Hembygdsföreningens ordförande Sverker Balksten visar upp den första boken. Foto: Göran Nyberg

Jubileumsbok om Munkedals Pappersbruk

2021-10-21 Lagom till att Munkedals Pappersbruk fyller 150 år kunde representanter för Munkedals Hembygdsförening och Arctic Paper Munkedal i förra veckan ta del av den första sändningen av den jubileumsbok hembygdsföreningen färdigställt. Nu skall boken delas ut till pappersbrukets anställda och finns dessutom till försäljning genom hembygdsföreningens försorg.

Hembygdsföreningen i Munkedal gjorde för ett antal år sedan en utställning om Munkedals Historia. Den är permanent uppsatt inne i Arctic Papers lokaler. När företaget för cirka fem år sedan började fundera på hur man skulle uppmärksamma de 150 år som gått sedan Munkedals AB bildades och byggde upp pappersbruket i Munkedal, föreslog man Munkedals Hembygdsförening att de skulle ta på sig arbetet att med hjälp av materialet i utställningen färdigställa en bok, medan Arctic Paper tog på sig alla kostnader i form av material och tryck.

Så blev det och nu fem år senare ligger boken färdig. Vid en sammankomst i förra veckan öppnades högtidligen de första kartongerna med jubileumsboken som heter ”Munkedals Bruk – Jubileumsbok om pappersbruket som format en bygd”.

Inhopp

Ordföranden i hembygdsföreningen, Sverker Balksten, har hållit i arbetet som i övrigt skett i en redaktionskommitté bestående av tidigare anställda på Bruket, varav de flesta i väldigt många år, andra med kortare inhopp och med föräldrar som jobbat länge på Bruket.

– Det är helt klart att det här arbetet har tagit väldigt många timmar, sa Sverker Balksten vid sammankomsten på Hembygdsmuseet på Önnebacka i Munkedal.

Platschefen på Arctic Paper Munkedals AB, Göran Lindqvist, tackade hembygdsföreningen för det arbete man lagt ned.

– Jag är så stolt över att vi tillsammans tagit fram den här boken. Det är så viktigt att man löpande dokumenterar vad som händer och på det viset beskriver hur man steg för steg har bygg uppp exempelvis det pappersbruk vi har i Munkedal idag, sa han bland annat.

Arctic Papper kommer att se till att alla anställda får ett exemplar av boken och även kunder som kan ha intresse av det. Munkedals Hembygdsförening kommer att ha böcker till försäljning till allmänheten som kan vara intresserade.

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv