OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ny VD på Arctic Paper Munkedal

2022-04-08 Arctic Paper Munkedals AB fick på fredagen i förra veckan en ny VD i och med att Kent Blom tillträdde posten. Han kommer också att bli VD för Arctic Paper Grycksbo AB, koncernens andra bruk i Sverige. Kent Blom har närmast varit som för företaget Meritor i Lindesberg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kent Blom är 40 år och född och uppvuxen i Örebro där han också bor idag med fru och barn. Efter att ha studerat till maskiningenjör i Linköping och kompletterat med ekonomistudier i Stockholm så har han varit verksam i olika industriföretag. Närmast kommer han från posten som VD i Meritor i Lindesberg, ett företag som är underleverantör till tillverkare av tunga fordon, bland annat Volvo Lastvagnar.

– Tidigare var jag chef för produktionen på Strängbetong och före det var jag på Atlas Copco, berättar Kent Blom.

Någon som helst kunskap om just pappersproduktion har han inte även om det i sammanhanget får räknas som en merit att han växte upp nära pappersbruket i Frövi strax utanför Örebro.

– Inom papperstillverkningen har jag en del att lära. Jag har mötts av en mycket öppen och välkomnande attityd här i Munkedal så det skall nog gå bra. Jag kommer nog inte att läsa en bok på samma sätt i framtiden, utan mer notera papperskvalitet och hur fibrerna ligger, säger Kent Blom.

– Däremot har jag arbetat mycket med industriproduktion och industriella processer, vilket säkert är till nytta även på ett pappersbruk som Munkedals, säger han.

Nu vidtar en tid av lärande både när det gäller Munkedals och Grycksbos olika verksamheter och inriktning.

– Jag räknar med att vara här i Munkedal någon månad nu, och därefter en liknande period på Grycksbo. I framtiden kan det bli att jag är på plats på varje bruk varannan vecka ungefär. Någon dag kan det säkert också bli jobb hemifrån Örebro, säger Kent Blom.

Han är som sagt van vid att ha Örebro som utgångspunkt för jobb på företag som finns på olika ställen i landet. Atlas Copco hade dessutom fabriker både i Sverige, Schweiz, Indien och Kina så en del utlandsresor blev det då. Företaget Strängbetong hade verksamhet på flera orter i Sverige från Långviksmon utanför Örnsköldsvik till Veddige i Halland.

– På fritiden har det varit mycket fotboll och andra idrottsintressen, säger Kent Blom.

Han har varit fotbollstränare i närmare 25 år, och han är ordförande i en innebandyförening. Hans egna idrottsmeriter är inte något som kom fram i den här intervjun, utom att han åkt Vasaloppet.

– Det kan ju bli att man plockar fram skidorna igen vid tillfälle uppe i Grycksbo och här i Munkedal kanske det snarare blir fiske, säger han och tittar ut på det snöblandade regnet som faller över Munkedalsälven utanför kontoret på Munkedals Bruk.

Där har han just nu sin arbetsplats i det gamla vitmålade nyrenoverade huvudkontoret tillsammans med tidigare VD:n och platschefen i Munkedal, Göran Lindqvist, som från och med nu har övergått till en tjänst som senior advisor inom Arctic Paper-koncernen.

Inför framtiden säger Kent Blom att hans uppdrag innebär att arbeta med den långsiktiga strategi som lagts fast av koncernledningen.

– Det handlar om att vi skall stå på fyra ben, fyra P som i Paper, Pulp, Packaging och Power, säger Kent Blom.

Det är alltså de mer traditionella områdena papper och massa, kompletterat med förpackningar och kraftproduktion.

– Koncernen har ju ett majoritetsägande i Rottneros, och alla bruken har på olika sätt investerat i kraftproduktion av olika slag. Inte minst här i Munkedal med både vattenkraften och samarbetet om en fastbränslepanna för ångproduktionen, säger Kent Blom

Koncernbolaget Arctic Paper SA har sitt säte i Polen och huvudkontor både i Göteborg och i Kostrzyn, där ett av koncernens bruk finns vid gränsen mot Tyskland. Det bruket är ett av tre tillsammans med Munkedal och Grycksbo som ligger underställda koncernbolaget, tillsammans med ett antal säljbolag ute i Europa. Kent Blom blir på detta sätt VD för koncernens papperstillverkning i Sverige och ingår i koncernledningen

 

 

 

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv