Ny verksamhetschef i Ljungskile Ridklubb

2022-01-28 Ljungskile ridklubb (LjRK) har varit på tapeten i media det sista. Då i samband med det beviljade bygglovet rörande en padelhall i en hage ridskolan använt under flera år och som styrelsen överklagat. Ärendet är inte avgjort än. Men det händer även annat i föreningen. Bland annat har en ny verksamhetschef börjat. Men att kalla Ulrika Högberg för ny i före-
ningen, är inte riktigt rätt. För hon har jobbat på ridklubben sedan 2008. Förutom Ulrika Högberg kommer det att bli ytterligare ny personal. Vi har besökt föreningen och träffat den nya verksamhetschefen.

När vi är på plats så sätter vi oss ner i det mysiga klubbrummet och Ulrika berättar om sig själv. Hon berättar att hon bor tillsammans med sin man på en hästgård i Stenungssund. På gården finns sex inackorderingar och så deras två egna hästar. När vi frågar varför hon hamnat på just LjRK, svarar hon;

– Det är en stabil förening. Vi har bra hästmaterial som vi utvecklat under åren. Det är en medelstor ridskola som håller en bra kvalitet, tycker jag.

Aktiv ryttare 

Hon berättar att hon varit ridlärare på föreningen innan hon blev verksamhetschef och att hon även jobbat som ridlärare tidigare på Bollebygds RK, när hon bodde där. Hon kände att ridinstruktör var hennes grej och då gick hon en utbildning på Strömsholm. Hon berättar vidare att hon tävlat i hoppning upp till 130-nivå, men att hon sedan 10 år tillbaka gått över på att rida och tävla dressyr. Hon tävlade först lite dressyr på sina hopphästar men insåg att hon behöver ha en bättre häst för dressyr och köpte en dressyrhäst.

Är det en fördel att själv träna, tävla och utveckla sin egen ridning i ditt yrke?

– Det tro jag. Att man hänger med i sporten är jätteviktigt för den ändrar sig hela tiden och att utvecklas själv gör ju att man inte stagnerar. Man hänger med i de olika disciplinerna.

Vad har du för mål med ditt eget ridande?

– Jag hoppas att jag och min häst kan ta oss till S:t Georges.

Ulrika berättar att hon tränar för Sten Åstedt och att hon gjort det under många år. 

– Han är bra och han håller en röd tråd rakt igenom som passar mig.

Tar du med dig det du får av honom när du utbildar ryttare?

– Absolut. Det är viktigt att man fortbildar sig och han utbildar även instruktörer.  

Hur kändes det när du blev tillfrågat att bli ny verksamhetschef?

– Det var kul och en utmaning att få driva föreningen vidare. Jag ser flera saker vi kan förbättra. Jag vill till exempel pusha på tävlingsverksamheten och få ridskoleeleverna mer in i tävlingsvärlden. Jag tror att det är nästa steg. För att ridsporten ska ha aktiva måste det komma underifrån. Därför menar jag att det är viktigt att inte ridskolan är en del och tävling en helt annan, långt borta från de eleverna som vill tävla. Mina mål och ambitioner är att det ska höra mer ihop. 

Ryttarmärken

Hon berättar vidare att hon även tycker att det är viktigt att man håller sig till ryttarmärkena och den röda tråden i det. Hon berättar också att alla instruktörer nu har gjort en lektionsplanering tillsammans för att kunna leda in mer på träning och tävling.

 

Hur många instruktörer finns det i föreningen?

– Vi har Petra Olsson, Malin Olsson, Ellinor von Essen och så jag. Så vi är fler instruktörer nu och det är bra för det gör oss inte lika sårbara och vi kan hoppa in och stöta varann vid sjukdom till exempel. All personal har en gedigen hästutbildning. 

Har ni högt tryck på ridplatser?

– Vissa grupper är fulla men vi kan erbjuda nya elever och fyller på hela tiden. Specialgrupperna är de som blir fulla först.  

Har ni de hästar ni behöver?

– Ja men på sikt så är det en till ponny som behövs. Vi har bra storhästar och även ett par hästar på gång in i verksamheten nu. 

Hon berättar att det är svårt att hitta hästar och ponnyer nu och att priserna stigit kraftigt.

– En häst som kostade
50 000 kronor för några år sedan kostar över 100 000 kronor nu. Det är lite oroande anser även ridsportförbundet, som funderar på hur man ska lösa hästfrågan på ridskolorna. 

Teori

Ulrika berättar också att man har teorilektioner och att nybörjarna har lite fler än de som ridit ett tag. Under de tillfällena så håller man sig till planen för ryttarmärkena och för specialgrupperna är det mer fokus på till exempel tävling. 

– På så sätt får vi ett mål med utbildningen. Ryttarmärken tas på speciella märkesdagar och vi har koll på vilken kvalitet vår utbildning håller.

Vad har ni mer för aktiviteter?

– Vi har hopp- och dressyrkurser på skolloven och även något vi kallar för lovkul. På sportlovet nu kommer vi även att ha en gröntkortkurs. Kurserna blir ofta fulla direkt och många vill vara med på hoppkurserna. Vi har även kurser för vuxna och då rider vi inte bara utan vi går bland annat ut och äter tillsammans.  

Vad tänker du om det här med ett eventuellt bygge av en padelhall nära ridklubben?

– Jag väljer att tänka bor det och kör på. Jag kan inte gå och tänka på det och låta det påverka verksamheten. Jag måste tänka på hur det påverkar ungdomarna. Nu är det nya krafter och ny energi som vi kör på med. Jag kommer att ansöka om en lokal dressyrtävling i maj/ juni och tänker inte att en hall ska byggas under den tiden. Vi får helt enkel hantera det om det blir aktuellt.

Ridklubben har även ett samarbete med Uddevalla gymnasieskola och det är något Ulrika säger att hon vill utveckla. 

– Vi har fem lärlingar den här vårterminen och vill gärna ha ett fortsatt bra samarbete med skolan.

Vi träffade en lärling, Emelie Wahlgren, hon berättade att hon varit lärling på ridklubben i ett och ett halvt år och att hon nu går i årskurs två. 

Hur är det att vara på LjRK?

– Jag tycker att det är väldigt trevligt. Man blir delaktig i mycket och jag trivs väldigt bra. Det som är bra är att man får pröva mycket och precis lagom med ansvar. Man blir inte lämnad, men får ändå göra saker. Jag har planerat att vara här ända tills jag går ur trean. Det finns möjligheter för mig att göra annat också, men jag trivs väldigt bra här och det finns alltid nya saker att pröva tycker jag, berättar hon.

Ulrika berättar också att föreningen nu även får flera nya medarbetare.

– Det är ett jättebra och positivt gäng, de är helt enkelt fantastiska och vi kompletterar varandra väldigt bra. Alla är jordnära och lättsamma, men ändå ambitiösa och noggranna, avslutar hon.

Publicerad:
Jeanette Henriksson,
Nyhetsarkiv