OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu kan Mats i Berg få ännu en hingst

2022-03-04 Stofamiljen efter nordsvenska Mirabell har givit många fina avkommor och en av dem är treårshingsten Mirello som skall visas på hingstpremieringen på Grevagården i slutet på mars. Uppfödaren Mats Olsson i Berg på Orust köpte stammodern 1979 och fick dessutom en gång köpa tillbaka en av hennes avkommor för att rädda kvar avelslinjen på gården.

Gården Berg ligger på Stillingsön på Orust inte långt från vattnet mellan fastlandet och Sveriges tredje största ö. Namnet på gården talar om att den ligger just på ett litet berg, en kulle med vidsträckt utsikt över landskapet runt om. I en hage bakom lagården och stallet går en hjord med bruna och någon mer svart nordsvensk. Idag är det Mats Olssons dotter Malin Aronsson med familj som bor i mangårdsbyggnaden på gården och som dessutom äger de flesta av hästarna.

– Förut var det tvärtom, pappa som ägde de flesta, skrattar Malin när vi ses för en pratstund i Mats hus en bit bort tillsammans med särbon Ann Dunderbacke. Malin och Mats fick klara sig själva tidigt, då Malins mamma gick bort när Malin var 11 år. Att de under åren byggt om en tät samverkan och gemenskap i avelsarbetet framgår alltmer under samtalet och förklarar en del av det som vi utomstående fått till oss under åren då Malin visat hästarna som Mats har fött upp.

– Nu har jag ett väldigt stöd i det jag vill göra i företaget, i och med samarbetet med pappa, säger Malin.

När det gäller det nordsvenska avelsarbetet på Berg så började det med köpet av Mirabell 1979.

– Jag växte förstås upp med hästar och hästkörning som alla andra på den tiden, men avel var inte något som jag eller min pappa ägnade oss åt, berättar Mats.

Men så blev han tipsad av en vän, som kanske hade märkt ett visst handlag med hästar hos Mats, att det fanns ett sto som skulle kunna vara något för honom, treårsmärren Mirabell e Vase-Hallmir. Det blev ett köp och Mirabell blev Mats i Bergs första avelssto.

Vid premieringen i Varekil det året var det Bengt Blomqvist som var premieringsförrättare och det gick inte bra. Eftersom Mats aldrig hade visat någon häst överläts visningen till den erfarne uppfödaren Ture Berndtsson. Av olika anledningar kom Mirabell näst sist i den stora ringen.

– Den enda som kom efter Mirabell fick betyget ej lämplig för avel, berättar Mats.

Året efter när Mirabell visades med föl gick det emellertid mycket bättre, både Mirabell och fölet fick fina poäng och Mats funderar än i dag på hur Bengt Blomqvist kunde bedöma hästen så olika med bara ett år emellan.

I alla fall blev Mirabell starten på ett minst sagt framgångsrikt avelsarbete som fram till idag resulterat i 49 föl från henne och hennes döttrar. Sammanlagt har aveln med Mirabell och hennes avkommor givit ett stort antal förstaplaceringar och diplom på premieringarna och två godkända hingstar än så länge. Undertecknad har bevakat premieringarna mer regelbundet de senaste 20 åren och då har det varit främst Malin som visat hästarna, och det på ett föredömligt sätt.

– Men tidigare har pappa varit väldigt duktig på att visa och ofta anlitats av andra hästägare vid premieringarna, säger Malin.

Mirabells första föl, och Mats Olssons första egna uppfödning, var Mirona e Åtvid, och hon föddes på Berg 1980. De två stona tog han sedan föl på varje år, och mest förärvningssäker visade sig med tiden Mirona vara då hon fick de bästa avkommorna. 1993 födde Mirona stöfölet Mironja e Myre, och hon såldes som dräktig treåring till Nils-Petter Nilsson i Varberg. Hon var då betäckt med Ynar liksom hennes mor Mirona. 1997 födde Mirona stofölet Miryna, också efter Ynar.

– Henne behöll vi och vid premieringen i Henån som treåring gick hon etta med 45 poäng, och stamboksfördes året efter med 46 poäng, berättar Malin.

Samma år fick också stoet Mironja, som var såld till Varberg, stofölet Alladina. Denna dam visades som treåring i Varberg där hon gick etta med 41 poäng och stamboksfördes med 42 p. Miryna blev det nya avelsstoet på Berg med avled tragiskt i samband med fölning.

– Då stod vi där med bara två hingstar, Mirox, som senare kastrerades, och Mirollo 1985 som då var två respektive ett år gamla, berättar Malin.

Detta kunde blivit slutet för aveln på Berg på den framgångsrika stostammen efter Mirabell, och Mats Olsson tog förlusten av Miryna hårt. Men efter ett tag bestämde han sig för att försöka köpa tillbaka Alladina, fölet efter Mironja, som sålts till Varberg. Hon var då dräktig och betäckt med Trolle 1912.

– Det krävdes mycket övertalning, men till slut fick jag ett löfte om att om hon fick ett stoföl skulle jag få köpa tillbaks henne, berättar Mats. Och det blev ett stoföl och dagen före julafton 2006 hämtades Alladina hem och aveln på Mats i Bergs stostam kunde fortsätta ograverad. Mats sätter nog Alladina främst av alla ston han haft. Hon blev 2007 mamma till Mirelle e Rekyl. Mirelle gick som etta i ringen i Henån som treåring med 43 poäng och på Backamo fick hon samma år 44 poäng och korades både till Bohushästen och Årets Kallblod.

Året efter stamboksfördes Mirelle med 44 poäng. 2008 fick hon Alladina stofölet Mirissa e Zultan och 2010 Miralda efter samma hingst. 2011 fick Alladina stofölet Miramo e Moklompen och detta stora sto, hon mäter 1,58 cm i mankhöjd, gjorde stort avtryck när hon visades som treåring. Hon gick etta i Henån med 44 poäng, korades till årets Bohushäst på Backamo och fick 46 poäng när hon stamboksfördes i Henån året efter. Jag tror inte många som var med glömmer den mäktiga synen när Malin Aronsson och Miramo svepte fram i ökad trav och i perfekt harmoni över de olika visningsarenorna det året.

Hon gick dessutom etta bland de nordsvenska stona på hästdagarna i Jönköping samma år, där hingsten Zultan blev BIS, bäst in show, och Miramo BIM, bäst i motsatt kön. Treårshingsten Mirello, som nu skall visas på Grevagården, för att få godkännande att användas i avel, har alltså att brås på. Han är inte lika stor som mamma, men mäter 1,52 cm idag och någon centimeter till kan det säkert bli när han är fullvuxen.

Som en väldigt gedigen förberedelse har Mats och Mirello deltagit i Unghästutbildningen som arrangeras av de tre rasföreningarna som står bakom hingstpremieringen på Grevagården, nämligen föreningarna för russ, nordsvensk och ardenner.

– Då samlar man de deltagande hästarna, först när de är ett år, sedan när de är två och då får de både göra enkla körprov och bedöms exteriörs. De får tips om vad man skall jobba och hålla ögonen på, och dessutom en rekommendation om man skall behålla hästen som hingst till premieringen, berättar Malin.

Sista helgen i mars är det dags för eldprovet. Då är det den årliga hingstpremieringen på Grevagården mellan Skövde och Skara. För första gången sedan pandemin stängde ned allt är det fullt tillträde till alla tre dagarna. Dagen till ära ordnas till och med en bussresa från Bohuslän till Grevagården på söndagen då de treåriga nordsvenskarna visas. Det börjar emellertid redan på fredagen, med visning av treråiga russ och ardenner. På lördagen är det dags för fyraåringarna att visas upp för fortsatt betäckningstillstånd och stamboksföring. På Grevagården finns både servering och möjlighet till övernattning av både hästar och människor. Både boxar, boende, husvagnsplats och elstolpar kan bokas.

Publicerad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv