Ljusraketer sköts in på gården och i hästhagarna

Ljusraketer sköts in på gården

2019-09-09  - Det kändes som om vi var under attack. Det säger Jeanette Henriksson som har en liten gård på Stadsfjället i Uddevallas norra utkanter. Det visade sig vara försvaret som hade haft övning på skjutfältet Sågebacken och skjutit ljusraketer in på gården.

Vid 21.30 tiden på tisdagskvällen förra veckan, , satt familjen Henriksson i sitt vardagsrum på Stadsfjället i Uddevalla och tittade på tv, då hela vardagsrummet plötsligt lystes upp. De hade hört att försvaret hade övning på skjutfältet men när de tittade på avlysningsinformationen familjen får i sin brevlåda så stod det att det var avlyst fram till klockan 17. Familjen gick ut på altanen och möttes av flertalet ljusraketer som lyste upp himlen och landade 10–20 meter från deras hus och stall, i hästhagen. Hästarna fick komma in och ingen var skadad, men familjen kände sig så utsatta att de ringde 112.

– Det kände som om vi var under attack. Det kom bara närmare och närmare huset. Vi gick ut tillsammans med grannen för att titta och hittade två som låg i hagarna nära huset. Det kändes helt sjukt, berättar Jeanette. Jag kunde höra röster från andra sidan vattnet, och skrek: ”Sluta ni skjuter på oss”. Då hörde jag hur fordon startade och de körde vidare in på fältet där de annars brukar skjuta ljusraketer och fortsatte skjuta där, berättar Jeanette.

Men det räckte inte med det. Dagen efter när familjen gick ut för att beskåda spektaklet i dagsljus, hittade de fler som låg ännu närmare stallet, på den allmänna vägen och mindre än en meter från deras farstutrappa.

– Då blev jag riktigt arg och förstod verkligen hur illa det kunde ha gått. Polisen kom inte till platsen eftersom det upphörde efter det men jag fick samtal från försvaret om att de skulle höra av sig.

Har du hört något idag?

– Ja jag pratade med flera olika och sa att jag vill prata med ansvarig innan de städar bort allt, men fick ett samtal från min mor som berättade att de varit där för att meddela att de städat bort allt. Så tur att jag tog bilder. De som var där sa även att inget fel begåtts, vilket jag ställer mig mycket frågande till. De menar att ljusraketerna kan gå tre kilometer. Men är det då ansvarsfullt och okej att skjuta åt ett håll där bostadshus och djur finns, när man vet hur lågt de kan gå? Det enda jag får höra är att detta ska utredas och vi får se vad utredningen visar, men det kan ju inte bli lätt för dem att utreda nu när alla bevisen är bortplockade. Jag har hört vid varje incident att det ska bli en utredning, men jag har aldrig sett någon. Jag får ringa polisen och se om jag kan anmäla dem för förstörande av bevis eller liknande.

Körde in i stallet

För två år sedan körde försvaret under en övning in i familjens stall och de blev då lovade att man skulle vara hänsynsfull i fortsättningen.

– Då gjorde vi en polisanmälan som vi sedan skrev av med löftet att försvaret tillsammans med oss ska titta på en lösning vid stallet. Inget har hänt än trots att de lovat återkomma i ärendet. Nu när detta händer kommer vi att stå fast vid vår anmälan och kommer även anmäla till försvarets tillsynsmyndighet, Försvarsinspektören. Vi har tröttnat på deras vårdslöshet mot oss och våra djur. Som djurägare har man ett ansvar för djurens säkerhet. Men det är inte lätt att leva upp till när de inte meddelar och sedan skjuter så det hamnar i hästhagarna och nära stall och hus, säger Jeanette Henriksson.

Jeanette berättar att de tidigare haft möte med ansvariga för skjutfältet och tillsynsmyndigheten som då hette Generalläkaren.

– Då kom vi överens om att jag skulle informeras när det skulle vara övningar som kan påverka mina djur. Om de skjuter med skarp eller lös ammunition spelar ingen roll för mina djur, de förstår inte skillnaden. Den här gången kommer jag inte släppa detta, nu får försvaret göra en ordentlig utredning. Vi har också efterfrågat ett nytt miljötillstånd då det som finns är från 80-talet. Det har vi blivit lovade ska ses över sedan 2005, men inget har hänt där heller, säger Jeanette Henriksson.

Under intervjun ringer ansvarig för övningen, Jacob Edman, upp. Han visar sig även varit på plats och varit med och plockat bort materialet som fanns på tomten och i hagarna. Han informerar om att övningen skett inom riskområdet och att han skrivit en rapport om händelsen.

– Jag frågade honom vad han skrivit i rapporten, om han ansåg att inget fel begåtts? Men har svarade att det får du läsa i rapporten sedan. Han ville inte förklara eller prata med mig utan sa att vi inte kommer längre över telefonen. Han menar att de skjutit där de brukar skjuta, men det stämmer inte och det finns det många vittnen till, berättar Jeanette.

Jeanette berättar att hon föreslog att de kunde ses och prata, med det tyckte han inte var viktigt då man inte skulle komma längre i saken ändå.

– Detta visar hur respektlösa de är inom försvaret och hur utsatta vi är som bor här. Vi har inga rättigheter eller möjlighet att känna oss trygga. Det finns miljöbestämmelser de måste följa, men i praktiken gör de som de vill. Om de bedömer att detta skett inom riskområdet, då måste området flyttas. Det är väl inte meningen att rester från deras ammunition och annat ska komma i hästhagen och att brinnande moln ska landa i beteshagarna och bara några meter från stall och hus. Nästa gång kanske det är en kula som går iväg istället och då kan ju människor eller djur bli allvarligt skadade eller rent av avlida, säger Jeanette Henriksson.

Senare har det även framkommit att familjens granne också hade rester från flera ljusraketer på sin mark, när byggnader.

Tidningen Västsverige kommer att fortsätta bevaka vad som händer i saken framöver. Har ni liknande erfarenheter, tipsa redaktionen på red@tidningenvastsverige.se

Foto: Privat

Publicerad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv