Paul Bothén på Nästegården berättar att Vallebygdens solcellspark kommer producera mellan 900 och 1.000 megawattimmar el per år. Foto: David Nyberg

Lyckad start för Nästegården

Falköpingsföretaget har installerat hundra anläggningar på två år

2019-06-28 Delar av Vallebygdens solcellspark strax söder om Axvall har kopplats in på elnätet under de senaste dagarna. Största delen av anläggningen beräknas vara i drift i slutet av nästa vecka. Leverantören av parken är Paul Bothén på Nästegården som sedan starten i augusti 2017 har installerat ungefär hundra solcellsanläggningar runt om i Skaraborg. Dessutom startade de i januari i år upp grön rehab på den egna gården, där de sedan tidigare även driver ett bed and breakfast.

Vid ankomsten till Nästegården i Falbygden, med anor från 1700-talet blir jag välkomnad in i en av gårdsbyggnaderna. Det är ett gammalt uthus som just nu byggs om till kontor för den expanderande verksamheten. Familjeföretagets VD Paul Bothén sitter vid ett skrivbord mitt i byggstöket och räknar på en offert till ett stuteri i närheten som vill ha solceller på stalltaket. Trots att Paul har fullt upp har han gått med på att ta en paus från arbetet för att ge Västsveriges läsare en inblick i verksamheten. Han börjar med att ge en sammanfattning över vilka tak de monterar solpaneler på just nu.

– Den här veckan monterar vi ett bed and breakfast nära Skara, vi gör en grisfarm upp mot Mariestadstrakten och en lammgård i Valle härad.

– Samtidigt slutför vi installationen av solcellsparken vid Axvall på en megawatt. Häromdagen gjorde vi klart ett privat ridhus, och nu ska vi göra Flämslätts kursgård, också här i Valle.

Förutom Pauls egna ord och solpanelerna på ladugårdstaket är det inte mycket som avslöjar att jag har kommit till platsen där ett snabbväxande solcellsföretag med kanske 20 miljoner i årlig omsättning har sin bas.

Värmlandsfår

Familjens värmlandsfår som lugnt går och betar under de mäktiga lövträden är ingen större ledtråd. Inte heller det välskötta grönsakslandet, det nya växthuset eller hängmattan alldeles intill odlingarna.

Däremot är detta delar av en annan verksamhet på Nästegården. Pauls fru Matilda Kamb är trädgårdsmästare och arbetade tidigare som anställd inom grön rehab. Men sedan januari i år har även Matilda Nästegården både som hem och arbetsplats. Då startade hon nämligen upp sin egna gröna rehab hemma på gården. I teamet som arbetar med rehabiliteringen ingår även flera andra personer med olika kompletterande kompetenser. Dessutom driver Paul och Matilda även ett bed and breakfast.

– Vi har återställt de här 1700- och 1800-talshusen till gammalt originalskick, så gästerna bor i ett konceptboende. Vi har just haft bloggare här från Holland som var här för att skriva om boendet, säger Paul.

Skrivt musik

Innan han startade upp solcellsföretagen arbetade Paul vid sidan av bed and breakfast-verksamheten halvtid som producent på Vara konserthus. Han berättar att han är tonsättare i grunden och tidigare även har skrivit musik till bland annat film, teater och dans.

Hans intresse för solkraft väcktes när de satte upp egna paneler på ladugårdstaket 2015. Det här i kombination med miljö- och klimatintresset som successivt vuxit sig allt starkare sedan han blev pappa för 28 år sedan, gjorde att han läste på allt mer i frågan.

– Jag deltog i diskussionen på nätet och förstod att solceller är en viktig faktor i att försöka få ordning på det här. Jag tror att sista droppen var när vi fick en ny mellanchef på jobbet som jag inte gick så bra ihop med. Samtidigt som Trump klev av Parisavtalet. Det blev en katalysator som gjorde att jag kände att nu får man vara med och dra sitt strå till stacken för att det inte ska gå åt pipan alltihop.

– Så jag kombinerade nytta med nöje och sa upp mig. Jag slutade jobba på konserthuset i maj 2017, och sen sålde vi anläggningar direkt. I augusti var vi igång och monterade våra första solpaneler i grannskapet.

Paul åkte runt i trakterna runt gården i Sätuna i Falbygden och tittade efter stora tak i söderläge. När han såg en byggnad med bra förutsättningar körde han in på gården och knackade på. Han förklarade hur mycket pengar de skulle kunna spara genom att producera sin egen el och frågade om de ville att han skulle sätta upp paneler åt dem.

– Sen sprider sig ordet. Du vet, det går från mun till mun här ute på landet, det är ju så det funkar.

Lantbruksbyggnader

I augusti 2017 satte moderbolaget Nästegården Energi AB upp deras första solcellsanläggning på en granngård i Sätuna. Sedan dess har Nästegården Energi och dotterbolaget Solenergi Sverige AB installerat ytterligare ungefär 100 anläggningar. De flesta på lantbruksbyggnader som ladugårdar, stall och ridhus. Men även på villatak och på verkstadslokaler. Dessutom har de under våren och försommaren levererat en stor markbaserad anläggning till det lokala energibolaget och nätägaren Vallebygden Energi Ekonomisk Förening.

– Det är alltså alla vi som bor här i det här lokala nätet som andelsäger föreningen tillsammans. Så det vilar på högst demokratiska beslut enligt föreningsmodell. På att de allra flesta här vill ha en solcellspark.

Solcellsparken

Anläggningen, som ligger strax söder om Axvall, är nu på plats och har under de senaste dagarna börjat kopplas in på nätet. Största delen av solcellsparken beräknas vara driftsatt i slutet av nästa vecka. Med en total effekt på en megawatt kommer parken årligen producera mellan 900 och 1.000 megawattimmar solel till det lokala elnätets abonnenter.

Hela reportaget om verksamheten på Nästegården hittar du i veckans nummer av Tidningen Västsverige. Där kan du se fler bilder och läsa mer om solpaneler på tak. Paul berättar också varför han tror att han som solcellsföretagare har mer nytta av sin bakgrund som musikproducent än vad han hade haft av exempelvis en utbildning i energiteknik.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv