Arbetslösheten ökar och bostadsbyggandet minskar. Antalet nya lägenheter som började byggas minskade med 43 procent från 2022 till 2023. Arbetslösheten är nu uppe i 8,5 procent och ser inte ut att minska.
Den under de senaste åren pågående slakten av arbetsförmedlingen gör att närvaron ute i kommunerna nu saknas för det nära samarbete som tidigare fanns mellan olika lokala aktörer för att fånga upp och slussa vidare både nyblivna friställda och långtidsarbetslösa.
Bland de nyblivna arbetslösa finns också ungdomarna, som med en bristande erfarenhet och kunskap om arbetsmarknaden och arbetsförmedlingen, speciellt hade behövt den hjälpande hand som de lokala samverkansformerna erbjöd. Det fanns någon att gå och prata med i stället för att logga in på en skärm. Arbetslösheten bland ungdomar är över 20 procent.
Regeringen föreslår i sin budget för 2025 en ökning av yrkesutbildningen med 11.000 platser. Det är en ökning jämfört med nuläget men i princip en återställare av en del av den kapacitet som fanns tidigare.
Så mycket mer kan man inte se av regeringens arbetsmarknadspolitik. Svenskt näringsliv hade en konferens i ämnet som man betecknade ”Regeringens arbetsmarknadspolitik – mer rubriker än reformer?”. Kanske är det en anledning till att Liberalerna skiftade Persson på posten som arbetsmarknadsminister. Från partiledaren Johan till tidigare utbildningsministern Mats.
Utvecklingen vare sig för Arbetsförmedlingen eller arbetslösheten gav Johan Persson och Liberalerna några pluspoäng.
Den drastiska minskningen av byggandet av nya lägenheter 2023 föregicks av att en majoritet i Sveriges riksdag avskaffade statsbidraget till byggande av smålägenheter 2021. Många projekt som låg i startgroparna blev plötsligt olönsamma och stoppades på grund av det. Andra stoppades på grund av både konjunkturer och höjda räntor.
Minskningen av byggandet i Sverige är en av anledningarna till ökande arbetslöshet. Handlingsförlamningen i Sveriges riksdag när det gäller att minska bristen på bostäder i Sverige är fortfarande skrämmande total. En S-regering införde statsbidraget till byggande av smålägenheter. En borgerlig majoritet beslutade avskaffa den. Utan att komma med något väsentligt som i stället skulle kunna gynna bostadsbyggandet.
Mängder av smålägenheter för äldre som vill flytta från sina större lägenheter eller villor eller för ungdomar som vill flytta hemifrån när de börjar arbeta eller studera på annan ort blir därför inte byggda.
Ett sätt att få fart på bostadsbyggandet igen är att återinföra stödet till byggande av små hyresrätter. Behovet är skriande stort inte minst på ett flertal utbildningsorter, liksom i landsbygdskommuner där allmännyttan inte har råd att bygga nytt för att hyrorna blir för höga. En S-motion har nu lämnats till riskdagen med det innehållet.
Partierna på vänster och högerkanten i Sveriges Riksdag måste ta sig samman. Ytterligheterna att vilja ha marknadshyror å ena sidan, eller reglerade hyror och statsstöd å den andra, måste kunna mötas i en kompromiss där båda sidor får något i utbyte. Så länge inte något sker är inte minst de partier som vid olika tillfällen sitter i majoritetsregering skyldiga till att genom sin passivitet aktiv motarbete en balans på bostadsmarknaden och skapa både problem för de som behöver bostäder och för de som vill ha jobb inom bostadssektorn.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!