Utebliven momshöjning för naturguidning

Helena Sellering kan pusta ut inför starten av nya företaget

2019-04-19 En av punkterna i vårändringsbudgeten som presenterades på onsdagen förra veckan är att momshöjningen för naturguidningar uteblir. Helena Sellering i Dalskog som startar eget företag som naturguide och ska ha sin första guidning på Påskdagen kan därmed dra en lättnadens suck. Hon kommer bland annat fokusera på friskvårdsvandringar och bäversafari.

Från och med 1 januari förra året justerade dåvarande regeringen momsen på naturguidningar. Från att tidigare ha legat på 25 procent sänktes den till sex procent. I Moderaternas och Kristdemokraternas budget som röstades igenom i riksdagen beslutades att den här sänkningen skulle tas bort och momsen på naturguidningar återigen höjas till 25 procent.

Nu verkar det dock som att momsen för naturguidningar kommer ligga kvar på sex procent trots allt. En av punkterna i vårändringsbudgeten var nämligen att denna höjning uteblir. Så här skriver Regeringskansliet på sin hemsida:

– Regeringen avser att inte gå vidare med riksdagens tillkännagivande om att höja momsen på naturguidning från 6 till 25 procent. Partierna som står bakom januariavtalet är överens om att behålla den lägre momssatsen. Syftet är att främja möjligheterna att bedriva naturturism och locka fler att upptäcka den svenska naturen.

En av de som gynnas av detta är naturguiden Helena Sellering. Hon har tidigare varit långtidsarbetslös, men startar nu eget företag som naturguide i Dalsland.

Hur kände du när det här presenterades förra veckan?

– Jag blev jätteglad, för jag var lite orolig där ett tag, ska jag starta här nu och vara tvungen att ta ut högre priser. Men det behöver jag ju inte nu då, så det är jag jätteglad för. Det blir ju ett lägre pris ut till kund om jag bara behöver lägga på sex procent istället för 25 procent, säger Helena till Västsverige i veckans tidning.

Hon berättar också om hälsofördelarna med att vistas i naturen, och om hur man kan ta hjälp av naturen för att komma ned i lugn och fokus om man har behov av det. Eller för att träna upp sin styrka, smidighet och balans om man hellre vill göra det.

I tidningsartikeln kan du också läsa om hur ett bäversafari går till och om planerna inför Helenas första guidning med det nya företaget som blir i Rannebergen på Påskdagen.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv