Lärjeåns kök och trädgårdar är ett av tretton sociala företag inom Vägen ut-kooperativen som alla till stor del drivs av personer som själva tidigare levt i olika typer av utanförskap.
En viktig del i kooperativens strategi för att hjälpa människor att ta sig in på arbetsmarknaden är arbetsträning där deltagarna är med och tar ansvar för och driver de olika verksamheterna framåt.
På Lärjeåns kök och trädgårdar innebär det att deltagarna gör allt från att så frön och sätta ut plantor i odlingsbäddarna till att skörda och se till att allt antingen blir sålt som det är eller tillagat i köket och serverat i restaurangen.
– Vi har också mycket konferenser och olika evenemang som bröllopsfester, födelsedagskalas och dop här där man även har tillgång till växthuset och trädgården, säger kooperativets verksamhetschef Emma Carlsson.
Mycket av maten som de serverar i restaurangen och på konferenser och evenemang odlar de själva. Även blommor är de självförsörjande på.
Under vinterhalvåret används växthusen som växthotell där de tar hand om växter från bland annat Liseberg och olika restauranger runt om i Göteborg.
– Många restauranger har ju ofta något pampigt olivträd eller någon palm på uteserveringen och då kommer de hit med dem och så ser vi till att de får lagom belysning, värme och vatten under vintern, säger Emma.
På vintern förädlar de också bland annat örter, blommor och äpplen från de egna odlingarna till produkter som teer, kryddor, salvor och tvålar.
Till skillnad från resten av personalen på Lärjeåns kök och trädgårdar har verksamhetschefen Emma Carlsson inte själv en egen personlig historia av arbetslöshet eller annat utanförskap.
I och med att hon är en framgångsrik kock som bland annat vunnit OS-guld i klassen storkök har hon aldrig haft svårt att få arbete. Emmas väg in till Vägen ut gick i stället genom hennes far Mats Högström.
– Min pappa Mats är missbrukare i grunden och har missbrukat under hela min barndom. Men så för elva år sedan ringde han upp mig och sa att han hade bestämt sig för att bli nykter och att han låg på behandlingshemmet och Vägen ut-kooperativet Villa Solberg i Säve.
En månad efter det här samtalet satt Emma tillsammans med sin far och hans vänner från behandlingshemmet i publiken på en hockeymatch med hemmalaget Frölunda.
– Jag var jättenervös inför matchen och vågade väl inte riktigt tro att det var sant att han verkligen var färdig med drogerna. Men samtidigt är pappa väldigt principfast och har alltid under hela min uppväxt när jag har frågat honom sagt att han aldrig kommer sluta, säger Emma.
– Så när han nu för första gången någonsin sa att han faktiskt skulle sluta tänkte jag att jag i alla fall fick ge det en chans.
När hon satt där mitt bland alla före detta missbrukare och kriminella började hennes telefon att ringa. Det var samtal från alla möjliga personer. Till slut när till och med hennes man ringde svarade hon.
– Då visade det sig att under livesändningen av Frölundamatchen hade de filmat publiken och zoomat in på just mig där jag satt alldeles i mitten av det här gänget, säger Emma och skrattar.
Hon förklarar att hennes vänner som såg hockeymatchen på TV hade blivit både förvånade och oroliga och undrat vad det var för typer hon var omgiven av.
– I och med att det blev en så stor grej fick jag upp ögonen för hur svårt det måste vara att gå från att leva så som de här killarna levt till att leva ett vanligt liv, eftersom man fortfarande ser ut och uppfattas av omgivningen på samma sätt som tidigare.
Emma berättar att hon snabbt kände att det här var ett kärleksfullt gäng där de var måna om att alla skulle må bra och att det inte alls var som hon hade föreställt sig att det skulle vara.
När Mats hade varit på behandlingshemmet Villa Solberg i ett år gick han vidare till arbetsträning på kooperativet som då hette Vägen ut Bygg, vilket passade bra eftersom Mats hade jobbat som kakelsättare tidigare i livet.
– Efter arbetsträningen fick jag anställning där och sedan växte jag till vice verksamhetschef. Sedan när verksamhetschefen slutade var det jag som stod näst i kö och då tog jag över som chef och drev verksamheten vidare, säger Mats Högström.
Parallellt med Mats resa från missbruk och kriminalitet till ett liv med fast anställning som verksamhetschef för ett av Vägen ut-kooperativen gjorde hans dåvarande fru Annette en liknande resa fast på systerföretaget Lärjeåns kök och trädgårdar.
– En dag bjöd Annette och Mats upp mig hit på en fika och jag blev störtkär i det här stället och människorna här direkt, säger Emma och fortsätter:
– Sedan sågs vi ofta här och fikade och umgicks. Och fem år in i deras tid på Vägen ut frågade Annette mig om jag kunde tänka mig att börja jobba i köket här som kock.
Emma förklarar att det här hände bara några få år efter att hon hade fött sitt första barn och fått uppleva den enorma kärlek som man känner till sitt eget barn.
– Samtidigt som den känslan kom över mig kom nästa känsla: Om min egen pappa har känt den här kärleken för mig, hur kunde han då lämna mig för en drog? Vid den här tidpunkten hade jag ju förlåtit och tagit tillbaka pappa in i mitt liv. Men nu blev jag väldigt arg på honom igen.
Ett tillfälle under den här perioden, efter att Emma hade skällt ut Mats riktigt rejält för en liten småsak, kommer hon ihåg särskilt väl:
– När jag stod där och svor och kallade honom riktigt fula saker satt han bara där och tog emot. Sen efter att jag hade lugnat ner mig sa han att han var glad att jag skällde på honom så intensivt. Och att han tog det som ett bevis på att jag nu litade på att han skulle fortsätta vara nykter och inte lämna mig igen.
Emma förklarar att man som barn till missbrukare aktar sig väldigt noga för att skälla på eller göra annat som kan leda till att föräldrarna lämnar barnet eller tar till ännu mer droger för att fly från de jobbiga känslorna.
– Det är inte lätt för någon som drabbats själv att förstå hur man kan svika sitt eget barn så som jag gjorde, säger Mats.
– Jag hoppade ju av när Emma var tio och dök upp igen när hon var trettio. Jag har inte funnits där för henne och kunnat guida henne utan hon har fått lära sig själv vissa delar av livet. Hon fick inte den tryggheten som hon borde ha fått.
När Emma fick frågan om att börja jobba på Lärjeåns kök och trädgårdar hade hon redan en trygg anställning som kock. Att hon trots det valde att tacka ja till erbjudandet berodde bland annat på att hon ville ta vara på möjligheten att få bättre förståelse för sin far och sin egen uppväxt och hur det kunde bli som det blev.
Dessutom hade hon sett med egna ögon hur värdefullt Vägen ut-kooperativens arbete är och att det verkligen gör skillnad i människors liv, vilket hon tyckte kändes som ett mer meningsfullt arbete än det hon gjorde innan. Och då tänkte hon inte bara på de människor hon skulle få möjlighet att hjälpa in på arbetsmarknaden utan också på medarbetarnas barn.
– Tillsammans har alla anställda inom Vägen ut-kooperativen 73 barn under 18 år. Som barn till en missbrukare betyder det här oerhört mycket för mig. Alltså vetskapen om att så många barn får växa upp med en förälder som har ett jobb att gå till och som kan betala sina räkningar i stället för att växa upp med en förälder i utanförskap, säger Emma.
Efter att ha jobbat i köket på Lärjeåns kök och trädgårdar i ett år gick Emma upp och tog över efter Annette som kooperativets verksamhetschef.
Ungefär samtidigt gick Mats som då varit chef på Vägen ut Bygg i två år in i väggen.
– Det handlade inte bara om att det blev för mycket för mig med chefsjobbet utan det var också många andra saker som jag jobbade på samtidigt. Som att se till min egen drogfrihet och att bygga upp relationer igen, det blev helt enkelt för mycket, säger Mats.
Han blev sjukskriven under tre månader och kom sedan tillbaka för att försöka på nytt.
– Men det gick inte alls bra och jag var nära att gå in i väggen igen. Då sa Emma till mig att komma upp till Lärjeåns kök och trädgårdar och jobba som motivatör och karriärstödjare hos dem i stället.
Mats lyssnade på Emmas råd och har nu jobbat där med dottern som sin chef under tre års tid.
Han förklarar att både utbrändheten och hans tid som missbrukare har bidragit till att han nu är ett bättre stöd till de 17 arbetstränande i trädgården som han är kontaktperson för idag än han hade varit annars.
– Ju sjukare du har varit desto bättre kontaktperson blir du sen när du är frisk och börjar jobba igen. Eftersom de egna erfarenheterna gör att du får djupare förståelse för andra som går igenom samma sak, säger Mats.
Just den här aspekten är en av Vägen ut-kooperativens största styrkor. Att kontaktpersonerna har egen personlig erfarenhet av utanförskap.
Det ger en extra boost av hoppfullhet och även förtroende för verksamheten hos deltagarna på behandlingshemmen och under arbetsträningen att veta att deras kontaktperson själv har varit med om liknande saker som de själva och lyckats ta sig upp och vidare.
Mats egen resa bort från missbruk och kriminalitet började med att han fick just det här berättat för sig vid hans senaste vistelse inlåst på häktet i väntan på sin dom.
– Jag hade ju suttit i fängelse tre gånger tidigare så jag visste att när jag så småningom kommer ut och står där på utsidan så kommer mina kompisar och hämtar mig igen, för det är det ingen annan som gör. Jag tror inte att jag har varit drogfri ett dygn en enda gång efter att jag har muckat. Ibland gick det bara några timmar till jag hade satt i gång igen, säger Mats.
Han menar att han aldrig hade klarat av att bryta sig loss från knarket och stölderna utan hjälpen som han fick genom Vägen ut.
– Vad finns det annars för alternativ? Har du varit utanför samhället i tio år och kommer till Arbetsförmedlingen så frågar de vad du har gjort de senaste tio åren. Var hamnar du då? Längst ner i högen, säger Mats.
– Du måste äta, du måste ha någonstans att sova, och du får ingen hjälp. Då har du bara ett ställe att gå till och det är tillbaka till det du kan.
Mats är noga med att betona att långt ifrån alla av de totalt 27 personer som arbetstränar på Lärjeåns kök och trädgårdar idag kommer från missbruk.
Många av deltagarna kommer från utbrändhet och annan psykisk ohälsa. Andra arbetstränande är unga människor som aldrig haft ett arbete tidigare. Och en del är äldre utländska kvinnor som inte heller lönearbetat tidigare och som dessutom behöver ett sammanhang där de får möjlighet att träna på att prata svenska i vardagen.
Idag har Mats varit drogfri i elva år och han berättar att han har fått många erbjudanden om att hoppa över till andra företag utanför Vägen ut-kooperativen där han skulle kunna tjäna betydligt mer pengar än han gör idag, men att han alltid har tackat nej.
– Har du varit där nere själv en gång och fått hjälp att komma upp. Då är den viktiga biten att få hjälpa andra. Här får jag möjlighet att betala tillbaka lite av all den skit som jag har ställt till med. Det handlar inte om pengar när man är här, utan om att göra det lilla man kan för att göra det bättre för andra, säger Mats.