Uddevalla varvs- och industrihistoriska förening visar stolt upp alla de böcker de skrivit genom åren. – Vi har alltid väldigt trevligt på våra möten, säger Lilibeth Gustavsson som har rollen som projektledare och skribent i projektet. Bild: Josephine Jonäng

Ny bok om Uddevalla Sjukhus

Förening ska beskriva sjukhusets historia i bokform

2023-07-22 Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska förening arbetar för att dokumentera lokal historia. I höst släpps deras tionde bok om sjukvården i Uddevalla från Karl den tolfte till NU.

De gamla kvarteren längs Kungsgatan i Uddevalla vittnar om stadens industriella historia. Ett av husen som byggdes upp strax efter att Uddevalla brann ner 1806, är idag hem åt Uddevalla Varvs och Industrihistoriska förening. Föreningen arbetar för att bevara stadens rika industriarv och har en stor samling av foton, artefakter och dokument som berättar om stadens industrihistoria. 

Kaffe, bullar och böcker

 När tidningen besöker föreningen har fyra av de mest aktiva medlemmarna dukat upp med alla de viktigaste ting; kaffe, bullar samt deras egenskrivna böcker.

– Vi ville imponera på dig, säger Christer Johansson, medlem i föreningen samt initiativtagare till boken om Uddevalla sjukhushistoria. 

– Ska du sitta där? Det känns väl lite konstigt, säger Stefan Brännvik till sin författarkollega Lilibeth Gustavsson när de funderar på hur de bäst ska sitta medan de presenterar sin kommande bok för tidningen.

– Jaså vill du ha Lilibeth på andra sidan? Nu vet vi vem som bestämmer, säger Christer Johansson och skrattar.

Det märks att de alla spenderat mycket tid tillsammans då de skojar friskt och rättar till varandras meningar emellanåt.

Nyskapande

Uddevalla Varv- och Industrihistoriska förening tar sig an uppdraget att dokumentera och bevara minnet av Uddevallas många industrier men besöker också dagens företagare.

– Vi vill göra en insats för minnet av de gamla företagen och även dokumentera de nya företagens arbete. De är små livaktiga engagerade och nyskapande entreprenörer. Vi ringer och ber att få besöka. De har ofta mycket att berätta och tycker det är kul när vi kommer. Vi dokumenterar allt på hemsidan och på Facebook.

Föreningens dokumentation har blivit till en lång rad böcker kring Uddevallas industrihistoria. Ett exempel är Möket, Stickan och Tiger som handlar om Kampenhofs bomullsspinneri, Uddevalla tändsticksfabrik samt Schwartzman och Nordström, alla tre tidigare stora Uddevallaföretag.

Deras nästa alster är mitt i korrekturläsningen och förväntas släppas i höst. Boken behandlar Uddevallas sjukhushistoria från och med Karl den tolfte fram tills idag. Material till boken har de bland annat samlat från intervjuer med 65 personer, alla läkare, sjuksköterskor eller med annan erfarenhet av sjukvårdsarbete i Uddevalla.

Kan inte sluta

Lilibeth Gustavsson berättar att sjukhusprojektet började med att Christer Johansson och Ulf Green, båda med erfarenhet av sjukhusteknik, kom med massvis med material som de tyckte föreningen borde sammanfatta i en bok. 

– Först slog vi ifrån oss med både händer och fötter och sa att sjukvård är inte industrihistoria. Där har vi ingen egen erfarenhet att bygga på. Men de var envisa och uthålliga. Och övertalade oss. Det tog ett par månader innan vi bestämde oss, vi visste att det skulle bli stort och jobbigt. Kanske inte riktigt så jobbigt som det blev. Då hade vi kanske inte gett oss in i de här. Men när man väl ha börjat så kan man inte sluta. 

– Man vet ju inte från början när man ger sig in i projekt hur jobbigt det blir, som tur är, annars gör man det inte, säger Christer. 

Stefan Brännwik berättar att Christer fått bidra med mycket information från sin tid som elchef på sjukhus, Kjell Ahlen med it-kunskap,  medan han och Lilibeth står för skrivandet. 

– Sen måste måste man ha någon som leder arbetet därför är Lilibeth tillika projektledare, förklarar Stefan.

– Redaktör skulle jag vilja säga, den man sätter i fängelse om det blir fel i boken, säger Lilibeth och skrattar. 

Uddevallavarvet

För fotografierna i boken står före detta varvsarbetaren och fotografen Vambola Kallaste. Mannen som var med och skrev boken Uddevallavarvet som utgavs år 2008 samt blev startskottet på föreningen. 

– När jag slutade på varvet 1985 så hamnade jag i ABFs fotogrupp. Varvets informationschef hade en massa varvsbilder som han inte ville skicka till något arkiv i Göteborg utan han ville att de skulle stanna i Uddevalla. De var ett halvt lastbilslass med bilder nästan som togs om hand om av fotoklubben på ABF tillsammans med Bohusläns museum, berättar Vambola. 

Fullsatt hörsal

Vambola förklarar att när han med sina tio medförfattare inför en fullsatt hörsal hade premiär för boken Uddevallavarvet, genomfördes hans dröm om att skapa en varvshistorisk förening.

– Vi hade kommit överens att vi ville tala om att vi ville bilda en förening. Då tyckte alla i hörsalen på Bohusläns museum att det var en bra idé. Då valdes en styrelse och i mars 2009 bildade vi föreningen. ABFs fotoklubb ville nu bli av alla sina över 100 000 bilder, då var enda chansen, istället för att köra det till tippen, att bilda en förening. 

Med bilderna har föreningen skapat böcker, facebookinlägg, en välfylld hemsida samt fotoutsällning. Vambola berättar att allt blev mycket bättre än han tänkt sig.

– Vi ska ta tillvara på våra minnen, avslutar han.

Josephine Jonäng

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv