På lördag paraderade de gamla fartyget på Göta Älv i Göteborgs hamn. Foto: Hans Clausen

Marina kulturarvet paraderade

2023-09-06 Det marina kulturarvet är grunden för Eriksbergs Kulturbåtshamn och Klippans Bruksbåtsförening. Som en del i Göteborgs 400-årsjubileum visades hamnarnas båtar upp på till sjöss och i hamn under lördag och söndag den förra helgen.

På lördagen 26 augusti startade Eriksbergs Kulturhamnsfestival med att en parad båtar företrädesvis från båda hamnarna manifesterade det flytande kulturarv som bevarar minnet av Göteborgs och Sveriges tidiga sjöfartshistoria.

Tidsepoker

Här syntes allt från repliken av vikingaskeppet Vidfamne till segelfartyg av olika slag, liksom räddnings- och lots-
båtar från olika tidsepoker. Färden gick från Klippan förbi Eriksberg och in till i höjd med Operan och tillbaka. För en gångs skull kunde Göteborgarna se båtar med hissade segel på älven som går genom staden.

Salut sköts

Regnet som något lade sordin på stämningen på lördagen, förbyttes till strålande solsken på söndagen då det var dags för Klippans Bruksbåtsförening att välkomna besökare till den gamla Ångbåtsbryggan. Färjan 4 gick i skytteltrafik mellan Eriksberg och Klippan, salut sköts av Göteborgs Artilleri och många besökare kom för att se på fartygen som ligger vid Klippan och bjöd besökarna ombord på för dagen öppna skepp.

Gamla fiskebåten Elin gjorde dessutom sitt för den historiska nostalgin genom att skepparen startade den gamla Skandia tändkulemotorn i båten.

Sång och musik

Dessutom bjöds det på både sång och musik i olika former och bruksbåtsföreningens ordförande Leif Grahm berättade om både föreningens och Klippans historia från övre däck på återbördade kafébåten Edouard Melin.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv