Grönsaksodlaren Josefina Åkerlund på Timmervikens skafferi i Jörlanda. Foto: David Nyberg

Josefina Åkerlund lämnade modebranschen och startade en grönsaksodling

2022-07-28 För att få mer tid med familjen och ett roligare och mer meningsfullt arbete bestämde sig Josefina Åkerlund hösten 2019 för att starta det egna företaget Timmervikens skafferi. I stället för att vara en del i en miljöbelastande modeindustri odlar hon nu en mångfald av grönsaker som hon säljer till tacksamma grannar.

Trots att Josefina Åkerlund både hade utbildat sig och sedan arbetade inom modevärlden var steget till grönsaksodlare ändå inte så stort för henne som det kanske kan verka.

Hon berättar att hennes föräldrar och far- och morföräldrar odlat mycket och att hon själv också alltid odlat. Josefinas och hennes man Ulriks flytt från lägenheten i Göteborg till huset i Timmervik i Jörlanda för tolv år sedan gjorde att hon fick möjlighet att leva ut och utveckla odlingsintresset ytterligare i den egna trädgården.

Från att tomten när de köpte den utgjordes av nästan enbart välklippt gräsmatta dröjde det inte länge innan den började fyllas till brädden med bärbuskar, fruktträd, jordgubbsland, blomrabatter, odlingsbäddar och växthus.

– Sedan efter första barnet så börjar man väl tänka lite mer på vad man lämnar efter sig, vad man gör med sitt liv och hur man kan vara med sin familj så mycket som möjligt, säger Josefina.

Josefina Åkerlund får hjälp vid odlingen av arbetstränande Ann Engblom. Foto: David Nyberg

Genom att starta eget företag och börja jobba som konsult åt Fjällräven fick hon möjlighet att arbeta för ett företag som hon kände hade ett bättre miljötänk än den del av modeindustrin som hon kom ifrån innan.

– Så då var jag inne och byggde upp butiker åt Fjällräven runtom i världen. Jättemycket i Tyskland. Och i Hongkong, Stavanger och även i Sverige. Sedan kom barn nummer två och då lade jag faktiskt ner företaget. För jag kände att jag ändå måste bort från konsumtionsbranschen helt och hållet, säger Josefina.

Med siktet inställt på att inspirera fler att upptäcka och ta sig ut i den svenska naturen i stället för att semestra utomlands gick hon en utbildning för att bli affärsutvecklare inom hållbar natur- och kulturturism.

Men i slutet av utbildningen på hösten 2019 insåg hon till sist det självklara, att hennes nya företag inte alls skulle handla om turism utan om odling.

– Det var som att det gick upp ett ljus för mig: Det är ju odling jag älskar! Jag odlade ju så mycket att vi inte ens hann ta vara på skörden, säger Josefina.

Gul squash i en av Josefina Åkerlunds odlingsbäddar. Foto: David Nyberg

Just när hon hade fått den här insikten och satt med en kopp kaffe på altanen hemma i Timmervik gick det förbi två kvinnor på vägen som precis som så många andra gjort tidigare berömde hennes prunkande trädgård.

– Och då sa jag: ”Men vet ni vad! Jag har precis bestämt mig för att jag ska jobba med detta, jag ska bli bonde, jag ska bli grönsaksodlare, jag ska bara hitta någon mark att odla på.” säger Josefina.

Den ena av kvinnorna svarade då att de hade gott om odlingsmark bara ett stenkast därifrån och det dröjde sedan inte länge förrän de hade kommit överens om att Josefina skulle få arrendera en del av marken för sin blivande grönsaksodling.

Som examensarbete i kursen i affärsutveckling gjorde hon affärsplanen för det nya företaget som hon döpte till Timmervikens skafferi. I den beskrev Josefina att hon genom verksamheten ville bidra till att människor får en bättre relation till maten, miljön och till varandra.

– Jag märker att det blir lite av en samlingspunkt här och att folk som inte har känt varandra innan möts i kön här och börjar prata med varandra och att det skapar en gemenskap, säger Josefina.

– På de här första primärmorötterna är blasten väldigt fin nu att göra pesto på eller steka i smör, säger Josefina Åkerlund. Foto: David Nyberg

Även om hon hade stor erfarenhet av odling redan innan hade hon mycket att lära sig om odling i större skala. Visserligen i form av småskalig grönsaksproduktion men nu skulle hon ändå odla i betydligt större volymer än för bara självhushållning.

Hon berättar att hon snabbt upptäckte att det i Sverige finns ett fantastiskt nätverk av odlare i Facebookgruppen Småskalig grönsaksproduktion som hon har haft mycket stor glädje av under de drygt två och ett halvt år som gått sedan hon startade upp verksamheten.

– Alla är så otroligt hjälpsamma. Man kan ställa vilken fråga som helst. Likaväl som att man pratar om bekämpning av kållarver och hur man kan så morötter på bästa sätt kan man också lyfta psykisk ohälsa och stress och hur man får familjelivet och jobbet att gå ihop, säger Josefina.

I det nya växthuset på 180 kvadratmeter som stod klart inför årets säsong odlar Josefina Åkerlund bland annat paprika. Foto: David Nyberg

Jämfört med verksamheter inom många andra branscher är man väldigt mycket mer transparenta och generösa med tips och råd inom just kommersiell småskalig grönsaksodling menar Josefina.

– Inom till exempel trädgårdsskötsel är man ju konkurrenter på ett helt annat sätt. Trädgårdsmästare finns det ändå en begränsad efterfrågan på, men vi småskaliga grönsaksproducenter kan aldrig bli för många. Jag skulle ju inte ens kunna föda alla invånare här i lilla Timmervik, säger Josefina.

Att hjälpa till att öka den svenska självförsörjningsgraden på livsmedel och att minska sårbarheten och beroendet av att importera grönsaker från andra länder är både ett av Josefinas mål med verksamheten och något som många av hennes kunder vill bidra till genom att handla hos henne.

Med nät över odlingsbäddarna håller Josefina Åkerlund både kålfjäril och kålmal borta från broccolin helt utan bekämpningsmedel. Foto: David Nyberg

Den grönsak som vi producerar mest av i Sverige idag är morot och där odlar vi nästan lika mycket som vi konsumerar. När det gäller gurka ligger självförsörjningsgraden på knappt 50 procent och för tomater ligger den på runt 17 procent.

– I och med Rysslands krig mot Ukraina har folk börjat reflektera mer över att vi är rätt sårbara i vår matproduktion i Sverige, och att det inte är så himla självklart att vi alltid kommer kunna importera de livsmedel vi vill ha från andra länder, säger Josefina.

Ida Mackegård på Hushållningssällskapet Västra arbetar med att stötta ekologisk småskalig grönsaksodling. Hon berättar att de erbjuder allt från kurser, studiebesök och fältvandringar till mentorskapsgrupper och personlig rådgivning.

– Jag hoppas och tror att den småskaliga ekologiska grönsaksproduktionen kan bidra till att vi får en ökad inhemsk livsmedelsproduktion. Och sen är det såklart superbra att det också bidrar till både en ökad biologisk mångfald och till en gastronomisk mångfald som jag tycker är jättehärlig, säger Ida.

Ida Mackegård, Hushållningssällskapet. Foto: David Nyberg

Hushållningssällskapet Västra har precis avslutat en kurs i tomatodling som började i höstas och där deltagarna fick lära sig om bland annat jordhälsa, sådd, ympning och maximering av skörd.

Josefina Åkerlund var en av deltagarna och hon var väldigt nöjd med kursen och fick mersmak.

– Nu önskade vi oss en gurkodlingskurs och det verkar som att det ska bli det också, säger Josefina.

Ida Mackegård berättar att gurkodlingskursen startar någon gång i augusti eller september och att upplägget med den kommer likna upplägget för kursen i tomatodling. Gurkodlingskursen kommer bestå av fem dagar utspridda över ett år där det första tillfället troligtvis blir ett studiebesök hos en gurkodlare.

I Sverige odlas ungefär hälften så mycket gurka som det konsumeras i landet. Foto: David Nyberg

Båda kurserna finansieras via länsstyrelsen och Landsbygdsprogrammet och är gratis att delta på.

Intresset för Hushållningssällskapet Västras kurser och andra projekt för småskaliga odlare är stort och Ida upplever att det finns en positiv trend när det gäller intresset för den här typen av odling.

Även Josefina Åkerlund upplever att intresset inte bara ökar för att köpa närproducerade livsmedel utan också för att odla själv, både när det gäller odling för husbehov och för försäljning.

– Det ploppar upp fler och fler runtomkring här som pratar om att de vill börja odla och sälja. Många kommer också hit och praktiserar hos mig vilket är jätteroligt, för då får jag ju fler kollegor, säger Josefina.

– Jag blir lite av en mentor och får möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter. Vad som har funkat och inte funkat hos mig, vad man ska tänka på och hur man kan planera sitt jobb för att inte bränna ut sig.

Förutom grönsaker odlar Josefina Åkerlund också blommor som förser humlor och bin med nektar och pollen. Foto: David Nyberg

Jämfört med ett specialiserat jordbruk där man med hjälp av traktor odlar en enda gröda på en stor areal kräver den här typen av småskalig mångsidig grönsaksproduktion betydligt fler arbetstimmar per kilo producerad gröda. Det kan därför vara en utmaning att få in tillräckligt med pengar för att få verksamheten att gå runt.

– Första året blev min timlön 20 kronor om man slog ut det över året. Andra året dubblade jag timpengen till ungefär 40 kronor, säger Josefina.

Hon förklarar att hon så här i början har behövt göra en del investeringar i bland annat bevattningssystem och växthus vilket påverkat resultatet negativt.

– Men tanken är ju att det ska gå så pass bra så att jag kan ta tillbaka de här åren i pengar senare. Det är jätteviktigt för mig, för det har ju med min pension och framtid att göra och att jag ändå är värd det.

En idé som Josefina har för att kunna öka lönsamheten är att komplettera odlandet med föreläsningar och workshops inom sådant som har med småskalig grönsaksodling att göra. Som till exempel odlingsplanering, odlingstekniker för småskalig odling och hur man kan kombinera grönsaksodling med mathantverk.

Josefina Åkerlund vattnar rotselleri. Foto: David Nyberg

I stället för att förlora överskott av gurka, kål och morötter i form av svinn förädlar Josefina grödorna till smörgåsgurka, surkål och morotsmarmelad. Dessutom fryser hon under skördesäsongen också in bär, chili och örter som hon sedan i november tinar upp och förädlar till allt från ört- och chilisalter till saft, glögg och marmelad. På så sätt ökar hon värdet på produkterna samtidigt som hon breddar utbudet och gör det möjligt för henne att arbeta med verksamheten året om.

Försäljningen av både mathantverk och färska grönsaker sker hemma på familjen Åkerlunds altan i Timmervik. Dels vid speciella tillfällen som jul- och påskmarknader. Men framför allt varje torsdag klockan 16.00-19.00 från början av juli till slutet av oktober.

Utöver nyskördade och lokalproducerade grönsaker säljer Josefina Åkerlund också bland annat ört- och grönsakssalter och marmelad och saft som hon gör på lokala råvaror. Foto: David Nyberg

Till de här tillfällena kan man komma och spontanköpa det som finns att tillgå på plats. Man kan dessutom via hemsidan förboka både enskilda produkter och veckans grönsakskasse med de grödor som är skördeklara just den veckan. Om man är grönsaksprenumerant är det också här man hämtar veckans kasse.

Josefina förklarar att det som utgör basen och som bidrar till ekonomisk stabilitet till verksamheten är just grönsaksprenumerationerna. Alltså de i dagsläget 17 prenumeranter som i början av säsongen signar upp sig för att köpa en påse med grönsaker varje torsdag under hela skördesäsongen.

Varje kasse innehåller åtta olika grönsaker av sorter som är skördeklara just då. Innehållet varierar kraftigt över säsongen i och med att Josefina odlar över 50 olika sorters grönsaker.

– Dels handlar det om att jag vill kunna erbjuda en stor variation av olika grönsaker till kunderna, dels är det roligt för min egen skull. Dessutom vill jag kunna ha en bra växtföljd där olika växter gynnar varandra. Så att jorden mår bättre och att mykorrhizan, mikrolivet och djurlivet gynnas, säger Josefina.

Under tre timmar varje torsdagseftermiddag hela skördesäsongen förvandlas Josefina Åkerlunds altan till en gårdsbutik och en välbesökt mötesplats där nya kontakter knyts och invånarna i Timmervik med omnejd får ett tillfälle att umgås. Foto: David Nyberg

Hon berättar att hon har tillgång till en hektar odlingsmark, men att hon hittills endast använder runt 1 000 kvadratmeter av det för frilandsodling plus 50 kvadrat i ett mindre växthus och 180 kvadrat i ett större.

Variationen och mångfalden på odlingsmarken av både odlade och vilda växter, och humlor, bin och andra insekter är stor. Att bidra till att bevara och öka den biologiska mångfalden är viktigt för Josefina och hon använder inga kemiska bekämpningsmedel.

Både för att få en ännu vackrare arbetsplats och för att ge mat åt pollinerande insekter planterar Josefina blommor mellan många av grönsaksplantorna.

Till och med lite större djur som till exempel ormar trivs på grönsaksodlingen.

– Jag är ganska glad att de är här för jag har sork här och huggormarna äter ju sork.

– Första året blev min timlön 20 kronor om man slog ut det över året, säger Josefina Åkerlund.

Trots att Josefina i och med karriärbytet från modebranschen till grönsaksodling de senaste åren har haft en betydligt lägre inkomst än innan verkar hon väldigt nöjd med den nya livsstilen.

– Här får jag lov att göra det som jag tycker är jätteroligt och som jag är bra på, och jag ser att andra mår bra av det också, och att det gynnar många fler än bara mig.

– Jag tror att de flesta som går in i det här gör det för att man vill leva ett annat liv och göra något som bidrar till en bättre värld. Det låter så floskligt, men jag brukar säga att jag föder människor och räddar världen, säger Josefina och skrattar.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv