Ny mack skall sälja HVO

2020-03-07 Snart är det dags för en ny bensinstationskedja att göra sitt intåg i Uddevalla. Det är Henric Carlsson, företagare från Orust, som står bakom en satsning på den tidigare CircleK-macken i slängom och där HVO skall vara en del av utbudet.

Henric Carlsson är företagare från Orust och driver bolaget Conscriptor som håller på med vårddokumentation men även är delägare i företaget som tillverkar Brandskärsbåtarna, men har även andra järn i elden. När anläggningen där CircleK och tidigare Statoil haft sin bensinstation blev till salu slog han till och kommer där att investera både i en ny mack och i ett lagerhotell. Hur det nu skall få plats.

– Man får tänka lite innovativt med det utrymmet som finns, säger Henric Carlsson. Kedjan som kommer att etableras för försäljningen av bilbränsle är Din-X. Och man kommer alltså att sälja den 100 procent förnybara dieseln HVO, vilket inte går att köpa  i centrala Uddevalla idag om man har personbil. Närmsta köpställe är i Hogstorp.

– Vi hade det som krav när det gällde bensinstationen att den skulle sälja HVO. Vi tror att det behövs i övergången från dagens bilbränslen och fram tills vi har fått en heltäckande bilpark av elbilar, säger Henric Carlsson.

– Det är ju bråttom att få ned koldioxidutsläppen och att gå över till ett förnybart bränsle är som att sätta foten på bromsen och få en snabb effekt nu, säger han. Enligt Henric Carlsson är det 90 procents mindre växthuseffekt från HVO jämfört med vanligt fossilt dieselbränsle. Man kan säga att det inte var självklart för Din-X att investera i utrustning för att sälja också HVO på sin nya mack i Uddevalla. Det krävdes att Henric Carlssons företag också gick in och satsade tillsammans med din-X.

– Vi har gått in med hälften av kostnaden för den extra utrustning som behövs för HVO-delen, säger Henric Carlsson. Man kommer också att tillhandahålla laddmöjligheter för elbilar. På fastigheten kommer det alltså dessutom att bedrivas ett lagerhotell och Henric Carlsson är full av beundran inför den positiva dialog man haft med kommunen för att få satsningen till stånd och alla tillstånd klara.

– Det har fungerat väldigt bra och proffsigt, säger han. Fram till nu har man arbetat med att sanera efter CircleK. Det är det företaget som också får bekosta saneringen, vilket är ett villkor när man etablerar en sådan verksamhet.

Publicerad:
Nyhetsarkiv