Kvinnoskulpturen på Norra Drottninggatan i Uddevalla centrum kommer officiellt att invigas och namnges på internationella kvinnodagen den 8 mars. Invigningen är en del i programmet "Mod och demokrati”, som sänds live via Bohusläns museums hemsida. Foto: Johanna Nilsson

Kvinnostatyn i centrum namnges

Digitalt evenemang hålls på internationella kvinnodagen

2021-03-04 Nu är det bestämt vad kvinnostatyn på Norra Drottninggatan ska heta. Namnet avslöjas i ett livesänt digitalt program via Bohusläns museums hemsida på internationella kvinnodagen den 8 mars. Det blir även stadsvandring om Uddevallas kvinnohistoria, musik och dansperformance.

Årets evenemang för internationella kvinnodagen har döpts till ”Mod och demokrati”, vilket anspelar på 100 år av allmän rösträtt i Sverige och på modet som driver människor i kampen för lika rättigheter.

Den första delen av det livesända programmet inleds klockan 17 med att Jienny Gillerstedt, utställningsproducent på Bohusläns museum, bjuder tittarna på en historisk stadsvandring till platser med koppling till Uddevallas kvinnliga rösträttskämpar. Längs med vägen sker möten med personer som på olika vis i nutid har bidragit till arbetet med att lyfta stadens tidigare bortglömda kvinnohistoria. Däribland Mia Frankedal, konstnären bakom skulpturen vid nybyggda Maria Lundbäcks plats vid Hasselbacken.

Namnförslag

En annan förevigad kvinna i stadsmiljön är kvinnoskulpturen på Norra Drottninggatan. Den kom på plats i september och fram till den 5 februari har Uddevallaborna kunnat skicka in namnförslag. 84 förslag har kommit in och en jury har nu beslutat om det vinnande bidraget, skriver Uddevalla kommun. Ordföranden för kultur- och fritidsnämnden i Uddevalla, Annelie Högberg, kommer under livesändningen att officiellt inviga skulpturen och avslöja det vinnande namnet. Senare i programmet visas också en film med konstnären Peter Linde som skapat skulpturen.

Roger Salomonsson från Destination Uddevalla kommer i slutet av livesändningens första del att berätta om ett flertal nya guidade turer om rösträttskämparna i Uddevalla som går att ta del av i mobilappen Upplev Uddevalla.

Historiska intervjuer

I programmets andra del, som sänds från Studio Mod på Bohusläns museum, visar programledaren Jienny Gillerstedt filmer och gästas av personer som på olika vis arbetar med demokrati- och jämställdhetsfrågor. Bland inslagen kommer det bland annat att bjudas på historiska intervjuer, dansperformance, bokpresentation och musik.

Evenemanget är ett samarbetsprojekt mellan Bohusläns museum, Uddevalla kommun, Sensus, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan, POP, FN-föreningen, ABF och Destination Uddevalla.

Publicerad:
Johanna Nilsson,
Nyhetsarkiv