Kristian Grind är ny platschef på Arctic Paper Munkedal. Foto: Göran Nyberg

Ny platschef på Arctic Paper Munkedal

Kristian Grind gjorde sin första arbetsdag på Bruket 1991

2025-02-25 Arctic Paper Munkedal har fått en ny platschef efter att företaget de tre senate åren delat ledningsfunktion med Arctic Paper Grycksbo i form av gemensamma VD:n Kent Blom. Den nye platschefen heter Kristian Grind och gjorde sin första arbetsdag på bruket redan 1991.

Arctic Paper Munkedal har under åren haft olika ledningsfunktioner med egen VD i en del perioder och platschef i andra. För tre år sedan tillträdde Kent Blom som VD för koncernens två pappersbruk i Grycksbo och i Munkedal och har varit brukens gemensamma ledning under den tiden. Nu kompletteras ledningsfunktionen genom platschefer i Grycksbo och i Munkedal.

– Det har varit mitt mål från början, och hade nog tänkt att det skulle införas tidigare, men det har tagit lite längre tid att få ihop brukens gemensamma organisation än jag hade trott, säger Kent Blom.

Företagskulturerna

Han berättar att man under de här tre åren både arbetat med att arbeta ihop de två företagskulturerna och utveckla dem, samt att skapa en del nya gemensamma funktioner.

– Vi har exempelvis nu en gemensam HR-chef för Sverige, säger Kent Blom.

I och med införandet av platschefer kommer Kent Blom också få mer tid för strategiskt och koncernövergripande arbete.

I Munkedal heter den nye platschefen Kristian Grind som anställdes på Arctic Paper Munkedal redan 1991. Han flyttade då hit från Rjukan i Norge. Idag har han hunnit bli 55 år och har med sin familj förblivit boende i Munkedal även om han under en tid gick vidare till en annan arbetsgivare.

– Jag började som många andra med arbete vid pappersmaskinerna PM 5 och PM 8 och mest överallt i fabriken. Men jag kom ganska snart över till att arbeta i panncentralen på bruket, berättar Kristian Grind.

Panncentralen på pappersbruket i Munkedal är dess energimässiga hjärta. En viktig funktion är att producera ånga som används till torkningen av pappersbanan i maskinerna. Men även övrig energi med bland annat el från egen vattenkraft och utifrån håller man koll på i panncentralen.

På panncentralen stannade Kristian Grind fram till 2008.

– Då började jag som besiktningsingenjör på företaget Kiwa Inspecta. Det handlade om att certifiera tryckkärl som de som vi exempelvis använder i ångpannan, berättar Kristian Grind.

Där arbetade han bland annat med uppdrag både för Södra Cell och Stora.

Ny energichef

Men när pappersbruket i Munkedal behövde en ny energichef 2016 var det dags att återkomma till Arctic Papper, och han har sedan arbetat som underhållschef från 2020 och nu alltså som platschef. Han tar emot Tidningen Västsverige i den för något år sedan nyrenoverade gamla kontorsbyggnaden på bruket, och som nu är fylld av verksamhet.

– Det har blivit väldig bra och här finns både en del fast personal och arbetsplatser för de som är här tillfälligt, exempelvis från andra delar av koncernen, säger Kristian Grind.

En sådan träffar vi på där i Vita Villan, Emelie Lindbohm, ett efternamn som för en gammal munkedalsbo klingar bekant. Men någon sådan anknytning var det inte utan Emelie arbetar som verksamhetsutvecklare men med ordinarie anställning på Grycksbo.

– Vår VD Kent Blom har under de här tre åren satt igång ett målinriktad arbete med att utveckla företagskulturen på våra bruk och det har idag funnit sina fasta former, bland annat med hjälp av verksamhetsutvecklare både här och på Grycksbo, berättar Kristian Grind.

Han berättar att efter investeringarna i nytt vattenkraftverk och fastbränsleanläggning för ångproduktionen så är det nya investeringar på gång. Som en följd av den nationella planen för vattenkraften, NAP, har bruket ålagts att inte ändra vattenflödet i Munkedalsälven lika snabbt som tidigare. För att åtgärda det krävs en ombyggnad av vattenreningen.

– Det blir så att vi bygger en helt ny reningsanläggning på den plats som den nuvarande ligger på uppe på Kulan, säger Kristian Grind.

Vattenkraftverket

Kulan är den höga punkt ovanför bruket där kanalen från Björiddamm mynnar ut och som försörjer pappersbruket med vatten till produktionen och till vattenkraftverket. Den vägen kom också massaveden flytande fram till mitten på 60-talet när bruket slutade med tillverkning av pappersmassa.

– Vi skall också enligt vattendomen anlägga en fisktrappa vid dammen vid Kaserna. Den skall vara för svagsimmande fisk som exempelvis abborre, brax, mört och gädda, berättar Kristian Grind.

I fabriken väntar en stor investering i en ny skärmaskin som skall ersätta de gamla S11 och S12.

– Den skall ge nya skärmöjligheter och även en något ökad kapacitet, säger Kristian Grind.

Som platschef har Kristian Grind ansvar för all verksamhet på pappersbruket i Munkedal förutom en del som är rent koncernövergripande. Bruket har i dag 320 anställda och enligt Kristian Grind är marknaden något på uppgång efter några års lågkonjunktur.

Full kapacitet

– Vi kör väl ungefär på 80 procent av full kapacitet just nu. Full produktion är ungefär 150.000 ton papper om året lite drygt, säger Kristian Grind.

Det handlar framförallt om bokpapper och designpapper av olika slag. Även för mer konstnärliga ändamål.

På fritiden gillar den norgebördige platschefen att åka skidor på längden.

– Vi har varit några stycken som åkt långlopp i Worldlopps-utmaningen i Sverige och utomlands. Vi lyckades fullfölja nio olika lopp i Europa och slutligen ett lopp i Canada.

I ungdomen åkte han mycket utför och till och med arbetade på skidanläggningen på Gaustablikk vid Rjukan. Kristian tycker också om att vara ute i naturen, plocka bär, svamp och även jaga och fiska, berättar han.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv