Martin Persson konstaterar att årets blomning hittills har gått betydligt bättre än fjolårets. Foto: David Nyberg

Martins fruktodling snart ekologisk

Tvestjärtar och nyckelpigor bekämpar kvalster och löss

2020-05-20 I slutet av året blir Martin Perssons fruktodling i Tegneby ekologisk. Näringen till äppelträden kommer från gårdens egen kogödsel och skadedjursbekämpningen sköts av tvestjärtar och nyckelpigor.

Vid den här tiden i fjol kunde många äppelodlare i Västsverige och runt om i landet konstatera att 2019 skulle komma att bli ett riktigt dåligt äppelår. På grund av en varm och solig vår blommade fruktträden ovanligt tidigt förra året. När det sedan blev kallare igen med frost på nätterna frös en stor del av blommorna sönder vilket ledde till få äppelkart och därmed också få äpplen.

En av fruktodlarna som fick en fattig skörd i fjol var Martin Persson på Orust äpple och musteri på Håv i Tegneby.

– För två år sedan skördade vi fjorton ton egen frukt men i fjol blev det bara tre och ett halvt ton. Så det var en rejäl minskning, säger Martin.

Den här säsongen ser förutsättningarna för en riklig äppelskörd bättre ut för Martin. Hittills har inga blommor frusit sönder och i och med att blomningen i år inte är lika tidig bedömer han att risken för frostskador är mindre och att det finns goda möjligheter för ett betydligt bättre äppelår.

Martin Persson och sonen Ludwig tittar till sina Simmentalkor som håller strändängarna på Rossö på södra Orust öppna, och som förser äppelodlingarna med ekologisk näring. Foto: David Nyberg

Ytterligare en faktor som talar för extra många äpplen i år för Orust äpple och musteri är att de under våren 2018 utökade odlingen från 1 200 fruktträd till drygt 5 000 träd. Första hösten efter planteringen gav de nya träden endast ett halvt ton frukt, vilket i och för sig inte är särskilt konstigt med tanke på att de var helt nyplanterade. Efter fjolårets dåliga väderförutsättningar och fattiga skördar är chansen stor att årets skörd kommer innebära ett rejält kliv uppåt i mängden äpplen från de nya fruktträden.

– Dessutom har vi preliminärbeställt 4 000 äppelträd till våren 2023 för att utöka fruktodlingen ytterligare, säger Martin.

Han förklarar att han tycker att det är sorgligt att vi importerar en så stor del av alla äpplen som konsumeras i Sverige när vi har så bra möjligheter att odla på hemmaplan, och att han vill göra vad han kan för att bidra till ökad lokal produktion.

– Vi har mycket mark i Sverige som inte används och som skulle passa utmärkt för fruktodling. Visst, det blir ofta dyrare med svenskproducerade livsmedel än importerat. Men det borde kunna gå att lösa på något sätt. Det känns inte rimligt att så många går hemma och är arbetslösa när det finns så mycket arbete som behöver göras på landsbygden.

Martin berättar att det utöver äppelodlingen även finns bikupor, rabarber, grönsaksodling, drygt 30 Simmentalkor för köttproduktion, äppelmusteri och en gårdsbutik på gården. Han förklarar att de olika delarna av verksamheten samverkar med varandra och bidrar till en bättre helhet.

Rabarberna säljs som de är direkt till restauranger i närområdet och används även till att göra bland annat rabarbermarmelad. Foto: David Nyberg

Bina i bikuporna bidrar med pollinering till blommorna på fruktträden, så att äppelskördarna blir större samtidigt som de bidrar med honung. Istället för mineralgödsel används gödsel och urin från de ekologiska korna. För skadedjursbekämpning tar de hjälp av de små rovdjur som redan finns i miljön.

– I början av sommaren fyller vi små svarta plastpåsar med en blandning av halm och gräsklipp från gräsmattan. Sedan gör vi små hål i påsarna och lägger dem jämte komposten. Då blir det som små väderskyddade insektshotell dit tvestjärtar och nyckelpigor kryper in och gömmer sig, säger Martin.

– Sen hänger vi upp påsarna i träden i odlingarna. Både nyckelpigorna och tvestjärtarna är rovdjur som käkar bland annat kvalster och löss. Nyckelpigan jobbar i fruktodlingen på dagen och kryper in i insektshotellet på kvällen. Och då kryper tvestjärten ut, han jobbar ju på natten.

En del av äppelkrosset som de får som restprodukt vid mustningen på hösten fryser de in och använder till att göra äppelglögg och marmelad. Det som inte fryses in blandas istället med ensilage och blir mat till korna.

Även om verksamheten sedan länge har bedrivits med kretsloppstänk och miljöhänsyn i åtanke är det först till nästa säsong som äpple och must från gården blir ekologiskt.

– Eftersom fruktträden som vi köper från Holland inte är ekologiska sätts äppelodlingen i karantän i några år innan den blir ekologisk. Djuren och marken är certifierad sedan tidigare, men själva äppelodlingen blir i och med detta ekologisk först från och med november i år.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv