangerande rasföreningarna . Han berättar att på fredagen visas ardenner och russ, på lördagen fyraåriga hingstar och äldre av alla raser, och på söndagen treåriga nordsvenskar.

– Antalet anmälda ligger ungefär som vanligt på drygt 100, säger Lennart Gustafsson. 

Han räknar med god publiktillströmning som vanligt till den publikvänliga anläggningen med gott om läktarplatser, ordentlig matservering och möjlighet att hyra rum för de som vill ligga över på det sättet.

– Vi har tittat runt efter andra anläggningar att vara på men de faller oftast på att de har för lite läktarplatser till den stora publik som vi alltid har, säger Lennart Gustafsson.

Publicerad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv